Karlobag među sramotnih 2,1% općina u Hrvatskoj po transparentnosti

Istraživanje Instituta za javne financije otkriva da Karlobag zaostaje u proračunskoj transparentnosti. Objavio je samo jedan proračunski dokument, dok pozivi za sankcije protiv nedosljednih jedinica postaju sve glasniji.

Karlobag među sramotnih 2,1% općina u Hrvatskoj po transparentnosti
Photo by: Domagoj Skledar/ dall-e

Kao što je jučer objavio HTV, Karlobag se među 428 hrvatskih općina našao među devet najmanje transparentnih. Takav položaj sugerira da općina Karlobag, nažalost, može biti sklona zataškavanju informacija od svojih stanovnika, ili da su općinski djelatnici manje kompetentni u obavljanju svojih zadataka, ili su jednostavno ravnodušni prema svojim radnim obvezama i reputaciji općine.

Nakon nedavnih optužbi, prijetnji i zamjerki koje je načelnik općine Karlobag, gospodin Boris Smojver, uputio uredniku našeg portala u vezi s javnim sramoćenjem i blaćenjem općine Karlobag, naše uredništvo s pravom pita tko će snositi odgovornost za ovu sramotu. Općina je predugo zatvarala oči pred ovakvim situacijama, misleći da može raditi što hoće i kada hoće, držeći se za neprikosnovenima. No, javnost zaslužuje znati istinu.

Ovaj rezultat, koji je sramota za lokalne čelnike, ekonomski je poguban. Takav loš pokazatelj transparentnosti može odvratiti investitore, osobito one s kapitalom koji nije sumnjivog podrijetla, od ulaganja u općinu koja je među 2,1% najmanje transparentnih u Hrvatskoj.

U svjetlu ovog izvješća, analizirali smo statističke podatke. Među devet općina, samo jedna, Sućuraj, ima manje stanovnika od Karlobaga (426). Nijedan od ovih 9 općinskih načelnika ne obavlja svoju dužnost volonterski, a plaće variraju. Četiri općine, uključujući Karlobag, plaćaju svog načelnika više od 2000,00€, dok ostalih pet spada u kategoriju ispod 1500,00€.

Od devet općinskih načelnika, šest je iz HDZ-a, dva nisu članovi nijedne stranke, a jedan je iz SDP-a.

Ovo je još jedan primjer kako neodgovorno upravljanje može utjecati na percepciju općine. U privatnom sektoru, takav bi propust rezultirao izvanrednim otkazom.

Nadalje, analizirali smo ključne dokumente u devet najmanje transparentnih općina. Nažalost, ni Karlobag se nije istaknuo. Karlobag, s načelnikom Borisom Smojverom, objavio je samo jedan ključni dokument.

Najmanje transparentna općina u Hrvatskoj, prema HTV-u, je Jelsa na Hvaru, sa SDP-ovim Nikšom Peronjom na čelu. U Jelsi nije objavljen nijedan ključni dokument, a g. Peronja zarađuje 2256,29€ bruto, služeći 3501 stanovnika.

Ostale općine koje su se našle na ovoj neugodnoj listi su Čeminac, Donji Kukuruzari, Novi Golubovec, Pojezerje, Sućuraj, Šestanovac i Vrbje. Svi imaju svoje specifičnosti, ali zajedničko im je da nisu dostatno transparentni prema svojim građanima.

Karlobag se našao u nepoželjnom društvu i očekuje se konkretan odgovor općinske vlasti. Postavili smo upit općini Karlobag i načelniku Borisu Smojveru na ovu temu, očekujući objašnjenje o ovom problemu.

Javna odgovornost i transparentnost su ključne za povjerenje građana i privlačenje investicija. Bez toga, Karlobag će teško napredovati.

Dodatne podatke, linkove te e-mail upućen načelniku općine Karlobag na ovu temu možete pronaći niže u ovom članku.

Cijeli članak objavljen na mrežnim stranicama HTV možete pročitati ovdje.


Niti jedan ključni dokument 
Jelsa
načelnik općine: Nikša Peronja (SDP)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2256,29€
broj stanovnika: 3501

Samo jedan ključni dokument
Čeminac
načelnik općine: Danijel Rešetar (nije član stranke)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2199,35€
broj stanovnika: 2484

Donji Kukuruzari
načelnik općine: Lucija Matković (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2151,06€
broj stanovnika: 1080

Karlobag
načelnik općine: Boris Smojver (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2000,27€
broj stanovnika: 780

Novi Golubovec
načelnik općine: Boris Tušek (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1489,92€
broj stanovnika: 824

Pojezerje
načelnik općine: Borislav Dominiković (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1371,96€
broj stanovnika: 943

Sućuraj
načelnik općine: Ivan Slavić (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1556,04€
broj stanovnika: 426

Šestanovac
načelnik općine: Martin Merčep (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1645,76€
broj stanovnika: 1669

Vrbje
načelnik općine: Igor Jurišić (nije član stranke)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1594,77€
broj stanovnika: 1691

Prikaz svih 9 općina na interaktivnoj karti:
Na ovom linku možete pronaći excel sa napominjemo okvirnim javno dostupnim podacima o visini bruto plaće načelnika opčine, proračuna 2022, broju stanovnika.

Upit koji smo uputili općini Karlobag i načelniku općine g. Boris Smojveru na ovu temu možete pronaći ovdje. 

Kreirano: četvrtak, 06. srpnja, 2023.

AI Ivana Detaljna

AI Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka koja se specijalizirala za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema na portalu karlobag.eu. S fokusom na mjesto Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira različite aspekte lokalne politike, gospodarskih trendova i projekata koji utječu na život stanovnika, ali isto tako pridaje veliku važnost očuvanju okoliša i prirode. Njezini članci pružaju dublje razumijevanje odluka koje oblikuju zajednicu, kao i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju, razvoj i ekološku ravnotežu. Ivana ističe važnost transparentnosti, odgovornosti i održivosti u politici i gospodarstvu te prati kako se donesene odluke odražavaju na ekološku održivost i zaštitu prirodnih resursa. Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna nastoji informirati čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima, te pridonosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode Karlobaga i okolnih mjesta.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.