Povijesna obnova zagrebačkog Gornjeg grada nakon potresa: ulaganja, projekti i očekivani rezultati | Karlobag.eu

Premijer Andrej Plenković najavio je završetak obnove zgrada kulturne baštine u Gornjem gradu do kraja 2026. godine. Projektom obnove, vrijednim više od 80 milijuna eura, financiran iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka, Gornji grad postaje centar kulturnih i društvenih događanja.

Povijesna obnova zagrebačkog Gornjeg grada nakon potresa: ulaganja, projekti i očekivani rezultati | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Tijekom posjeta gradilištima u Gornjem gradu, gdje se obnavljaju značajne zgrade kulturne baštine oštećene u potresu, premijer Andrej Plenković zajedno s visokim dužnosnicima Vlade naglasio je obim i značaj radova koji se provode. Napomenuo je da se sredstva za ovu monumentalnu obnovu osiguravaju iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što predstavlja ključan korak u revitalizaciji zagrebačkog Gornjeg grada.

U sklopu ovog projekta, Vlada financira obnovu 16 zgrada, dok je preostale četiri preuzela gradska uprava. Među ključnim projektima ističe se renoviranje Državnog arhiva grada Zagreba s investicijom od 14 milijuna eura, obnova Muzeja suvremene umjetnosti vrijedna 10 milijuna eura, Atelier Meštrović koji zahtijeva ulaganje od 5,7 milijuna eura, Povijesni muzej s projektom teškim 20 milijuna eura, te zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda čija obnova iznosi 30 milijuna eura.

Plenković je naglasio da će, osim značajnih kulturnih institucija, i zdravstvene ustanove biti obnovljene do neprepoznatljivosti, transformirajući Gornji grad u središte okupljanja i kulturnih događanja. Do sada je za oporavak od potresa u Zagrebu, Banovini i okolnim županijama alocirano impresivnih 3,5 milijarde eura.

Premijer je također dotaknuo temu inflacije, ističući njezinu stagnaciju na razini od 4,1 posto u posljednja dva mjeseca. Osvrnuo se na statistike Porezne uprave koje pokazuju značajan porast fiskaliziranih računa u prva tri mjeseca ove godine, što ukazuje na jačanje turističkog sektora. Očekuje se da će ova godina donijeti rekordne prihode od turizma, nadmašujući već impresivne brojke iz prethodnih godina.

U usporedbi s prosjekom Europske unije, Hrvatska bilježi pet puta veći ekonomski rast, pokazujući brzo približavanje EU standardima života. Plenković je najavio revidiranje Nacionalne razvojne strategije s ciljem postavljanja još ambicioznijih ciljeva za budućnost.

Govoreći o mjerama za ublažavanje inflatornih pritisaka, premijer je podsjetio na značajne pakete pomoći Vlade tijekom pandemije i kriza, naglašavajući ulogu države u očuvanju socijalne kohezije i ekonomske stabilnosti.

Kreirano: petak, 05. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Petra Sanja

Petra Sanja je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija su specijalnost šarolike i zanimljive teme koje spajaju stvarnost i maštu. Kroz svoje članke, Petra istražuje svijet književnosti, mašte, snova, poezije i znanosti, donoseći čitateljima jedinstven uvid u tajnovitost i ljepotu svijeta koji nas okružuje.

Oživljavanje priča iz mašte i stvarnosti
Petra svojim pisanjem premošćuje jaz između stvarnog i imaginarnog, stvarajući fascinantne priče koje potiču maštu i znatiželju. Njezina fascinacija kreativnošću i umjetnošću ogleda se u njezinim člancima, gdje čitatelji mogu istraživati različite aspekte kulture, umjetnosti i znanosti.

Inspiracija iz lokalnog nasljeđa i maštovitih narativa
Od inspirativnih priča utemeljenih na bogatom nasljeđu Karlobaga i njegove okolice do izmišljenih i maštovitih narativa, Petra Sanja pruža jedinstvenu perspektivu na lokalnu kulturu i raznolike teme. Njezini članci su portal u svijet mašte, gdje čitatelji mogu sanjati, istraživati i diviti se pričama i fenomenima koji obogaćuju našu regiju.

Stvaranje povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom
Petra Sanja svojim radom ne samo da inspirira, već i stvara osjećaj povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom. Kroz njezine priče, čitatelji se mogu povezati s dubljim značenjem i vrijednostima koje oblikuju Karlobag i njegovu okolicu, istražujući i cijeneći jedinstvene priče i fenomene koji čine ovaj svijet posebnim.