Vlada podržava razvoj dentalnog laboratorija i ribarske luke te odgovara na aktualne političke teme | Karlobag.eu

Premijer Andrej Plenković istaknuo je značaj novootvorenog dentalnog laboratorija u Kastvu i proširene ribarske luke Santa Marina, naglašavajući ulaganja u zdravstvo i infrastrukturu. Uz to, odgovorio je na politička pitanja, ističući uspjehe vlade u integraciji u eurozonu i Schengenski prostor te pozvao na stabilnost i razvoj.

Vlada podržava razvoj dentalnog laboratorija i ribarske luke te odgovara na aktualne političke teme | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Vlada Republike Hrvatske kontinuirano daje potporu razvojnim projektima unutar Primorsko-goranskih i Istarskih regija, težištem na unaprjeđenju gospodarskih aktivnosti i stvaranju novih mogućnosti zaposlenja. U tom kontekstu, premijer Andrej Plenković istaknuo je značaj novoosnovanog dentalnog laboratorija u Kastvu, kojim se dentalna praksa u Hrvatskoj pozicionira na vrhu europskih i svjetskih standarda. Plenkovićeva prisutnost na otvorenju laboratorija, koji je financiran s oko 4,2 milijuna eura i zapošljava preko 70 stručnjaka, simbolizira državnu podršku inicijativama koje doprinose nacionalnom gospodarstvu te kreiranju radnih mjesta.

Uz dentalni sektor, premijer je naglasio važnost i na otvorenju proširene ribarske luke Santa Marina u Taru Vabrigi, projekt vrijedan gotovo 7 milijuna eura, kojeg su poduprla ministarstva poljoprivrede i mora. Projekt uključuje i Interpretacijski centar posvećen očuvanju ribarske tradicije Istre, čime se dodatno potiče razvoj lokalne zajednice i turizma.

Premijer Plenković naglasio je kako je razvoj dentalnog laboratorija primjer kako se kvalitetom i povezivanjem može stvoriti snažan impuls za cijelu državu, ne samo u dentalnom turizmu već i u gospodarstvu općenito. Pritom je spomenuto kako laboratorij nije samo lokalni uspjeh već i dio šire mreže dentalnih ordinacija koje se protežu od sjevera do juga Hrvatske, a sve s ciljem širenja usluga diljem Europske unije.

Ovaj projekt, financiran kroz sredstva HBOR-a i Europskog investicijskog fonda, dokaz je kako se kroz suradnju i ulaganja mogu postići vrhunski rezultati. S preko 500 zaposlenih koji koriste najnoviju tehnologiju, Hrvatska se ističe u dentalnoj medicini, privlačeći veliki broj stranih pacijenata. Premijer vidi u ovome primjeru priliku za stvaranje nove vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu i dodatno ohrabrenje za strane investicije.

Na kraju, premijerovo sudjelovanje na otvorenju ribarske luke Santa Marina naglašava vladinu predanost razvoju infrastrukture koja podržava tradicionalne industrije, poput ribarstva, čime se jača lokalna zajednica i promiče održivi razvoj. Ova inicijativa, uz dentalni laboratorij, simbolizira širu strategiju vlade za poticanje ekonomske diversifikacije i stvaranja novih prilika za zapošljavanje.

U sklopu svoje politike usmjerene na revitalizaciju hrvatske obale, Vlada Republike Hrvatske, pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića, poduzela je značajne korake ka unapređenju infrastrukture ribarskih i javnih luka diljem obale. Premijer je istaknuo kako su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo poljoprivrede uložili značajna sredstva u projekt vrijedan gotovo 7 milijuna eura, uključujući razvoj Interpretacijskog centra u Tar Vabrigi, koji ima za cilj očuvanje bogate ribarske tradicije Istarske županije. Ovaj projekt samo je jedan segment šire strategije kojom se teži obnovi i izgradnji luka kako bi se potaknuo ekonomski razvoj i turizam na obali.

Investicije u luke, kako za javni promet tako i za ribarstvo, odražavaju duboku posvećenost Vlade unapređenju ključnih sektora gospodarstva. S ulaganjem od preko 440 milijuna eura u obnovu oko 50 luka, te gotovo 40 milijuna eura u razvoj ribarskih luka, jasno je kako ribarstvo, uz turizam, zauzima centralno mjesto u gospodarskoj politici zemlje. Premijer Plenković posebno je naglasio kako su otoci također bili u fokusu Vlade, s ulaganjima od oko dvije milijarde eura, čime se potvrđuje opredijeljenost za osiguravanje održivog razvoja i bolje povezanosti hrvatskih otoka.

Odgovarajući na pitanja novinara o političkim aktualnostima, premijer Plenković oštro je kritizirao izjave predsjednika Milanovića, nazivajući ih neprimjerenima i ističući kako konstruktivni doprinosi zahtijevaju ozbiljnost i odgovornost. Naglasio je da se pravi doprinosi ekonomskoj politici i razvoju države ne mogu mjeriti neodgovorenim komentarima, već konkretnim rezultatima. Premijer je podsjetio na uspjehe Vlade, uključujući ulazak Hrvatske u eurozonu, povećanje plaća, rast BDP-a i poduzimanje mjera za očuvanje stabilnosti cijena tijekom ekonomskih izazova, kao što su krize povezane s energetikom. Posebno je istaknuta i inicijativa uvođenja dodatnog poreza na dobit za poduzeća koja su ostvarila iznadprosječne prihode tijekom energetske krize, čime je osigurana dodatna podrška za gospodarstvo i građane.

Takvim pristupom, Vlada demonstrira svoju predanost izgradnji stabilnog i prosperitetnog okruženja za sve građane Hrvatske, stavljajući naglasak na održiv razvoj, socijalnu pravdu i ekonomsku otpornost.

U kontekstu nedavnih preporuka Ministarstva zdravstva vezanih za odgodu nehitnih pregleda i operacija na dan održavanja izbora, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na upite novinara naglasivši da preporuke ministarstva dolaze kao odgovor na potrebu za osiguravanjem nesmetanog odvijanja izbornog procesa. Plenković je istaknuo kako je važnost tih preporuka dvojaka: pružaju mogućnost građanima da bez prepreka sudjeluju u demokratskim izborima te istovremeno omogućavaju zdravstvenom sustavu da se prilagodi i optimizira svoje resurse u skladu s potrebama pacijenata.

Osvrćući se na rezultate istraživanja javnog mnijenja, premijer je izrazio zadovoljstvo pozitivnim percepcijama građana prema radu Vlade, naglašavajući ključne uspjehe uključivanja Hrvatske u eurozonu i Schengenski prostor, te uspješnu turističku sezonu koja je nadmašila očekivanja. Premijer je naglasio kako su takva postignuća doprinijela poboljšanju kvalitete života na individualnoj razini te kako građani prepoznaju i cijene stabilnost, sigurnost i pouzdanost koju Vlada pruža.

U kontekstu političke klime, Plenković je kritizirao oporbene narative koji se fokusiraju na negativnosti, ističući da građani više cijene politike koje promiču stabilnost i miran život u odnosu na agresivnu retoriku. Premijer je uvjeren u kontinuiranu potporu hrvatskog naroda Vladi, temeljenu na dugogodišnjem radu i poštovanju prema građanima i njihovim potrebama.

Posjet Istarskoj županiji premijer je zaključio sastankom s županom Borisom Miletićem u Puli, čime je dodatno potvrđena predanost Vlade regionalnom razvoju i suradnji s lokalnim vlastima u cilju ostvarivanja zajedničkih projekata i inicijativa koje će doprinijeti daljnjem gospodarskom i socijalnom razvoju Hrvatske.

Kroz ove interakcije i izjave, premijer Plenković istaknuo je ključne prioritete Vlade i viziju za budućnost koja se temelji na progresu, stabilnosti i inkluzivnom razvoju, čime se nastoji osigurati prosperitet i dobrobit svih građana Hrvatske.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.