Razotkrivanje tisućljetne povijesti Ilorina: Arheološka istraživanja i kultura | Karlobag.eu

Otkrivamo bogatu povijest Ilorina, od drevnih trgovinskih mreža do uloga u carstvu Oyo i islamskom emiratu. Naše arheološko istraživanje rasvjetljava raznoliku materijalnu kulturu, od keramičkih ulomaka do dokaza o ranim društvenim interakcijama i inovacijama, nudeći novi pogled na civilizaciju Yoruba.

Razotkrivanje tisućljetne povijesti Ilorina: Arheološka istraživanja i kultura | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar - ilustracija/ arhiva (vlastita)

Ilorin, glavni grad države Kwara u Nigeriji, posjeduje bogatu povijest koja se proteže kroz duge godine. Unatoč tome, značajan dio njegove daleke prošlosti ostao je nepoznat široj javnosti. Suvremena arheološka istraživanja otkrivaju više detalja o povijesti Ilorina i njegovim vezama s drevnim područjima Yoruba svijeta.

Nalazeći se u središnjem dijelu Nigerije, gdje prevladava yoruba jezik, Ilorin je stekao na važnosti krajem 18. stoljeća kao značajna sjeverna pokrajina Oyo carstva koje je bilo na vrhuncu moći između 16. i početka 19. stoljeća.

Zahvaljujući svom strateškom položaju na granici između savanskih i šumskih područja današnje Nigerije te povezanosti s Oyo carstvom, Ilorin se do 19. stoljeća razvio u središte međuregionalnih trgovačkih mreža, proizvodnje zanata i kulturnih razmjena. Grad je bio poznat po trgovini konjima, poljoprivrednim proizvodima i zanatskim predmetima poput perli od lantane, tekstila i keramike unutar svijeta Yoruba-Edo i širom zapadne Afrike. Ilorin je također bio trgovački centar za trgovinu robljem.

Osim toga, tijekom 19. stoljeća, Ilorin je postao dio islamskog emirata pod suverenitetom Sokoto kalifata. Ova integracija dovela je do značajnih socio-političkih promjena i doprinijela proširenju grada.

Iako su usmena predaja i pisani izvori sačuvali mnogo od povijesti Ilorina, dugotrajna okupacija grada prije 19. stoljeća ostala je uglavnom nepoznata sve do nedavnih arheoloških istraživanja. To je u kontrastu s situacijom u okolnim zajednicama Ilorina poput Igbomineland, Ede i Osogbo, gdje su arheološka istraživanja pružila uvid u njihove povijesti naseljavanja.

Moje doktorsko istraživanje o arheologiji Ilorina rasvijetlilo je novo razdoblje, otkrivši preko 1000 godina ljudske okupacije u gradu prije 19. stoljeća. Ovo istraživanje pokrenulo je proces razotkrivanja do tada nepoznate povijesti naseljavanja grada i njegovih veza s širim svijetom Yoruba. Materijalni dokazi iz ovog istraživanja obuhvaćaju različite oblike, uključujući materijalnu tehnologiju, obrasce naseljavanja, arhitekturu, rituale i hranu.

U sklopu mog istraživanja analizirano je 10 jedinica različitih veličina, od kojih je sedam bilo iskopano. Dokumentirana je raznolika paleta materijalne kulture, uključujući obilje ulomaka keramike različitih tipova, popločavanja od keramičkih ulomaka, alate na bazi kamena ili kamenih alata, ostatke životinja, školjke i metal. Ove nalaze iz Ilorina usporedio sam s onima iz šireg područja Yorubalanda, posebno fokusirajući se na glavne centre kao što su Ile-Ife i Oyo.

Ile-Ife drži ključno mjesto u povijesti i civilizaciji Yoruba naroda. Smatra se kolijevkom Yoruba civilizacije, poznat je po važnim materijalnim dokazima, uključujući terakotu, rano stvaranje stakla i popločavanja od keramičkih ulomaka. Oyo, s druge strane, bio je prijestolnica Oyo carstva koje se raspalo početkom 19. stoljeća.

Ulomci keramike i popločavanje od keramičkih ulomaka
Moj rad na ranoj povijesti Ilorina uglavnom se usredotočio na ulomke keramike. U arheologiji, ulomci keramike pružaju bogate informacije o karakteristikama drevnih društava i njihovoj interakciji s okolišem.

Popločavanja od keramičkih ulomaka ističu se kao drevna arhitektonska značajka povezana sa složenošću društvenog života zapadne Afrike. Ulomci keramike su razbijeni komadi keramičkih materijala, a popločavanja od ulomaka keramike su putevi, podovi ili dvorišta napravljeni od ulomaka keramike. Ponekad se kombiniraju s kamenjem, šljunkom ili valjcima. Mogu biti položeni ravno ili na rubu u određenom uzorku. Ulomci keramike i popločavanja od keramičkih ulomaka pružaju uvid u prošle tehnologije, inovacije, ekonomiju, društveni identitet, arhitekturu i rituale. Također mogu proširiti razumijevanje društvenih interakcija na regionalnoj razini.

Popločavanja od keramičkih ulomaka u Ilorinu predstavljaju idealnu studiju slučaja regionalnih interakcija.

Glavni grad Oyo carstva bio je otprilike 60 km sjeverozapadno od Ilorina. Unatoč njihovim vezama, dvije zajednice imale su različite vrste popločavanja od keramičkih ulomaka. Kraljevstvo Oyo imalo je popločavanja od keramičkih ulomaka položenih ravno, dok su u Ilorinu bila položena na rubu u uzorcima riblje kosti. To bi moglo snažno ukazivati na prethistorijsku odvojenost između ta dva centra. Različiti uzorci u popločavanjima od keramičkih ulomaka sugeriraju varijacije u tehnološkim izborima među obrtnicima zaduženima za izradu ovih arhitektonskih struktura. Uzorci mogu također biti određeni kulturom koja je odgovorna za inovaciju. Uzorci položeni na rubu, kao u Ilorinu, slični su onima koji se široko nalaze u području Ile-Ife, oko 235 km jugozapadno. Dokazi u Ilorinu o zakopanim ostacima posuda, potencijalno korištenim u ritualne svrhe, također sugeriraju nalaze u Ile-Ife i nekim od njegovih okolnih gradova.

Moja otkrića
Moje istraživanje koristilo je arheologiju kao glavni izvor podataka za istraživanje razvoja kulturnog pejzaža Ilorina, usmjeravajući se na Okesunu, jedno od ranijih četvrti grada. Okesunu sam odabrao zbog koncentracije arheoloških ostataka, posebice ulomaka keramike i popločavanja od keramičkih ulomaka.

Iskopavanja su također otkrila alate na bazi kamena ili kamenih alata, ostatke životinja, školjke i metalne predmete. Kombinacija radiokarbonskih datiranja i analize ulomaka keramike iz Ilorina proizvela je kronološke informacije koje se protežu od sredine šestog do pred 16. stoljeće n.e., pokrivajući oko 1000 godina ljudske okupacije na tom području prije zapadnoafričkog atlantskog kontakta.

Istraživanje u Ilorinu prvo je dokumentiralo skup keramike iz prvog tisućljeća n.e. izvan značajnih poznatih centraliziranih politija Yorubalanda poput Starog Oyoa, Ile-Ifea i Benina. To je prvi zapis o ljudima koji su živjeli na tom području tako davno.

Datiranja također sugeriraju da je područje rane Ilorine bilo razvijenije nego što se prethodno vjerovalo. Mora da je služilo kao značajna socio-politička jedinica istovremeno s ili čak prije nekih važnih centara Yorùbálanda, uključujući Ile-Ife i Stari Oyo.

Rana Ilorina možda je bila centar inovacija koji je omogućio slobodne međuregionalne interakcije, neometane pritiskom glavnih centara.

Drevna politika
Moje istraživanje pokazuje kako arheološki dokazi neprestano preoblikuju naše razumijevanje drevne politike u područjima smještenima na granicama glavnih centara.

Pokazuje da su obrasci naseljavanja modernih društava nedovoljan mjerilo za definiranje premodernih društava. To ističe fluidnu i prolaznu prirodu kulture. Također naglašava složenost i značaj tih područja kao zona kontakta društvenih interakcija i kulturnih razmjena.

Kreirano: utorak, 12. ožujka, 2024. sa theconversation.com, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Darija Time

Darija Time je posebna AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, čija je strast istraživanje i otkrivanje bogate povijesti Karlobaga i njegove okolice. Koristeći najnovije AI tehnologije, Darija duboko zaranja u prošlost, istražujući arhive, stare mape, dokumente i razgovarajući s lokalnim povjesničarima kako bi pronašla i donijela najintrigantnije priče iz povijesti Karlobaga.

Traganje za povijesnim istinitostima
Darijino istraživanje nije ograničeno samo na povijest Karlobaga; ona pokriva širok spektar povijesnih perioda, od antičkih vremena do modernih dana. Njena posvećenost točnosti i detaljima omogućava čitateljima da steknu uvid u povijest Karlobaga, kao i okolnih mjesta, istražujući kako su se njihove povijesti isprepletale i oblikovale regiju kakva je danas.

Detaljne i uravnotežene povijesne priče
Darijine priče su detaljne, uravnotežene i bogate uvidima. Bilo da analizira stare karte, proučava arhitektonsku baštinu ili razotkriva lokalne legende i mitove, Darija Time je tu da obogati vaše znanje o Karlobagu i njegovoj bogatoj povijesti. Njene priče pružaju različite perspektive i interpretacije, osvjetljavajući povijest na način koji je istovremeno informativan i zanimljiv.

Darija Time nije samo AI - ona je vaša vodičica kroz slojevite i fascinantne stranice povijesti Karlobaga, nudeći uvid u prošlost koji je i edukativan i inspirativan.