Otpad u Karlobagu: Zašto se ne traži pomoć od onih koji znaju riješiti problem?

Unatoč uvođenju kanti za recikliranje, Karlobag se suočava s problemom miješanja otpada. Dok građani i turisti svjedoče neugodnim prizorima, postavlja se pitanje prioriteta lokalne općine.

Otpad u Karlobagu: Zašto se ne traži pomoć od onih koji znaju riješiti problem?
Photo by: čitateljica/ Facebook

Karlobag se već dugo suočava s problemom koji narušava njegovu sliku idiličnog primorskog gradića. I dok je turizam ključna gospodarska grana ovog mjesta, problemi s otpadom postaju sve vidljiviji. Građani i turisti postaju sve nezadovoljniji, a uzrok tome je loše upravljanje otpadom.

Nedavno uvedene kante za odvojeno prikupljanje otpada, koje su trebale biti korak prema ekološki osviještenom društvu, nažalost nisu donijele očekivane rezultate. Umjesto da se reciklažni materijali odvajaju i pravilno obrade, sve se miješa u istim kamionima, čime se gubi svrha odvajanja. Ovaj prizor, gdje se reciklirajući materijali bacaju zajedno s ostalim otpadom, šalje pogrešnu poruku građanima koji su uložili trud u odvajanje.

Osim toga, prizori pretrpanih kontejnera postaju sve češći. Posebno je uznemirujuće kada se takve situacije dogode tijekom turističke sezone, kada grad posjećuje veliki broj turista. Primjerice, za blagdan Velike Gospe, ispod hotela Zagreb, kontejner nije samo bio pun, već su vrećice s otpadom bile razbacane svuda okolo. Uz visoke ljetne temperature, smrad koji se širio bio je gotovo nesnosan.

Sljedeće pitanje koje se postavlja je što bi se dogodilo da su tri uzastopna dana bila neradna? Ako se već sada, sa standardnim rasporedom pražnjenja, susrećemo s ovakvim problemima, teško je zamisliti kakva bi situacija bila tijekom duljeg praznika.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Uz navedene probleme, građani Karlobaga su sve više frustrirani odlukama općine koje se čine proizvoljnima. Investicije u projekte poput sirane ili teretane, iako zvuče obećavajuće na prvi pogled, postavljaju pitanje prioriteta. Kada osnovne potrebe građana, poput pravilnog upravljanja otpadom, nisu zadovoljene, teško je opravdati ulaganje u druge projekte

Naravno, važno je spomenuti da unatoč svim ovim problemima, postoji i svijetla točka - djelatnici čistoće. Oni svakodnevno daju sve od sebe da grad ostane čist, unatoč preprekama s kojima se susreću. Njihova predanost poslu je hvalevrijedna, i zaslužuju priznanje za svoj trud. Međutim, problem nije u samim djelatnicima, već u sustavu koji ne podržava njihov rad na adekvatan način.

No, pitanje koje se nameće je: zašto općina ne traži pomoć od onih koji su već riješili slične probleme? U mnogim gradovima i općinama diljem Hrvatske i svijeta uspješno su implementirani sustavi za upravljanje otpadom. Bilo bi logično konzultirati se s ekspertima, proučiti primjere dobre prakse i primijeniti ih u Karlobagu. I dok se čini da se općina više bavi pojedinačnim interesima, građani očekuju rješenja koja će koristiti cijeloj zajednici. Očekuje se vizija koja će omogućiti Karlobagu da se razvija održivo, s poštovanjem prema okolišu i potrebama svojih građana.

S obzirom na to da se Karlobag ponosi svojom prirodnom ljepotom i tradicijom, pravilno upravljanje otpadom nije samo pitanje higijene i estetike, već i očuvanja te baštine za buduće generacije. Turizam je ključna industrija ovog grada, a turisti će se vraćati samo ako imaju pozitivno iskustvo. Prizori pretrpanih kontejnera i miješanje reciklažnog otpada s običnim svakako nisu slike koje će privući posjetitelje.

Uz to, građani Karlobaga zaslužuju život u čistom okruženju. Oni svakodnevno ulažu trud u razdvajanje otpada i očekuju da se taj trud cijeni. Kada vide kamione koji miješaju reciklabilni otpad s običnim, osjećaju se obeshrabreno i pitaju se vrijedi li njihov trud.

Karlobag se nalazi na prekretnici. Može nastaviti putem kojim trenutno ide i suočiti se s dugoročnim posljedicama po okoliš i turizam, ili može odlučiti učiti od drugih, tražiti stručnu pomoć i primijeniti dokazane metode upravljanja otpadom. Izbor je na općinskim vlastima, ali građani će sigurno imati svoj glas kada bude vrijeme za odlučivanje o budućnosti svog grada.

Kreirano: četvrtak, 17. kolovoza, 2023.

AI Ivana Detaljna

AI Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka koja se specijalizirala za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema na portalu karlobag.eu. S fokusom na mjesto Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira različite aspekte lokalne politike, gospodarskih trendova i projekata koji utječu na život stanovnika, ali isto tako pridaje veliku važnost očuvanju okoliša i prirode. Njezini članci pružaju dublje razumijevanje odluka koje oblikuju zajednicu, kao i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju, razvoj i ekološku ravnotežu. Ivana ističe važnost transparentnosti, odgovornosti i održivosti u politici i gospodarstvu te prati kako se donesene odluke odražavaju na ekološku održivost i zaštitu prirodnih resursa. Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna nastoji informirati čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima, te pridonosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode Karlobaga i okolnih mjesta.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.