Rezultati istraživanja pokazuju porast debljine kod djece u Hrvatskoj - što to znači za buduće generacije? | Karlobag.eu

Nedavno objavljena studija "Europska inicijativa za praćenje debljine među djecom, Hrvatska 2021./2022." otkriva zabrinjavajuće trendove u porastu debljine kod djece. S više od trećine djece suočenih s prekomjernom težinom, problem postaje sve veći javnozdravstveni izazov, ukazujući na hitnu potrebu za djelovanjem na svim razinama društva.

Rezultati istraživanja pokazuju porast debljine kod djece u Hrvatskoj - što to znači za buduće generacije? | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Na događaju koji se održao 11. ožujka 2024. godine u prostorima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, javnosti su predstavljeni najnoviji nalazi istraživanja pod nazivom "Europska inicijativa za praćenje debljine među djecom, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI)", pod vodstvom prof.dr.sc. Sanje Musić Milanović iz Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Prema tim nalazima, čak 36,1% djece u dobi od 8 do 8,9 godina suočava se s problemom prekomjerne težine ili debljine. Istraživanje ističe i postojanje znatnih razlika između spolova, gdje se veći udio debljine i prekomjerne težine bilježi kod dječaka (38,5%) u usporedbi s djevojčicama (33,7%). Uočava se i rastući trend prevalencije ovog značajnog zdravstvenog problema među djecom.

Izjava prof.dr.sc. Sanje Musić Milanović ukazuje na zabrinjavajući rast problema debljine kod djece u usporedbi s prethodnim istraživanjima iz 2015./2016. i 2018./2019., koji su pokazivali prevalenciju prekomjerne težine i debljine od 34,9% odnosno 35,0%. Ovi trendovi ukazuju na to da Hrvatska, kao i mnoge druge europske zemlje, nije na pravom putu prema ostvarivanju ciljeva suzbijanja porasta debljine među djecom. Profesorica naglašava kako problem prekomjerne težine i debljine kod svakog trećeg djeteta predstavlja veliki javnozdravstveni izazov, s potencijalom za povećanje rizika od kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.

Analizirajući rezultate na regionalnoj razini, primjećuje se kako Grad Zagreb ima najmanji udio djece s prekomjernom težinom i debljinom (28,6%), dok Panonska regija bilježi najviši udio (38,9%). Napominje se i da u Panonskoj regiji 20,0% djece pati od debljine. Postoje i razlike u prevalenciji ovog zdravstvenog problema s obzirom na socioekonomski status obitelji, gdje obitelji nižeg socioekonomskog statusa pokazuju veću prevalenciju. Ističe se i problem neprepoznavanja prekomjerne težine i debljine od strane roditelja, što ukazuje na potrebu za većom sviješću o ovom problemu.

Istraživanje CroCOSI također nudi uvid u životne stilove, prehrambene navike i fizičku aktivnost djece, pokazujući da većina njih (81,1%) svakodnevno doručkuje, no samo mali postotak (3,1%) konzumira preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Konzumacija zaslađenih sokova, kao izvora skrivenih kalorija, izražena je među djecom, pri čemu svako četvrto dijete konzumira takve sokove četiri ili više puta tjedno. Iako pandemija COVID-19 nije značajno utjecala na prehrambene navike, promjene u rutini dovele su do smanjenja fizičke aktivnosti kod djece, posebno tijekom lockdowna.

Unatoč izazovima pandemije, većina djece (93,5%) uključena je u aktivnu igru umjerenog do visokog intenziteta u trajanju od jednog sata ili više dnevno. Međutim, pandemija je smanjila vrijeme provedeno u takvoj igri kod otprilike trećine djece. Dodatno, značajan udio djece (37,3%) provodi dva ili više sati dnevno pred ekranima, što je trend koji se povećao tijekom pandemije.

Prof. dr.sc. Sanja Musić Milanović ističe važnost preventivnih mjera protiv debljine od najranije dobi i potrebu za zajedničkim djelovanjem na svim razinama. Naglašava kako prevencija debljine zahtijeva sustavan pristup kroz provedbu sveobuhvatnih, multisektorskih intervencija, čime se ne samo promiče zdravlje budućih generacija već se i smanjuje teret za zdravstveni sustav, doprinoseći dugoročnoj održivosti i razvoju društva.

Kreirano: ponedjeljak, 11. ožujka, 2024. sa hzjz.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.