Povijest

Genetska analiza otkriva drevne migracije i križanja u Europi tijekom neolitika

Genetska analiza otkriva drevne migracije i ...

Nova istraživanja genoma iz kolektivne grobnice u Bréviandes-les-Pointes otkrivaju složene migracije i genetska križanja europskih populacija prije 4.500 godina. Ovi nalazi pružaju uvid u formiranje suvremenog europskog genoma kroz tisućljeća.

Kako je katedrala Durham u 1600-im godinama razvila financijsku inovaciju za rješavanje inflacije | Karlobag.eu

Kako je katedrala Durham u 1600-im godinama ...

Katedrala Durham u Engleskoj suočila se s velikim financijskim izazovima u 1600-im godinama zbog inflacije. Inovativna rješenja svećenika pomogla su stabilizirati financije koristeći metode diskontiranja.

Otkrivena izgubljena grana rijeke Nil koja otkriva tajne drevnih piramida i njihove izgradnje | Karlobag.eu

Otkrivena izgubljena grana rijeke Nil koja ...

Nova studija otkriva postojanje izgubljene grane rijeke Nil koja je bila ključna za transport radnika i materijala tijekom izgradnje drevnih egipatskih piramida. Ova grana, nazvana Ahramat, omogućila je izgradnju piramida udaljenih od moderne rijeke, pružajući novi uvid u drevne metode gradnje.

Drevna umjetnost stijena i klimatske promjene: kako su stari narodi Sahare oblikovali svoju povijest i okoliš | Karlobag.eu

Drevna umjetnost stijena i klimatske ...

Otkrića stijenske umjetnosti u istočnom Sudanu pružaju uvid u život drevnih pastira goveda i njihovo suočavanje s klimatskim promjenama. Analiziramo kako su se promjene u okolišu odražavale na njihov način života, od prehrane do kulturnog identiteta, ilustrirajući značajnu ulogu goveda u njihovim zajednicama.

Istraživanje drevne civilizacije u Arabiji: značajne arheološke nalaze u lavinim cijevima otkrivaju ključne uvide u prošlost | Karlobag.eu

Istraživanje drevne civilizacije u Arabiji: ...

Nedavna arheološka otkrića u Saudijskoj Arabiji pružaju novi uvid u drevne civilizacije koje su oblikovale kulturu i društvo na Arabijskom poluotoku. Detaljna istraživanja Umm Jirsan špilje otkrila su znatne dokaze o ljudskoj okupaciji i razvoju oazne poljoprivrede, ističući važnost suradničkog pristupa u arheologiji.

Otkriće nove vrste divovskog ihtiyoaura u Somersetu otkriva neistražene tajne prapovijesnih oceana | Karlobag.eu

Otkriće nove vrste divovskog ihtiyoaura u ...

Otkriće u Somersetu, gdje su paleontolog s University of Manchester i lokalni stanovnici pronašli fosiliziranu čeljust golemog ihtiyoaura, dodaje novo poglavlje u razumijevanju prapovijesnih morskih gmazova. Fosili, stari 202 milijuna godina, pružaju uvid u život divova iz kasnog trijasa.