Prijedlog izmjena GUP-a Zagreba donosi nova pravila za gradnju erkera kako bi se smanjilo narušavanje javnih površina i poboljšala kvaliteta života građana

Izmjene Generalnog urbanističkog plana Zagreba uvode stroža pravila za gradnju erkera, ograničavajući njihovu visinu i dubinu. Cilj je spriječiti zloupotrebu prostora iznad nogostupa i unaprijediti estetiku grada.

Prijedlog izmjena GUP-a Zagreba donosi nova pravila za gradnju erkera kako bi se smanjilo narušavanje javnih površina i poboljšala kvaliteta života građana
Photo by: zagreb.hr/ zagreb.hr

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba, koji je trenutno na javnoj raspravi, donosi niz novina s ciljem uvođenja reda u prostor nakon dugogodišnje neuravnotežene gradnje. Fokus je na stvaranju ugodnijeg okruženja za život građana.

Jedan od primjera su nove odredbe koje reguliraju mogućnost gradnje istaka građevina iznad javnih površina. Istak pročelja, poznat i kao erker, je proširenje zgrade na pročelju koje nalikuje zatvorenom balkonu. Erkeri su bili uobičajeni u zagrebačkoj arhitekturi krajem 19. stoljeća, obogaćujući ulična pročelja i pružajući dodatni pogled na ulicu, čime se povećava kvaliteta unutarnjeg prostora.

Prema trenutno važećem GUP-u, prostor zgrade izgrađen iznad nogostupa i drugih javnih površina ne uračunava se u tlocrtnu površinu zgrade niti utječe na maksimalno dozvoljene postotke izgrađenosti građevne čestice. Međutim, prilikom prodaje stanova i poslovnih prostora, ti se istaci uračunavaju u korisnu površinu, što rezultira čestim korištenjem erkera prvenstveno radi povećanja prodajne površine.

Novi uvjeti gradnje
"Suvremena rješenja u prostoru često pokazuju da se erkeri koriste za maksimizaciju prostora, pri čemu građevinski elementi često vise nad pločnicima, čak i u uskim ulicama, ometajući javni prostor i služeći samo dodatnoj zaradi kod prodaje", rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Prijedlogom izmjena GUP-a, koji je sada na javnoj raspravi, istaci pročelja iznad pločnika i dalje su dopušteni, ali samo ako služe oblikovanju pročelja.

"Sada će se erkeri moći koristiti samo ako je koeficijent iskoristivosti 90% ili manje u odnosu na najveći dozvoljeni na predmetnoj čestici, a ukupni koeficijent izgrađenosti ne prelazi 95%. Također, propisano je da se balkoni, lođe i istaci mogu graditi samo na visini od 4 metra ili više iznad javne površine, mogu biti dubine do 1,0 metra i zauzimati najviše trećinu širine pročelja", objasnio je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Ove izmjene u GUP-u jačaju osnovne smjernice za gradnju istaka pročelja, kao tradicionalnog elementa zagrebačke arhitekture, vođene estetskim razlozima.

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba nalazi se na javnoj raspravi do 12. srpnja 2024. godine, te je dostupan [ovdje](https://www.zagreb.hr/gup) (otvara se u novom prozoru). Javna prezentacija prijedloga bit će održana u ponedjeljak, 8. srpnja 2024. godine, s početkom u 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Kreirano: nedjelja, 07. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.