Školski brod ORP “Wodnik” iz Poljske stigao u Split u sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Republike Poljske

Školski brod ORP “Wodnik” iz Republike Poljske uplovio je u splitsku luku Lora 8. srpnja 2024., u sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Republike Poljske, i ostaje do 12. srpnja.

Školski brod ORP “Wodnik” iz Poljske stigao u Split u sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Republike Poljske
Photo by: HRM/ morh.gov hr

Školski brod ORP “Wodnik” 251 RM Republike Poljske stigao je 8. srpnja 2024. u splitsku luku Lora. Ovaj posjet se organizira kao dio bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Republike Poljske, a brod će ostati u Splitu do 12. srpnja 2024.

ORP “Wodnik” 251 izgrađen je 1975. u brodogradilištu Stocznia Północna u Gdanjsku. Tijekom Zaljevskog rata (1990./1991.) brod je privremeno prenamijenjen u evakuacijski brod-bolnicu.

Brod ima deplasman od 1745 tona, duljinu od 72,2 metra, širinu od 12 metara i gaz od 4,2 metra. Ovo je drugi posjet broda Splitu; prvi posjet bio je u lipnju 2014. godine. Posadu čini 128 članova, a zapovjednik je kapetan fregate Rafał Prętnik.

Program posjeta uključuje službeni prijem u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, kao i prijateljsku malonogometnu utakmicu s ekipom Hrvatske ratne mornarice.

Tijekom svog boravka u Splitu, posada broda ORP “Wodnik” sudjelovat će u raznim aktivnostima koje su organizirane kako bi se ojačale veze između dviju mornarica. Osim službenih susreta, predviđeni su i posjeti kulturnim znamenitostima Splita te razmjena iskustava između članova posade i domaćina.

Ovaj posjet također pruža priliku za demonstraciju tehničkih sposobnosti broda i razmjenu znanja između stručnjaka obje zemlje. Posjet će završiti ceremonijom ispraćaja koja će se održati 12. srpnja, kada će brod nastaviti svoje putovanje prema sljedećem odredištu.

Posjet broda ORP “Wodnik” potvrđuje kontinuiranu suradnju između Hrvatske i Poljske te jača prijateljske odnose između dviju zemalja. Ovakvi posjeti doprinose boljem razumijevanju i suradnji u području obrane i sigurnosti.

Kreirano: utorak, 09. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.