Projekt Zagreb: inicijativa vrijedna 323 milijuna eura za modernizaciju vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu | Karlobag.eu

Grad Zagreb pokreće Projekt Zagreb, najveći gradski projekt do sada, usmjeren na poboljšanje vodovodne mreže i odvodnje. S vrijednošću od 323 milijuna eura, financiran iz EU fondova, projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, izgradnju pročistača i smanjenje gubitaka vode.

Projekt Zagreb: inicijativa vrijedna 323 milijuna eura za modernizaciju vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu | Karlobag.eu
Photo by: zagreb.hr/ zagreb.hr

Projekt Zagreb, predstavljen 2. travnja 2024. od strane gradonačelnika Tomislava Tomaševića, predstavlja monumentalnu inicijativu koja cilja na radikalno poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje unutar glavnog grada Hrvatske. S vrijednošću od 323 milijuna eura, ovaj projekt ne samo da se smatra najambicioznijim poduhvatom u povijesnom kontekstu Zagreba već je i najznačajniji projekt financiran iz fondova Europske Unije u gradskoj domeni. Zanimljivo je da je ova inicijativa službeno postala predmetom prijave za EU sufinanciranje 15. ožujka 2024., kada je predana na razmatranje Ministarstvu gospodarstva.

Gradonačelnik Tomašević je tijekom prezentacije naglasio važnost ovog projekta, ukazujući na postojanje dijelova mreže koji datiraju sve do 1878. godine. Takva starost infrastrukture naglašava neodložnu potrebu za njezinom obnovom i modernizacijom, što Projekt Zagreb i teži postići. Ciljevi projekta obuhvaćaju ne samo širenje postojeće mreže vodoopskrbe i odvodnje već i implementaciju suvremenih rješenja kao što je izgradnja trećeg stupnja pročistača otpadnih voda. Očekuje se da će to doprinijeti značajnom smanjenju gubitaka vode te učestalosti pucanja cijevi, čime će se osigurati stabilnija i pouzdanija usluga za sve građane.

Tomašević je također istaknuo da je priprema projekta uključivala detaljno definiranje svih komponenti i ciljeva te da su već poduzeti konkretni koraci za njegovu realizaciju. Prijavom projekta na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva, grad Zagreb je demonstrirao svoju predanost i sposobnost da se uhvati u koštac s izazovima koji stoje pred njim. Napredak u ishođenju građevinskih dozvola i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na česticama potrebno je za realizaciju projekta, pri čemu je postignuta iznimno visoka razina uspješnosti.

S ovim ambicioznim planom, grad Zagreb se postavlja kao primjer kako proaktivnim pristupom i iskorištavanjem dostupnih europskih fondova može doći do temeljitih i dugoročnih poboljšanja u ključnim komunalnim uslugama. Projekt Zagreb ne samo da će imati pozitivan učinak na svakodnevni život građana već će doprinijeti i ekološkoj održivosti i boljem upravljanju prirodnim resursima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je tijekom svoje prezentacije važnost prepoznavanja prošlih propusta u upravljanju sredstvima namijenjenima za razvoj i održavanje vodovodne mreže. Posebno je spomenuo situaciju iz 2007. godine kada je Zagrebački holding, pod čijom je upravom Vodoopskrba i odvodnja (ViO), izdao obveznice vrijedne 300 milijuna eura namijenjene upravo za ove svrhe. Međutim, samo je mali dio ovih sredstava zapravo uložen u vodovodnu infrastrukturu, dok je većina novca potrošena na druge projekte, uključujući nekretninske špekulacije. Ova praksa rezultirala je povećanjem problema poput čestih pucanja cijevi, velikih gubitaka vode i nedostatnog pristupa vodoopskrbnoj mreži za neke građane.

Gradonačelnik Tomašević je naglasio odlučnost Grada Zagreba da ispravi ovu nepravdu i poboljša uvjete života svojih građana kroz odgovorno upravljanje gradskim financijama. Zahvaljujući transparentnom provođenju javnih natječaja i racionalnom korištenju sredstava poreznih obveznika, grad je uspio osigurati značajna sredstva iz EU fondova, što je omogućilo ne samo poboljšanje kreditnog rejtinga Zagreba već i zadržavanje postojećih cijena usluga vodoopskrbe i odvodnje unatoč rekordnim ulaganjima u infrastrukturu.

S ovim planom, radovi na Projektu Zagreb očekuju se započeti u 2025. i trajati će do 2029. godine. Kroz ovaj dugoročni projekt, Zagreb nastoji postići značajno poboljšanje kvalitete života svojih stanovnika, osiguravajući stabilnu i pouzdanu vodoopskrbu i odvodnju. Takvim pristupom, grad pokazuje svoju predanost održivom razvoju, ekološkoj odgovornosti i pravednom pristupu resursima za sve građane. Ovaj projekt ne samo da će riješiti postojeće probleme već i postaviti čvrste temelje za buduće generacije, čime se potvrđuje njegova uloga kao ključnog koraka prema održivoj budućnosti Zagreba.

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa zagreb.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.