Kako i zašto sveti Josip zaslužuje biti državni blagdan u Hrvatskoj | Karlobag.eu

Razmatrajući ulogu i značaj svetog Josipa u hrvatskoj povijesti i duhovnosti, postavlja se pitanje zašto njegov blagdan još uvijek nije proglašen državnim blagdanom. Povijesna pozadina njegova štovanja i primjeri iz drugih zemalja mogli bi biti ključni u razumijevanju i promicanju ove ideje.

Kako i zašto sveti Josip zaslužuje biti državni blagdan u Hrvatskoj | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ožujak donosi promjene, ne samo u prirodi već i u životima mladih koji se pripremaju za velike korake poput državne mature. U tom razdoblju, usred korizme, Crkva ističe ulogu svetog Josipa, čovjeka koji je prihvatio izazov odgoja Isusa. Njegova uloga i značaj posebno su naglašeni tijekom ovog mjeseca kroz različite pobožnosti upućene svetom Josipu, našem nebeskom zaštitniku.

Već u 17. stoljeću, sveti Josip postaje nebeski zaštitnik hrvatskog naroda, odlukom Državnog sabora 1687. godine, što je zabilježeno u saborovom protokolu na latinskom jeziku. Ova povijesna odluka označila je svetog Josipa kao ključnu figuru u duhovnom identitetu hrvatskog naroda.

Nedavno, 2008. godine, biskupi su tijekom zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Šibeniku ponovno potvrdili svetog Josipa kao nebeskog zaštitnika Hrvatske. Taj čin, zajedno s postavljanjem reljefa svetog Josipa na ulazu u Hrvatski sabor, odražava trajnu posvećenost i poštovanje prema svetom Josipu. Unatoč ovoj bogatoj povijesti i simbolici, blagdan svetog Josipa još uvijek nije proglašen državnim blagdanom u Hrvatskoj, što izaziva pitanja o stvarnoj predanosti političara vrijednostima koje javno izražavaju.

Primjeri iz povijesti, kao što je postupak francuskog kralja Luja XIV. koji je nakon posjeta svetištu svetog Josipa odlučio proglasiti njegov blagdan državnim praznikom u Francuskoj, pokazuju kako druge zemlje i vladari nisu oklijevali dati javno priznanje značaju svetog Josipa. Ovaj primjer mogao bi poslužiti kao inspiracija i poticaj hrvatskim političarima da razmotre sličnu odluku.

Posjet nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu mogao bi biti prilika za političare da izraze svoju vjernost i predanost zaštitniku hrvatskog naroda te da razmisle o značaju proglasiti njegov blagdan državnim praznikom. Ovo bi ne samo odalo počast svetom Josipu već bi i odražavalo duboko ukorijenjene vrijednosti koje dijele mnogi građani Hrvatske.

Kreirano: utorak, 19. ožujka, 2024. sa vigilare.info, pismeno odobrenje
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!