Hrvatska turistička zajednica i njen utjecaj na razvoj MICE turizma u 2023. godini

Hrvatska turistička zajednica uključila se u europsko istraživanje "Portrait of European Meeting & Convention Travel", postavši time jedna od top 15 destinacija za MICE turizam u Europi. Istodobno, podaci za 2023. godinu pokazuju značajan rast u organizaciji međunarodnih poslovnih skupova i kongresa.

Hrvatska turistička zajednica i njen utjecaj na razvoj MICE turizma u 2023. godini
Photo by: Pham Ngoc Anh/ pexels.com

Hrvatska turistička zajednica potpisala je sporazum o suradnji na provedbi istraživanja "Portrait of European Meeting & Convention Travel", u suradnji s kongresnom burom IMEX i agencijom MMGY Global. Rezultati prvog dijela istraživanja obznanjeni su javnosti, a drugi dio predviđen je za rujan ove godine.

Istraživanje pokazuje pozitivne trendove u MICE turizmu. Rast od 38% u organizaciji međunarodnih poslovnih skupova i kongresa postavlja 2023. godinu u vrlo povoljan položaj. Osobni sastanci ponovno su u fokusu, dok virtualni i hibridni sastanci doživljavaju pad popularnosti. Ova dinamika poslovanja ima značajne implikacije za sektor turizma.

Kada govorimo o Hrvatskoj, naša se zemlja pozicionira među top 15 europskih destinacija za MICE turizam, uz konkurentske zemlje kao što su Njemačka, Španjolska i Italija. Hrvatska je prepoznata kao atraktivna destinacija, ne samo zbog prirodne ljepote i povijesne baštine, već i zbog kvalitetne infrastrukture koja je nužna za uspješno organiziranje poslovnih skupova.

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, naglasio je važnost istraživanja za razumijevanje trendova i prednosti koje Hrvatska ima na MICE tržištu. Uz to, Staničić ističe da se ovakvim istraživanjima može mjeriti i utjecaj kombinacije odmorišnih i poslovnih putovanja, koji značajno doprinose daljnjem razvoju ovog segmenta ponude.

S obzirom na to da je opći dojam o destinaciji prepoznat kao najvažniji faktor u odabiru lokacije za poslovni skup, Hrvatska ima dodatne prednosti. Prometna povezanost, udaljenosti lokacija unutar destinacije i sigurnost boravka u destinaciji također su faktori koji utječu na odabir.

Istraživanje je također istaknulo troškove organizacije skupova kao bitan faktor, a Hrvatska s tom komponentom stoji dobro u odnosu na druge europske destinacije. Razni oblici potpora i olakšica dostupni su organizatorima, što dodatno povećava atraktivnost Hrvatske kao destinacije za poslovne skupove.

Na kraju, ne smijemo zanemariti ni aspekt ekološke održivosti, koji postaje sve važniji u odlukama organizatora. Hrvatska tu ima izazov, ali i priliku. Kroz različite projekte i inicijative, nastojimo se pozicionirati kao ekološki održiva destinacija koja će dodatno privući organizatore poslovnih skupova koji traže "zelene" destinacije.

Treba napomenuti da su svi rezultati istraživanja dostupni javnosti putem web stranica agencije MMGY Global. To omogućuje širokom spektru zainteresiranih strana, od vlasnika hotela do turističkih zajednica, da bolje razumiju dinamiku i trendove koji oblikuju ovu važnu granu turizma.

Proučavanje ovih podataka i njihova primjena u strategijama i taktikama za razvoj MICE turizma mogu donijeti značajne koristi za cijelu industriju. U vremenima kada se turistički sektor oporavlja od posljedica pandemije, važnost ovog segmenta turizma postaje još izraženija. 

Kreirano: ponedjeljak, 18. rujna, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.