United Fiber započinje izgradnju zemaljskog kabela između Atene i Soluna povezujući Grčku s balkanskim i zapadnoeuropskim čvorištima | Karlobag.eu

United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi, najavljuje izgradnju zemaljskog kabela između Atene i Soluna. Projekt započinje u rujnu 2024. i završava do kraja 2025., povezujući Grčku s ključnim čvorištima u Balkanu i Zapadnoj Europi.

United Fiber započinje izgradnju zemaljskog kabela između Atene i Soluna povezujući Grčku s balkanskim i zapadnoeuropskim čvorištima | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

United Fiber, podružnica United Grupe, započinje izgradnju novog zemaljskog kabela između Atene i Soluna. Planirano je da projekt započne u rujnu 2024. i završi do kraja 2025. godine. Nova trasa kabela dodatno će povezati Grčku s podružnicama United Grupe u Sofiji i Beogradu, čime će se uspostaviti veza preko cijele balkanske regije do glavnih čvorišta Zapadne Europe.

Projekt će se realizirati pod okriljem United Fiber, drugog najvećeg pružatelja FTTH usluga u Grčkoj, i dio je šire strategije United Grupe za unapređenje fiksne infrastrukture u jugoistočnoj Europi. Kablom će biti povezani Atena i Solun, ukupne duljine 548 km, te će prolaziti kroz osam gradova: Atena, Solun, Volos, Lamia, Larisa, Livadeia, Katerini i Teba.

Nova trasa iz Soluna proširit će se do Sofije i Beograda, dosežući Zapadnu Europu preko Ljubljane. Na istoku će jačati veze s Turskom, Bliskim istokom i Bugarskom, dok će na zapadu i jugu biti dio mreže koja povezuje Atenu s Italijom i Kretom. Ovaj projekt značajno će ojačati regionalnu infrastrukturu i pozicionirati United Grupu kao ključnog pružatelja usluga u regiji.

Poslovna jedinica UGI Veleprodaja upravljat će veleprodajnim aktivnostima projekta, nudeći usluge povezivosti uključujući podatkovni promet, glasovne i mobilne usluge te usluge roaminga. UGI će surađivati s glavnim operatorima i tehnološkim kompanijama kako bi osigurala najsuvremenije usluge za europska čvorišta.

Paolo Ficini, glavni izvršni direktor UGI-ja, izjavio je: "United Grupa kroz ovaj projekt pokazuje predanost da postane najveći pružatelj optičke mreže u jugoistočnoj Europi. Projekt će povećati konkurentnost regije, omogućiti nove investicije i ubrzati digitalnu transformaciju. Rast potražnje za podatkovnim centrima i podmorskim kabelima u regiji dodatno potvrđuje važnost ovog projekta."

Kroz izgradnju ovog zemaljskog kabela, United Grupa pokazuje svoju posvećenost unaprjeđenju digitalne infrastrukture u regiji, jačajući vezu između istoka i zapada te stvarajući nove mogućnosti za ekonomski razvoj i digitalnu inovaciju. 

Projekt će također omogućiti povezivanje s postojećim i novim podmorskim kabelima, čime će se dodatno ojačati kapaciteti mreže i kvaliteta usluga. United Grupa nastavlja sa svojom strategijom širenja i unapređenja infrastrukture kako bi odgovorila na rastuće potrebe tržišta i korisnika.

United Fiber će biti ključni nositelj ovog infrastrukturnog projekta, potvrđujući svoju poziciju kao važan igrač na tržištu telekomunikacija. Projekt će imati značajan utjecaj na razvoj telekomunikacijske mreže u jugoistočnoj Europi, donoseći bržu i pouzdaniju povezivost za korisnike i poslovne subjekte.

Ukupno, ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed za United Grupu i cijelu regiju, omogućujući brži i efikasniji prijenos podataka i jačajući veze između različitih dijelova Europe.

Kreirano: četvrtak, 06. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.