Tehnologija

Kako prirodni jezik ugrađeni programi poboljšavaju točnost i transparentnost velikih jezičnih modela u rasuđivanju i analizi podataka

Kako prirodni jezik ugrađeni programi ...

Veliki jezični modeli, poput ChatGPT-a, uz novu tehniku prirodni jezik ugrađenih programa (NLEP), postižu veću točnost i transparentnost u rasuđivanju, čineći AI modele pouzdanijima i efikasnijima.

MIT razvija novu tehniku za obuku robota kombiniranjem različitih izvora podataka | Karlobag.eu

MIT razvija novu tehniku za obuku robota ...

MIT istraživači su razvili inovativan pristup obuci robota koristeći difuzijske modele za kombiniranje podataka iz različitih izvora. Ova metoda omogućava robotima izvršavanje više zadataka u različitim okruženjima, značajno poboljšavajući njihove performanse u odnosu na tradicionalne metode.

Integracija obnovljivih izvora energije u energetske mreže: izazovi, rješenja i potencijal za održivu budućnost | Karlobag.eu

Integracija obnovljivih izvora energije u ...

Korištenje obnovljivih izvora energije ključno je za smanjenje emisija i povećanje energetske sigurnosti. Istražite kako se solarna, vjetroelektrična, hidroelektrična i geotermalna energija mogu integrirati u postojeće mreže.

Razvijene baterije za hvatanje ugljikovog dioksida i pohranu obnovljive energije u ORNL-u | Karlobag.eu

Razvijene baterije za hvatanje ugljikovog ...

Istraživači iz Oak Ridge National Laboratory (ORNL) razvijaju nove baterijske tehnologije koje ne samo da pohranjuju obnovljivu energiju, već i hvataju ugljikov dioksid iz atmosfere, pružajući održivo rješenje za klimatske promjene.

Ekstrakcija litija iz otpadnih voda: nova prilika za održivu opskrbu SAD-a litijem | Karlobag.eu

Ekstrakcija litija iz otpadnih voda: nova ...

Nova analiza pokazuje da bi skoro polovica litija koji se koristi u SAD-u mogla dolaziti iz otpadnih voda u Pennsylvaniji, što bi moglo značajno smanjiti ovisnost o međunarodnim izvorima i potaknuti održivu proizvodnju baterija.

Novi alat Trustnet za preglednike omogućava korisnicima da sami procjenjuju točnost online sadržaja i bore se protiv dezinformacija | Karlobag.eu

Novi alat Trustnet za preglednike omogućava ...

Trustnet ekstenzija za preglednike omogućuje korisnicima procjenu točnosti bilo kojeg sadržaja na internetu, od postova na društvenim mrežama do vijesti i videozapisa, pružajući im moć da prepoznaju i označe dezinformacije bez oslanjanja na centralizirane autoritete.