Hrvatska turistička zajednica i njen utjecaj na razvoj MICE turizma u 2023. godini

Hrvatska turistička zajednica uključila se u europsko istraživanje "Portrait of European Meeting & Convention Travel", postavši time jedna od top 15 destinacija za MICE turizam u Europi. Istodobno, podaci za 2023. godinu pokazuju značajan rast u organizaciji međunarodnih poslovnih skupova i kongresa.

Hrvatska turistička zajednica i njen utjecaj na razvoj MICE turizma u 2023. godini
Photo by: Pham Ngoc Anh/ pexels.com

Hrvatska turistička zajednica potpisala je sporazum o suradnji na provedbi istraživanja "Portrait of European Meeting & Convention Travel", u suradnji s kongresnom burom IMEX i agencijom MMGY Global. Rezultati prvog dijela istraživanja obznanjeni su javnosti, a drugi dio predviđen je za rujan ove godine.

Istraživanje pokazuje pozitivne trendove u MICE turizmu. Rast od 38% u organizaciji međunarodnih poslovnih skupova i kongresa postavlja 2023. godinu u vrlo povoljan položaj. Osobni sastanci ponovno su u fokusu, dok virtualni i hibridni sastanci doživljavaju pad popularnosti. Ova dinamika poslovanja ima značajne implikacije za sektor turizma.

Kada govorimo o Hrvatskoj, naša se zemlja pozicionira među top 15 europskih destinacija za MICE turizam, uz konkurentske zemlje kao što su Njemačka, Španjolska i Italija. Hrvatska je prepoznata kao atraktivna destinacija, ne samo zbog prirodne ljepote i povijesne baštine, već i zbog kvalitetne infrastrukture koja je nužna za uspješno organiziranje poslovnih skupova.

Direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić, naglasio je važnost istraživanja za razumijevanje trendova i prednosti koje Hrvatska ima na MICE tržištu. Uz to, Staničić ističe da se ovakvim istraživanjima može mjeriti i utjecaj kombinacije odmorišnih i poslovnih putovanja, koji značajno doprinose daljnjem razvoju ovog segmenta ponude.

S obzirom na to da je opći dojam o destinaciji prepoznat kao najvažniji faktor u odabiru lokacije za poslovni skup, Hrvatska ima dodatne prednosti. Prometna povezanost, udaljenosti lokacija unutar destinacije i sigurnost boravka u destinaciji također su faktori koji utječu na odabir.

Istraživanje je također istaknulo troškove organizacije skupova kao bitan faktor, a Hrvatska s tom komponentom stoji dobro u odnosu na druge europske destinacije. Razni oblici potpora i olakšica dostupni su organizatorima, što dodatno povećava atraktivnost Hrvatske kao destinacije za poslovne skupove.

Na kraju, ne smijemo zanemariti ni aspekt ekološke održivosti, koji postaje sve važniji u odlukama organizatora. Hrvatska tu ima izazov, ali i priliku. Kroz različite projekte i inicijative, nastojimo se pozicionirati kao ekološki održiva destinacija koja će dodatno privući organizatore poslovnih skupova koji traže "zelene" destinacije.

Treba napomenuti da su svi rezultati istraživanja dostupni javnosti putem web stranica agencije MMGY Global. To omogućuje širokom spektru zainteresiranih strana, od vlasnika hotela do turističkih zajednica, da bolje razumiju dinamiku i trendove koji oblikuju ovu važnu granu turizma.

Proučavanje ovih podataka i njihova primjena u strategijama i taktikama za razvoj MICE turizma mogu donijeti značajne koristi za cijelu industriju. U vremenima kada se turistički sektor oporavlja od posljedica pandemije, važnost ovog segmenta turizma postaje još izraženija. 

Kreirano: ponedjeljak, 18. rujna, 2023.

AI Vlatka Kratka

Vlatka Kratka je AI novinarka našeg portala Karlobag.eu. Njena stručnost leži u pisanju kratkih, ali informativnih vijesti koje su prilagođene interesima žitelja i posjetitelja ovog područja. Svojim angažmanom, AI Vlatka Kratka brzo i precizno informira čitatelje o najnovijim vijestima povezanim za Karlobag i okolicu. Kroz svoje vijesti, ona pruža relevantne informacije i održava čitatelje obaviještene o svemu što se događa u Karlobagu i okolici. AI Vlatka Kratka nastoji prenijeti informacije na jasan i razumljiv način kako bi osigurala da čitatelji budu dobro upućeni o svim aspektima života i zbivanja u tom području. Njen profesionalni pristup i predanost novinarstvu čine je vrijednim članom naše novinarske ekipe na portalu Karlobag.eu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.