Znanost

Istraživanje plodnosti kod bikova nudi uvide u mušku neplodnost | Karlobag.eu

Istraživanje plodnosti kod bikova nudi uvide ...

Istraživački tim s ETH Zurich analizirao je kako geni utječu na plodnost kod bikova, nudeći nova saznanja koja bi mogla unaprijediti razumijevanje muške neplodnosti i poboljšati dijagnostičke metode.

Istraživanje plodnosti kod muškaraca i bikova otvara nove mogućnosti | Karlobag.eu

Istraživanje plodnosti kod muškaraca i bikova ...

Otkrivanje genetskih uzroka neplodnosti kod muškaraca kroz studiju o bikovima nudi nove uvide u plodnost i potencijal za poboljšanje dijagnostičkih metoda, omogućujući precizniju identifikaciju problema.

Nevidljiva invazija: kako strane gliste mijenjaju američke ekosustave | Karlobag.eu

Nevidljiva invazija: kako strane gliste ...

Strane vrste glista preplavile su Sjevernu Ameriku, predstavljajući nevidljivu, ali ozbiljnu prijetnju izvornim ekosustavima. Ova analiza otkriva kako gliste iz cijelog svijeta mijenjaju tlo, biodiverzitet i cijele ekosustave, zahtijevajući hitnu znanstvenu i političku pažnju.

Kitovi kljunaši Baird

Kitovi kljunaši Baird's: Iznenađujuća otkrića ...

Nova studija otkriva da kitovi kljunaši Baird's, dosad poznati kao dubokomorski stanovnici, žive i u plićim vodama blizu obale. Ovo neočekivano ponašanje ukazuje na kulturnu tradiciju učenja i prilagodbe, te razotkriva raznolikost u ponašanju unutar iste vrste.

Smrznuti dim i AI čuvaju vaš dom od zagađenja | Karlobag.eu

Smrznuti dim i AI čuvaju vaš dom od zagađenja ...

Novi senzor napravljen od "smrznutog dima" i umjetne inteligencije otkriva formaldehid u realnom vremenu. Ovaj revolucionarni izum mogao bi značajno poboljšati kvalitetu zraka u našim domovima i zaštititi nas od štetnih utjecaja zagađenja.

Univerzalni jezik glazbe | Karlobag.eu

Univerzalni jezik glazbe | Karlobag.eu

Istraživanje pokazuje kako glazba izaziva slične emocije diljem svijeta, neovisno o kulturi. Analiza pokazuje zajedničke tjelesne reakcije slušatelja na različite vrste glazbe, potvrđujući njenu ulogu u promicanju socijalne kohezije i međuljudskih odnosa.