Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga proveli temeljnu obuku alpinizma za pripadnike Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova | Karlobag.eu

Tijekom svibnja i lipnja 2024. godine, instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su temeljnu obuku alpinizma za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova na području vojarne u Delnicama.

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga proveli temeljnu obuku alpinizma za pripadnike Oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova | Karlobag.eu
Photo by: ZSS/ morh.gov hr

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga su proveli temeljnu obuku alpinizma za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova tijekom svibnja i lipnja 2024. godine na području vojarne u Delnicama. Obuka je provedena u okviru programa Vojnog planinarstva. Cilj obuke bio je upoznati polaznike s metodama savladavanja horizontalnih i vertikalnih prepreka koristeći alpinističku opremu. Polaznici su stekli znanja potrebna za samostalnu upotrebu alpinističkih sredstava i tehnika te izvršavanje zadataka u zahtjevnim zemljišno-meteorološkim uvjetima.

Teorijski dio obuke
U teorijskom dijelu obuke polaznici su se upoznali s alpinističkom opremom, opasnostima koje prijete u planini, mogućim ozljedama i načinima njihove prevencije.

Praktični dio obuke
Praktični dio obuke uključivao je učenje i uvježbavanje osnovnih čvorova, tehnika penjanja i spuštanja po užetu, izradu sidrišta te pripremu penjačkih uspona. Također su savladali pravila kretanja u stijeni, penjanje kratkih smjerova, osiguravanje binoma tijekom uspona, izradu improviziranog penjačkog pojasa i prsnog naveza, izradu ferate te prijelaz postrojbe preko osiguranog puta, kao i penjanje top-rope tehnikom. Polaznici su izrazili zadovoljstvo pristupom i profesionalnošću instruktora ZSS-a. Individualni pristup omogućio je svakom polazniku da savlada temeljne vještine i tehnike potrebne za sigurno i učinkovito savladavanje alpinističkih izazova.

Kreirano: utorak, 11. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.