Ekologija

Utjecaj mikroorganizama i otopljene organske tvari na ekosustave slatkovodnih jezera istraživanje pokazuje dinamičke interakcije važne za globalni ciklus ugljika | Karlobag.eu

Utjecaj mikroorganizama i otopljene organske ...

Istraživanje slatkovodnih jezera u Hrvatskoj otkrilo je ključnu ulogu mikroorganizama i otopljene organske tvari u očuvanju ekološke ravnoteže. Suradnja međunarodnih znanstvenika rezultirala je značajnim nalazima o međusobnim utjecajima koji oblikuju globalni ciklus ugljika i doprinose razumijevanju ekosustava.

Pretvorba komunalnog mulja u aktivni ugljen revolucionira industriju | Karlobag.eu

Pretvorba komunalnog mulja u aktivni ugljen ...

Dvije istraživačke skupine na Sveučilištu u Cordobi otkrile su inovativan način pretvorbe komunalnog mulja u aktivni ugljen, čime se otvaraju novi putevi za ekološko rješavanje problema otpada i nude održive industrijske aplikacije.

Uragani u svijetu koji se zagrijava: razmatranje kategorije 6 | Karlobag.eu

Uragani u svijetu koji se zagrijava: ...

Zbog globalnog zagrijavanja i porasta temperatura oceana, znanstvenici razmatraju potrebu za uvođenjem kategorije 6 u skalu za mjerenje uragana. Ova nova kategorija obuhvatila bi oluje s brzinama vjetra većim od 308 km/h, ukazujući na sve intenzivnije i razornije uragane.

Kako klimatske promjene oblikuju naše razumijevanje okoliša | Karlobag.eu

Kako klimatske promjene oblikuju naše ...

Istraživanje koje su proveli Sveučilište u Bonnu i IZA donosi nova saznanja o klimatskim promjenama, pokazujući da negacija klimatskih promjena možda nije uvijek rezultat samoobmane. Otkrivajući duboke političke identitete povezane s ovim stavovima, studija nas poziva na promišljanje strategija za suočavanje s globalnim zatopljenjem.

Utjecaj ekstremnih vrućina i šumskih požara na zdravlje | Karlobag.eu

Utjecaj ekstremnih vrućina i šumskih požara ...

Novo istraživanje ističe kako ekstremne vrućine i dim od šumskih požara zajedno mogu imati veći negativni utjecaj na zdravlje, posebice na srčani i dišni sustav. Studija pokazuje potrebu za promišljenim javnim politikama i prilagodbom upozorenja kako bi se zaštitile ranjive zajednice.

Grenland kao neočekivani potrošač metana u borbi protiv klimatskih promjena | Karlobag.eu

Grenland kao neočekivani potrošač metana u ...

Novo istraživanje otkriva kako Grenland, suprotno od ranijih vjerovanja, apsorbira više metana nego što ga oslobađa. Ovaj nalaz pruža nove uvide koji bi mogli biti ključni u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.