Tehnologija

Revolucionarni materijal za litij-ionske baterije obećava sigurniju i efikasniju budućnost | Karlobag.eu

Revolucionarni materijal za litij-ionske ...

Istraživački tim Sveučilišta u Liverpoolu ostvario je značajan napredak u tehnologiji litij-ionskih baterija, otkrivši novi materijal s visokom provodljivošću litijevih iona koji bi mogao zamijeniti tekuće elektrolite, nudeći veću sigurnost i energetski kapacitet.

Napredak kvantnih računala u novoj studiji | Karlobag.eu

Napredak kvantnih računala u novoj studiji | ...

Znanstvenica Natalia Chepiga s Tehnološkog sveučilišta u Delftu predstavila je vodič za unapređenje kvantnih simulatora, otvarajući vrata simulaciji složenijih kvantnih sustava. Ova inovacija može donijeti revoluciju u razumijevanju svijeta na kvantnoj razini i naći široku primjenu u različitim područjima društvenog života.

Inovacije u upravljanju rojevima autonomnih robota i dronova | Karlobag.eu

Inovacije u upravljanju rojevima autonomnih ...

Istraživanje Sveučilišta države Oregon otkrilo je kako jedna osoba može nadzirati preko 100 autonomnih robota i dronova, što otvara nova vrata u primjeni ove tehnologije u borbi protiv požara, dostavi paketa i odgovorima na katastrofe.

Napredak u tehnologiji prepoznavanja lica s manjom potrošnjom energije | Karlobag.eu

Napredak u tehnologiji prepoznavanja lica s ...

Istraživači su razvili novi sustav prepoznavanja lica bez upotrebe tradicionalnih leća. Smanjenjem veličine i potrošnje energije, ovaj sustav obećava revoluciju u aplikacijama od pametnih telefona do autonomne vožnje.

Novi pristup u razvoju poluvodiča s visokom energetskom učinkovitošću | Karlobag.eu

Novi pristup u razvoju poluvodiča s visokom ...

Otkriće koje mijenja pravila igre u materijalnoj znanosti, s fokusom na indukciju polarizacije i polariteta u metalima, obećava revolucionarne promjene u proizvodnji poluvodiča i elektroničkih uređaja.

Revolucija Pristupačnosti Interneta: Inovacije u AI tehnologiji | Karlobag.eu

Revolucija Pristupačnosti Interneta: ...

Sveučilište Ohio State predvodi inovativni projekt usmjeren na povećanje pristupačnosti interneta kroz razvoj naprednih AI tehnologija. Mind2Web i MindAct, ključni su projekti u premošćivanju jaza između ljudi i digitalnog svijeta, ističući kako se tehnološki napredak može usmjeriti na rješavanje stvarnih društvenih izazova.