Znanost

Inovativna rješenja za osobe s invaliditetom i poteškoćama: projekt generacija NOW u Hrvatskoj

Inovativna rješenja za osobe s invaliditetom ...

Generacija NOW, u suradnji Hrvatskog Telekoma i IRIM-a, okupila je preko 1500 djece koja su razvijala pametna rješenja za unapređenje života osoba s invaliditetom i poteškoćama. Pobjednici su pokazali izvanrednu kreativnost i tehničko znanje.

Elon Muskova tvrtka Neuralink donosi revoluciju: kontrola računala mislima mogla bi promijeniti životne sposobnosti | Karlobag.eu

Elon Muskova tvrtka Neuralink donosi ...

Neuralink, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, razvija tehnologiju koja omogućuje kontrolu uređaja mislima. Nakon uspjeha na životinjama, Neuralink je implantirao svoj uređaj u ljudski mozak, otvarajući nove mogućnosti za osobe s invaliditetom i potencijalno mijenjajući način na koji svi komuniciramo s tehnologijom.

Istraživanje razvoja stanica embrija muha otkriva potencijalne tretmane za urođene mane i regeneraciju tkiva | Karlobag.eu

Istraživanje razvoja stanica embrija muha ...

Istraživači s UC Riverside proučavaju razvoj stanica embrija muha kako bi razumjeli ljudski razvoj i pronašli moguće tretmane za urođene mane. Korištenjem superračunala, istražuju mehanička svojstva stanica i ključne strukture koje oblikuju tkivo. Njihova otkrića mogla bi imati široke primjene, uključujući regeneraciju ljudskog tkiva.

Nova tehnologija za otkrivanje olova u vodi mogla bi značajno poboljšati globalno zdravlje | Karlobag.eu

Nova tehnologija za otkrivanje olova u vodi ...

Znanstvenici su razvili kompaktnu i pristupačnu tehnologiju za mjerenje koncentracija olova u vodi, koja bi mogla omogućiti brzu i točnu detekciju čak i malih količina. Ova inovacija ima potencijal za široku primjenu i može poboljšati kvalitetu života milijuna ljudi diljem svijeta.

Otkrivena nova strategija za čišćenje "vječnih kemikalija" koja rješava zagađenje uzrokovano pjenama za gašenje požara | Karlobag.eu

Otkrivena nova strategija za čišćenje ...

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Riverside, i Clarkson Sveučilišta razvili su novu metodu za čišćenje "vječnih kemikalija" u vodi, kombinirajući UV svjetlo, sulfit i elektrokemijsku oksidaciju. Ova inovativna metoda omogućuje gotovo potpuno uništenje PFAS spojeva u kontaminiranoj vodi bez potrebe za dodatnom toplinom ili visokim tlakom.

Fenomen aurora: što uzrokuje različite boje i kako nastaje ovaj prirodni spektakl | Karlobag.eu

Fenomen aurora: što uzrokuje različite boje i ...

Aurora nastaje kada nabijene subatomske čestice sa Sunca udare u Zemljinu atmosferu, stvarajući spektakularne svjetlosne efekte. Ovaj članak objašnjava kako se stvaraju različite boje aurora i zašto su neki prizori rijetki, uz znanstveno utemeljeno objašnjenje ovog prirodnog fenomena.