Modernizacija reciklažnih dvorišta i obnova voznog parka za komunalni otpad u Zagrebu | Karlobag.eu

U Zagrebu je predstavljeno devet novih kamiona za odvoz otpada, a gradonačelnik je istaknuo značajan porast korisnika reciklažnih dvorišta i obnovu voznog parka. Nove tehnologije omogućuju bolju uslugu, a planira se i daljnje poboljšanje infrastrukture za gospodarenje otpadom.

Modernizacija reciklažnih dvorišta i obnova voznog parka za komunalni otpad u Zagrebu | Karlobag.eu
Photo by: zagreb.hr/ zagreb.hr

Na najnovijem reciklažnom centru u zagrebačkom naselju Podsused - Vrapče, održana je svečana prezentacija devet novih kamiona za prikupljanje komunalnog otpada, koji će biti korišteni također i u samim reciklažnim dvorištima. 

Gradonačelnik je istaknuo kako se broj korisnika reciklažnih dvorišta značajno povećao, sa 174.000 građana u 2022. godini na impresivnih 385.000 u 2023. "Ove godine u travnju, otvoreno je novo reciklažno dvorište u Lučkom, a planiramo otvaranje još jednog mobilnog reciklažnog dvorišta u Kašini do kraja godine", naglasio je gradonačelnik.

Podsjetio je i na to da Zagrebački holding i njegova podružnica Čistoća, aktivno rade na obnovi zastarjelog voznog parka nabavkom 46 novih specijaliziranih vozila, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 12,3 milijuna eura. "Prvih devet kamiona za odvoz otpada tek je početak, a do ljeta planiramo dovršiti nabavu svih 46 vozila. Nova vozila su opremljena modernim tehnologijama za pražnjenje standardiziranih spremnika, što znatno olakšava rad i omogućava pokrivanje većeg broja lokacija", izjavio je Davor Vić, direktor Čistoće.

Gradonačelnik Tomašević je također izvijestio o značajnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom koje su implementirane prošle godine. "U prvoj godini nakon što smo uveli novi sustav, zabilježili smo smanjenje miješanog komunalnog otpada za 25%, dok je količina odvojeno prikupljenog otpada porasla: plastika za 59%, biootpad za 67%, a papir za 13%", rekao je.

Trenutno je u procesu instaliranje 90 podzemnih spremnika na 25 različitih lokacija u središtu Zagreba, a planira se i nabava 600 polupodzemnih spremnika koji će biti postavljeni na 200 lokacija diljem grada do kraja godine. "Uz to, postavili smo 142 standardizirana boksa za otpad, a njihov broj neprestano raste", dodao je.

Osim toga, nedavno je započela i distribucija žutih spremnika za plastiku i metal kućanstvima, čime će se uskoro eliminirati potreba za korištenjem žutih vrećica. "U posljednjih 18 mjeseci prodali smo oko 33 milijuna ZG vrećica i izdali 13.139 kazni za nepravilno odlaganje otpada", kazao je gradonačelnik. "Unatoč inflaciji, uspjeli smo održati najnižu cijenu usluge odvoza otpada u sjevernoj Hrvatskoj, uz najveći broj odvoza u kontinentalnom dijelu zemlje", zaključio je.

Kreirano: srijeda, 17. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.