Povećanje turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj u prvom kvartalu pokazuje snažan rast i privlačnost | Karlobag.eu

U prvom kvartalu tekuće godine, Hrvatska bilježi značajno povećanje broja turističkih dolazaka i noćenja, potvrđujući svoju privlačnost kao destinaciju koja je dostupna kroz cijelu godinu. Stabilan rast, potaknut sveobuhvatnim marketinškim strategijama i održivim razvojem, pozicionira Hrvatsku kao atraktivno mjesto za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Povećanje turističkih dolazaka i noćenja u Hrvatskoj u prvom kvartalu pokazuje snažan rast i privlačnost | Karlobag.eu
Photo by: mint.gov.hr/ mint.gov.hr

U prvom tromjesečju ove godine, turizam u Hrvatskoj zabilježio je izuzetno pozitivne brojke, s premašenih tri milijuna ostvarenih noćenja. Podaci dobiveni putem sustava eVisitor, koji obuhvaća informacije o prometu u svim tipovima smještajnih kapaciteta, uključujući i one unutar nautičkog čartera preko sustava eCrew, ukazuju na značajan rast u odnosu na isti period prošle godine. Konkretno, u periodu od siječnja do kraja ožujka zabilježeno je više od 1,1 milijuna dolazaka turista, što predstavlja povećanje od 16 posto u dolascima te 15 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu.

Posebno se ističe povećanje broja noćenja na obali, s više od 2,2 milijuna noćenja, što je za 20 posto više nego u istom periodu prošle godine. Kontinentalni dio zemlje također bilježi rast, s više od 415 tisuća noćenja, što je povećanje od 7 posto. Grad Zagreb, kao glavni grad, pridonosi ovom uspjehu s 440 tisuća noćenja, odnosno povećanjem od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Izjava Kristjana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice, dodatno naglašava postignuća prva tri mjeseca. S dvoznamenkastim rastom prometa, Hrvatska pokazuje svoju sve snažniju poziciju kao destinacija koja privlači tijekom cijele godine, posebno u predsezoni i posezoni. To ukazuje na napredak u smjeru održivog i kvalitetnog razvoja turizma, što je u skladu s novim Strateškim marketinškim i operativnim planom. Cilj ovog plana jest postaviti Hrvatsku kao privlačnu i sigurnu destinaciju koja nudi jedinstvena iskustva između standardnih i premium ponuda, privlačeći time raznolike profile posjetitelja.

Analiza po županijama otkriva da je najviše noćenja u prvom kvartalu ostvareno u Istri, s 772 tisuće noćenja, slijedi Kvarner s 534 tisuće i Splitsko-dalmatinska županija s 333 tisuće noćenja. Među gradovima koji prednjače po broju noćenja su Zagreb, Rovinj, Dubrovnik, Split, Opatija, Poreč i Zadar, pokazujući raznolikost i privlačnost hrvatskih turističkih destinacija.

Kontinuirani napredak i pozitivni rezultati u sektoru turizma, kako u pogledu broja posjetitelja tako i u financijskom aspektu, odražavaju plodove metodičnog rada i brojnih inicijativa provedenih s ciljem usmjeravanja hrvatskog turizma prema modelu koji favorizira cjelogodišnju dostupnost i održivi razvoj. Značajno je istaknuti da kontinuirano bilježimo povećanje posjećenosti već drugu godinu za redom u predsezoni, što jasno ukazuje na prepoznatljivost Hrvatske kao destinacije dostupne kroz cijelu godinu. Osim toga, naše destinacije u tom periodu nude obogaćen i širi spektar sadržaja, čime privlače još veći broj turista. Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, naglasila je važnost nastavka suradnje unutar sektora i podršku Vlade od samih početaka, vjerujući da će se pozitivni trendovi nastaviti. Time Hrvatska ostaje atraktivna destinacija kroz sve sezone, koja uspješno zadovoljava potrebe i želje posjetitelja te uzima u obzir i dobrobit lokalne zajednice, čime osigurava održivost turizma za buduće generacije.

Promatrajući tržišta s kojih dolaze posjetitelji, najviše noćenja tijekom prva tri mjeseca ostvarili su domaći gosti, s više od 962 tisuće noćenja. Za njima slijede Slovenci, s više od 285 tisuća noćenja, Nijemci, s 279 tisuća noćenja, te Austrijanci, s više od 250 tisuća noćenja. U pogledu vrsta smještaja, hoteli prednjače s 1,7 milijuna noćenja, dok objekti u domaćinstvu bilježe 638 tisuća noćenja, a kampovi 151 tisuću noćenja.

Valja istaknuti uspjeh tijekom produženog uskrsnog vikenda, kada je, prema podacima eVisitor sustava, u periodu od 29. ožujka do 1. travnja zabilježeno 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja. Domaći gosti činili su većinu, dok su iz inozemstva najbrojniji bili posjetitelji iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Slovačke i ostalih zemalja. Hoteli su bili najpopularniji oblik smještaja, a najviše posjeta tijekom produženog vikenda zabilježeni su u Poreču, Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju i Splitu, potvrđujući raznolikost i privlačnost hrvatskih turističkih destinacija.

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa mint.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.