Prehrambena industrija u Kanadi mora učiniti više za stvaranje zdravijih prehrambenih okruženja | Karlobag.eu

Industrija hrane i pića u Kanadi ima ključnu ulogu u promicanju zdravijeg načina života smanjenjem soli, šećera i zasićenih masti u proizvodima. Unatoč nekim pozitivnim primjerima, napredak je spor, a većina tvrtki još uvijek nije dovoljno angažirana.

Prehrambena industrija u Kanadi mora učiniti više za stvaranje zdravijih prehrambenih okruženja | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Poboljšanje prehrambenih okruženja u Kanadi predstavlja izazov zbog pristupačnosti i privlačnosti nezdrave hrane. Industrija prehrambenih proizvoda ima ključnu ulogu u globalnom akcijskom planu Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv kroničnih bolesti, uključujući smanjenje soli, zasićenih masti i šećera u hrani. Važno je razumjeti kako se najveći proizvođači hrane i pića u Kanadi, poput Nestléa, Coca-Cole i Danonea, obvezuju na stvaranje zdravijih prehrambenih okruženja.

Naša studija istraživala je prehrambene politike i obećanja tih tvrtki kako bi se ocijenila njihova posvećenost zdravlju. Koristili smo standardizirane metode prilagođene kanadskim politikama kako bismo procijenili 22 najveća proizvođača hrane i pića u šest ključnih područja:
- korporativna strategija,
- reformulacija hrane,
- nutritivna informacija i označavanje,
- marketing i promocija,
- dostupnost i pristupačnost,
- transparentnost u odnosima.

Zbroj ocjena iz ovih područja davao je ukupnu ocjenu za svaku tvrtku, a rezultati su pokazali da neke tvrtke poduzimaju više od drugih. Najbolja ocjena bila je 75 od 100 bodova, dok je najniža bila 18 bodova. Unilever je postigao najvišu ocjenu zahvaljujući jasno definiranoj strategiji za podršku zdravijim prehrambenim navikama, javnim ciljevima za prodaju zdravijih proizvoda i politici koja ograničava marketing prema djeci do 16 godina.

Međutim, rezultati pokazuju da mnoge tvrtke ne čine dovoljno za poboljšanje prehrambenih navika u Kanadi. Medijan ocjene bio je 49 od 100 bodova, što predstavlja blagi napredak od posljednjeg izvještaja. Posebno zabrinjava nedostatak obveza za povećanje dostupnosti i pristupačnosti zdravije hrane te smanjenje troškova marketinga nezdrave hrane.

Obveze prehrambenih tvrtki važne su jer usmjeravaju njihove trenutne i buduće akcije, informiraju dioničare i vlade o korporativnim namjerama te omogućuju praćenje ispunjenja tih obveza. Na temelju naše analize, predložili smo niz preporuka za proizvođače hrane, uključujući:
- Postavljanje i javno izvještavanje o ciljevima za postotak prodaje zdravijih proizvoda.
- Obveza na specifične, mjerljive, ostvarive, relevantne i vremenski određene (SMART) ciljeve za količinu natrija, šećera i zasićenih masti u proizvodima te izvještavanje o napretku.
- Povećanje cijena zdravijih namirnica na istoj ili nižoj razini od manje zdravih proizvoda.

Prehrambene tvrtke trebale bi se obvezati da neće reklamirati nezdrave proizvode na pakiranjima proizvoda ili u medijima gdje djeca mlađa od 18 godina mogu biti izložena, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Primjeri iz drugih zemalja, poput meksičke tvrtke Grupo Bimbo koja javno izvještava o zdravstvenom stanju svojih proizvoda, pokazuju da je moguće postići pozitivne promjene.

Prehrambena industrija može učiniti više za podršku zdravijim prehrambenim navikama u Kanadi. Dok neke tvrtke poduzimaju korake u pravom smjeru, druge trebaju veći poticaj za djelovanje, a ukupni napredak ostaje spor. Ovaj rad naglašava važnost uvođenja vladinih politika koje bi zahtijevale pozitivne promjene i stvaranje zdravijih prehrambenih okruženja u Kanadi, što bi moglo smanjiti milijarde dolara zdravstvenih troškova uzrokovanih bolestima povezanim s prehranom.

Original:
Lana Vanderlee
Kanadski voditelj istraživanja politike zdrave hrane, asistent profesora nutricionizma, Sveučilište Laval
Alexa Gaucher-Holm
Student magistra znanosti, Fakultet nutricionizma, Université Laval
Dana Olstad
Izvanredni profesor, Odsjek za zdravstvene znanosti zajednice, Sveučilište u Calgaryju
Monique Potvin Kent
Profesor, Fakultet za epidemiologiju i javno zdravstvo, L’Université d’Ottawa/Sveučilište u Ottawi

Kreirano: utorak, 14. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.