Predsjednik Milanović o izazovima i budućnosti Europske unije i Schengena na sastanku s liderima pet država | Karlobag.eu

Na nedavnom međunarodnom sastanku, predsjednik Zoran Milanović govorio je o važnosti ravnoteže u politikama Europske unije, potrebi za integracijom zapadnog Balkana i izazovima s kojima se suočava Schengen. Istaknuo je potrebu za održavanjem principa slobodnog kretanja unatoč sigurnosnim izazovima.

Predsjednik Milanović o izazovima i budućnosti Europske unije i Schengena na sastanku s liderima pet država | Karlobag.eu
Photo by: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas/ predsjednik.hr

Na sastanku šefova država Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Austrije i Italije, koji je organiziran povodom dvadesetogodišnjice ulaska Slovenije u Europsku uniju, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je zadovoljstvo odnosima između zemalja sudionica, istaknuvši važnost članstva u Europskoj uniji za održavanje tih odnosa. Događaj je bio domaćin predsjednici Republike Slovenije, Nataši Pirc Musar, a obilježavanje je uključivalo razmatranje dosadašnjih postignuća i izazova unutar EU.

Milanović je pritom naglasio kako je dvadeset godina ranije s odobravanjem promatrao pristupanje Slovenije Uniji, bez osjećaja zavisti, već s nadom da će Hrvatska uskoro krenuti istim putem. Iako je za ulazak Hrvatske u EU bilo potrebno čekati gotovo deset godina nakon Slovenije, Milanović je istaknuo da članstvo nije samo stvar ispunjenja formalnih kriterija, već da političke okolnosti igraju značajnu ulogu, što se odražava i u trenutačnoj dinamici širenja Unije na jugoistok Europe.

Dalje je izrazio kako su stavovi građana Hrvatske prema Europskoj uniji uglavnom pozitivni, te da je država imala koristi od članstva. Međutim, naglasio je da Hrvatska nije u potpunosti iskoristila prilike koje pruža članstvo u Uniji. Milanović vidi Hrvatsku ne kao zemlju koja stagnira, već kao zemlju koja kontinuirano napreduje, što će biti posebno važno u budućnosti, kada će Hrvatska prijeći iz kategorije primatelja u kategoriju davalaca unutar EU.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na temu Europske unije kao jedinstvenog prostora koji obuhvaća stare identitete i narode s dugom poviješću, istaknuvši da ove značajke ne mogu biti zanemarene ili izbrisane. Na konferenciji koja je okupila predstavnike pet država, Milanović je izrazio mišljenje o nužnosti postizanja ravnoteže između dogmatskog pristupa i ekstremne skepse kada je riječ o europskim politikama. Naglasio je važnost pronalaska srednjeg puta koji će zadovoljiti interese svih članica te istaknuo važnost integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Na pitanje novinara o kontinuiranim kontrolama na granicama i potencijalu njihovog ukidanja, predsjednik Milanović se izjasnio kao zagovornik otvorenih granica među Schengenskim zemljama, posebno između Hrvatske i Slovenije. Obrazložio je da su takve mjere nužne za očuvanje sigurnosti, ali je izrazio razumijevanje za recentne poteze Slovenije koja je, suočena s sigurnosnim izazovima, privremeno pooštrila granične kontrole. Milanović je naglasio potrebu za povratkom na osnovne principe Schengena koji promiču slobodu kretanja.

Predsjednik se također osvrnuo na predložene promjene u načinu odlučivanja unutar Europske unije, posebice u područjima sigurnosne i vanjske politike. Izjavio je kako u Hrvatskoj, kao i u mnogim državama srednje i istočne Europe, postoji snažan konsenzus za održavanje sistema odlučivanja temeljenog na jednoglasnosti, koji je bio ključan prilikom pristupanja Uniji.

Dodatno, predsjednik Milanović komentirao je i proceduralne aspekte sazivanja konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, ističući da se rokovi moraju poštovati u skladu s odredbama hrvatskog Ustava. Naglasio je da će postupati prema ustavnim odredbama bez pritiska na bilo koju političku opciju, te da će zasjedanje biti sazvano u zakonskom roku.

Kreirano: utorak, 23. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.