Povijest

Uloga Mliječnog puta u drevnoj egipatskoj mitologiji i povezanost s božicom Nut | Karlobag.eu

Uloga Mliječnog puta u drevnoj egipatskoj ...

Drevni Egipćani cijenili su svoja religijska uvjerenja i astronomsko znanje, ali do nedavno nije bilo jasno kakvu ulogu Mliječni put ima u njihovoj kulturi. Nova studija rasvjetljava ovu misteriju kroz povezanost s božicom Nut, koja simbolizira nebo i igra ključnu ulogu u solarnom ciklusu.

Otkriće drevne keramike u Australiji mijenja povijest: od izoliranih otoka do starih pomorskih mreža | Karlobag.eu

Otkriće drevne keramike u Australiji mijenja ...

Nedavna arheološka otkrića na Jiigurruu, u skupini otoka Lizard Island, bacaju novo svjetlo na drevne pomorske mreže i sofisticiranu kulturu autohtonih zajednica sjevernog Velikog koraljnog grebena. Pronađena keramika, datirana na više od 1800 godina, svjedoči o nepoznatim aspektima povijesti Australije i njenih prvih naroda.

Otkrića u Schöningenu pokazuju: Drvo kao ključan materijal u ljudskoj evoluciji prije 300.000 godina | Karlobag.eu

Otkrića u Schöningenu pokazuju: Drvo kao ...

Istraživači su na lokalitetu u Schöningenu pronašli najstarija lovačka oružja od drveta, otkrivajući nove tehnike obrade. Ova nalazišta datiraju iz razdoblja prije 300.000 godina i pružaju uvid u sofisticiranu upotrebu drveta u svakodnevnom životu ranih ljudi. Pronađeni predmeti uključuju koplja i alate za obradu lova, pokazujući napredne metode obrade i kreativno rješavanje problema.

Razotkrivanje tajni drevnih konja Amerike: Otkrića koja mijenjaju povijest | Karlobag.eu

Razotkrivanje tajni drevnih konja Amerike: ...

Novo istraživanje pruža dublji uvid u povijest konja u Amerikama, od prvih drevnih konja do onih koje su donijeli španjolski istraživači. Paleontolozi koriste inovativne tehnike kako bi razotkrili fosilne zapise, ukazujući na evolucijske promjene i prilagodbe ovih fascinantnih životinja.

Kako je Operacija Ostavština oblikovala povijest: Britansko prikrivanje kolonijalnih zločina razotkriveno | Karlobag.eu

Kako je Operacija Ostavština oblikovala ...

Otkrivanjem Operacije Ostavština, svijet je saznao za tajnu politiku kojom su Britanci pokušali prikriti kolonijalne zločine uoči neovisnosti svojih kolonija. Saznajte više o utjecaju ove operacije na povijest i kako je oblikovala sadašnje percepcije kolonijalizma.

Razotkrivanje tisućljetne povijesti Ilorina: Arheološka istraživanja i kultura | Karlobag.eu

Razotkrivanje tisućljetne povijesti Ilorina: ...

Otkrivamo bogatu povijest Ilorina, od drevnih trgovinskih mreža do uloga u carstvu Oyo i islamskom emiratu. Naše arheološko istraživanje rasvjetljava raznoliku materijalnu kulturu, od keramičkih ulomaka do dokaza o ranim društvenim interakcijama i inovacijama, nudeći novi pogled na civilizaciju Yoruba.