Ekologija

Istraživanje otkriva najtoplije ljeto na sjevernoj hemisferi u posljednje dvije tisuće godina, nadmašujući sve prethodne klimatske ekstreme | Karlobag.eu

Istraživanje otkriva najtoplije ljeto na ...

Znanstvenici su otkrili da je ljeto 2023. bilo najtoplije na sjevernoj hemisferi u posljednje dvije tisuće godina, premašivši sve prirodne klimatske varijacije. Ovaj nevjerojatan porast temperature dodatno naglašava hitnost smanjenja emisija stakleničkih plinova kako bi se spriječile još gore posljedice klimatskih promjena.

Inovativna ambalaža za hranu od vlakana stabla avokada smanjuje upotrebu plastike i povećava održivost | karlobag.eu

Inovativna ambalaža za hranu od vlakana ...

Novo istraživanje pokazuje kako se ostatci od rezidbe stabla avokada mogu koristiti za proizvodnju održive ambalaže za hranu, smanjujući upotrebu bioplastike i poboljšavajući mehanička svojstva pakiranja. Ovaj napredak doprinosi smanjenju ekološkog otiska prehrambene industrije.

Kako su klimatske prekretnice oblikovale sjevernu Afriku: od afričkog vlažnog razdoblja do suvremene Sahare | Karlobag.eu

Kako su klimatske prekretnice oblikovale ...

Prije više od pet tisuća godina, dramatične promjene klime preobrazile su sjevernu Afriku iz plodne regije u sušnu Saharu. Ovo istraživanje otkriva kako su klimatske prekretnice, poput intenzivnih suho-mokrih ciklusa, ne samo oblikovale pejzaž, već i potaknule razvoj drevnih civilizacija.

Rezultati kvalitete voda na Jadranu i unutarnjim vodama Hrvatske u 2023. godini | Karlobag.eu

Rezultati kvalitete voda na Jadranu i ...

Rezultati nadzora kvalitete voda na Jadranu i unutarnjim vodotocima u Hrvatskoj za 2023. godinu pokazali su visok standard čistoće. Godišnje izvješće o kvaliteti obuhvatilo je mjerna mjesta duž obale i rijeka te je potvrdilo izvrsnost većine lokacija za kupanje.

Kako smanjiti rasipanje hrane u kućanstvima: Učinkovite strategije i njihov utjecaj na okoliš i ekonomiju | Karlobag.eu

Kako smanjiti rasipanje hrane u kućanstvima: ...

Globalno se godišnje rasipa 1,3 milijarde tona hrane, što predstavlja veliki ekonomski gubitak i doprinos emisijama stakleničkih plinova. Učinkovite strategije smanjenja otpada hrane mogu značajno utjecati na smanjenje ovog problema, pružajući koristi za okoliš, ekonomiju i zdravlje.

Inicijativa Rezolucija Zemlja nastavlja s čišćenjem: 130 akcija i 35.000 volontera za čistiji okoliš | Karlobag.eu

Inicijativa Rezolucija Zemlja nastavlja s ...

U Sesvetskom Kraljevcu održana je još jedna akcija čišćenja u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, podržana od strane Večernjeg lista, udruga Zelene i plave Sesvete, Čisteći medvjedići i Grada Zagreba. Kroz tri godine, projekt je okupio 35.000 volontera koji su prikupili preko 300 tona otpada, dokazavši kako zajedničkim snagama možemo postići značajne promjene.