ZOO

Razumijevanje aerodinamičkih interakcija kod ptica u letu: nova istraživanja i primjene | Karlobag.eu

Razumijevanje aerodinamičkih interakcija kod ...

Nova studija otkriva kako ptice koriste aerodinamičke interakcije tijekom leta za uštedu energije i smanjenje otpora. Istraživanje, provedeno na Sveučilištu New York, pruža nove uvide koji bi mogli imati primjene u prometu i energetici. Tim znanstvenika koristio je mehanizirane lepršače u eksperimentima koji oponašaju let ptica.

Otkriće sposobnosti socijalnog učenja kod pčela bumbara pokazuje put prema kumulativnoj kulturi životinja | Karlobag.eu

Otkriće sposobnosti socijalnog učenja kod ...

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu otkrilo je da pčele bumbari mogu učiti složene zadatke kroz socijalnu interakciju. Ovo otkriće mijenja dosadašnje shvaćanje o sposobnostima životinja i otvara nova pitanja o evoluciji socijalnog učenja.

Razumijevanje misterija kitova grbavaca: migracije, rođenje i komunikacija | Karlobag.eu

Razumijevanje misterija kitova grbavaca: ...

Otkrivamo tajne kitova grbavaca, od njihovih godišnjih migracija do Australije, preko fascinantnih uvida u njihovo razmnožavanje, do novih spoznaja o načinu na koji ovi divovi oceana proizvode zvukove. Znanstvena istraživanja bacaju svjetlo na složeno ponašanje i socijalne interakcije kitova, otkrivajući zadivljujući svijet koji se odvija ispod površine mora.

Upravljanje populacijom cervida u borbi protiv kronične bolesti trošenja: ključne strategije i izazovi | Karlobag.eu

Upravljanje populacijom cervida u borbi ...

U posljednjem izvješću vlade Britanske Kolumbije otkriveno je niz mjera za upravljanje bolešću kroničnog trošenja kod cervida, uključujući planove za odstranjivanje određenog broja životinja. Ovaj članak istražuje kako ove mjere utječu na populaciju cervida i zajednice koje ovise o njima, težinu izazova s kojima se suočavaju stručnjaci za divlje životinje i važnost zajedničkog rada i održivog upravljanja.

Utjecaj klimatskih promjena na migracije otrovnih zmija i posljedice za poljoprivredu i zdravstvo u Africi | Karlobag.eu

Utjecaj klimatskih promjena na migracije ...

Znanstvenici predviđaju da će klimatske promjene potaknuti migraciju otrovnih zmija prema novim područjima, utječući na poljoprivredu i javno zdravstvo u Africi. Promjene u distribuciji zmija mogle bi imati ozbiljne ekonomske i zdravstvene posljedice, posebno u ruralnim područjima gdje zmije igraju ključnu ulogu u ekosustavu.

Zašto su pangolini najtraženija divlja životinja: razotkrivanje tajne trgovine ljuskama i mesom | Karlobag.eu

Zašto su pangolini najtraženija divlja ...

Pangolini, poznati kao ljuskavi mravojedi, suočavaju se s nezakonitom trgovinom na globalnoj razini, što ih čini jednom od najugroženijih vrsta. Od Azije do Afrike, njihove jedinstvene ljuske i meso cijenjeni su na crnom tržištu, čime se ugrožava njihova populacija i ekosustav. Ovaj članak istražuje uzroke, posljedice i napore u očuvanju ovih fascinantnih bića.