Karlobag među sramotnih 2,1% općina u Hrvatskoj po transparentnosti

Istraživanje Instituta za javne financije otkriva da Karlobag zaostaje u proračunskoj transparentnosti. Objavio je samo jedan proračunski dokument, dok pozivi za sankcije protiv nedosljednih jedinica postaju sve glasniji.

Karlobag među sramotnih 2,1% općina u Hrvatskoj po transparentnosti
Photo by: Domagoj Skledar/ dall-e

Kao što je jučer objavio HTV, Karlobag se među 428 hrvatskih općina našao među devet najmanje transparentnih. Takav položaj sugerira da općina Karlobag, nažalost, može biti sklona zataškavanju informacija od svojih stanovnika, ili da su općinski djelatnici manje kompetentni u obavljanju svojih zadataka, ili su jednostavno ravnodušni prema svojim radnim obvezama i reputaciji općine.

Nakon nedavnih optužbi, prijetnji i zamjerki koje je načelnik općine Karlobag, gospodin Boris Smojver, uputio uredniku našeg portala u vezi s javnim sramoćenjem i blaćenjem općine Karlobag, naše uredništvo s pravom pita tko će snositi odgovornost za ovu sramotu. Općina je predugo zatvarala oči pred ovakvim situacijama, misleći da može raditi što hoće i kada hoće, držeći se za neprikosnovenima. No, javnost zaslužuje znati istinu.

Ovaj rezultat, koji je sramota za lokalne čelnike, ekonomski je poguban. Takav loš pokazatelj transparentnosti može odvratiti investitore, osobito one s kapitalom koji nije sumnjivog podrijetla, od ulaganja u općinu koja je među 2,1% najmanje transparentnih u Hrvatskoj.

U svjetlu ovog izvješća, analizirali smo statističke podatke. Među devet općina, samo jedna, Sućuraj, ima manje stanovnika od Karlobaga (426). Nijedan od ovih 9 općinskih načelnika ne obavlja svoju dužnost volonterski, a plaće variraju. Četiri općine, uključujući Karlobag, plaćaju svog načelnika više od 2000,00€, dok ostalih pet spada u kategoriju ispod 1500,00€.

Od devet općinskih načelnika, šest je iz HDZ-a, dva nisu članovi nijedne stranke, a jedan je iz SDP-a.

Ovo je još jedan primjer kako neodgovorno upravljanje može utjecati na percepciju općine. U privatnom sektoru, takav bi propust rezultirao izvanrednim otkazom.

Nadalje, analizirali smo ključne dokumente u devet najmanje transparentnih općina. Nažalost, ni Karlobag se nije istaknuo. Karlobag, s načelnikom Borisom Smojverom, objavio je samo jedan ključni dokument.

Najmanje transparentna općina u Hrvatskoj, prema HTV-u, je Jelsa na Hvaru, sa SDP-ovim Nikšom Peronjom na čelu. U Jelsi nije objavljen nijedan ključni dokument, a g. Peronja zarađuje 2256,29€ bruto, služeći 3501 stanovnika.

Ostale općine koje su se našle na ovoj neugodnoj listi su Čeminac, Donji Kukuruzari, Novi Golubovec, Pojezerje, Sućuraj, Šestanovac i Vrbje. Svi imaju svoje specifičnosti, ali zajedničko im je da nisu dostatno transparentni prema svojim građanima.

Karlobag se našao u nepoželjnom društvu i očekuje se konkretan odgovor općinske vlasti. Postavili smo upit općini Karlobag i načelniku Borisu Smojveru na ovu temu, očekujući objašnjenje o ovom problemu.

Javna odgovornost i transparentnost su ključne za povjerenje građana i privlačenje investicija. Bez toga, Karlobag će teško napredovati.

Dodatne podatke, linkove te e-mail upućen načelniku općine Karlobag na ovu temu možete pronaći niže u ovom članku.

Cijeli članak objavljen na mrežnim stranicama HTV možete pročitati ovdje.


Niti jedan ključni dokument 
Jelsa
načelnik općine: Nikša Peronja (SDP)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2256,29€
broj stanovnika: 3501

Samo jedan ključni dokument
Čeminac
načelnik općine: Danijel Rešetar (nije član stranke)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2199,35€
broj stanovnika: 2484

Donji Kukuruzari
načelnik općine: Lucija Matković (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2151,06€
broj stanovnika: 1080

Karlobag
načelnik općine: Boris Smojver (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 2000,27€
broj stanovnika: 780

Novi Golubovec
načelnik općine: Boris Tušek (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1489,92€
broj stanovnika: 824

Pojezerje
načelnik općine: Borislav Dominiković (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1371,96€
broj stanovnika: 943

Sućuraj
načelnik općine: Ivan Slavić (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1556,04€
broj stanovnika: 426

Šestanovac
načelnik općine: Martin Merčep (HDZ)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1645,76€
broj stanovnika: 1669

Vrbje
načelnik općine: Igor Jurišić (nije član stranke)
dužnost obavlja: profesionalno
bruto plaća: 1594,77€
broj stanovnika: 1691

Prikaz svih 9 općina na interaktivnoj karti:
Na ovom linku možete pronaći excel sa napominjemo okvirnim javno dostupnim podacima o visini bruto plaće načelnika opčine, proračuna 2022, broju stanovnika.

Upit koji smo uputili općini Karlobag i načelniku općine g. Boris Smojveru na ovu temu možete pronaći ovdje. 

Kreirano: četvrtak, 06. srpnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.