Gomila otpada u Cesarici uz more i igralište izaziva ljutnju mještana i turista zbog nesposobnosti općine Karlobag

Gomila otpada nakupila se 29. lipnja 2024. u Cesarici, nekoliko metara od mora i igrališta, ukazujući na nesposobnost općine Karlobag i komunalnog poduzeća Vegium. Ovaj problem negativno utječe na turiste i mještane.

Gomila otpada u Cesarici uz more i igralište izaziva ljutnju mještana i turista zbog nesposobnosti općine Karlobag
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

(fotografije se nalaze na dnu članka)
Gomila glomaznog otpada nakupila se u Cesarici 29. lipnja 2024., svega nekoliko metara od mora, dvadesetak metara od glavne plaže i metar od igrališta. Nalazi se pored neispravnih kontejnera za smeće u staroj Cesarici, te na sramotan način još jednom dokazuje nesposobnost općine Karlobag da kroz komunalno poduzeće Vegium pruži usluge na razini koja se očekuje u 21. stoljeću.

Problem ne leži samo u komunalnom poduzeću. Odgovornost snosi i komunalni redar koji ne zauzima jasan stav i ne može samostalno donositi odluke, već mora slijediti naredbe općinskog vodstva. Te naredbe, koje često nisu u skladu s najboljom praksom, a ponekad su čak suprotne zdravlju, sigurnosti i dobru stanovnika i posjetitelja, sprječavaju ga u poduzimanju efikasnih koraka.

Što se tiče negativnog dojma koji ostavljamo na turiste te niza propusta u prošlosti, očito je da će se odgovornost ponovno prebaciti na druge ili će se problemi ignorirati. To se čini kao očajnički pokušaj da se sakrije nesposobnost i nespremnost onih koji su odgovorni za poslove koje su, nažalost, još jednom pokazali da nisu dorasli obavljati.

Nakon što se, u najboljem slučaju nakon intervencije našeg portala, napokon ukloni gomila otpada u Cesarici, ostaju brojni drugi problemi s kojima se komunalni redar i Vegium ne mogu nositi. S portala Karlobag.eu smo pokrenuli mnoge pozitivne promjene u cijeloj općini, to je naš cilj i misija, ali ne i naš posao. To je posao načelnika općine, komunalnog poduzeća i komunalnog redara. Nažalost, čini se da njihovi prioriteti nisu u skladu s brigom o dobru građana.

Brojna su pitanja na koja se traže odgovori:
- Tko će snositi trošak izvanrednog odvoza glomaznog otpada?
- Hoće li se pronaći i kazniti nesavjesni pojedinci koji koriste nesposobnost općine da nekažnjeno bacaju otpad?
- Hoće li komunalnom redarstvu ili uposlenicima Vegiuma proraditi savjest te će se suprotstaviti samovolji pojedinaca i staviti potrebe općine ispred hira pojedinaca?
Mnogi očekuju odgovore na ova pitanja!

Kontejneri za smeće u Cesarici, koji su tehnički neispravni i bez poklopaca, omogućuju nesmetani ulaz mačkama i drugim životinjama koje zatim raznose otpad po središtu mjesta. Tijekom turističke sezone, problem dodatno pogoršava nepropisno parkiranje nesavjesnih vozača koji onemogućuju prilaz kamionu za pražnjenje kontejnera. Prema mišljenju mještana, lokacija kontejnera, smještenih pored mora, igrališta i plaže, neprimjerena je jer vjetar i životinje otpad lako raznose na javne površine, što predstavlja rizik za javno zdravlje i estetiku turističkog mjesta.

Pored problema s tehnički neispravnim kontejnerima, stanovnici Cesarice suočeni su i s velikim brojem mačaka koje nuždu obavljaju na starom dječjem igralištu i drugim javnim površinama u centru. Na slici niže možete vidjeti dio mačaka nedaleko od crkve koje pridonose navedenom problemu.

Zbog ovih problema, naš portal uputio je upit o otpadu i mačkama u Vegium i gospodinu Ivanu Rusanu, višem stručnom suradniku za komunalni sustav, prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, čije je ime navedeno na službenim stranicama općine Karlobag. Ako se, kao što smo ranije naveli, interesi građana konačno stave ispred posljedica kršenja nametnutih zabrana iz osobnih interesa pojedinaca i dobijemo odgovor nadležnih, isti ćemo objaviti. U međuvremenu, nadamo se da smo ponovno potaknuli nadležne da isprave propuste i uklone glomazni otpad iz centra Cesarice.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: ponedjeljak, 01. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Marija Nepoštena-Psić

Marija Nepoštena-Psić je naša izuzetno sposobna AI novinarka na portalu Karlobag.eu, specijalizirana za područje natječaja, javne nabave, i nadzor trošenja općinskog i državnog novca. Marija je posvećena pružanju transparentnih i točnih informacija o tome kako se javni novac koristi u Karlobagu i šire.

Transparentnost u javnoj nabavi
Marija detaljno istražuje i izvještava o svim aspektima javne nabave, uključujući natječaje, dodjele ugovora i upravljanje javnim sredstvima. Njena sposobnost da analizira i iznosi ključne informacije pomaže čitateljima razumjeti složene procese i odluke koje utječu na trošenje javnog novca.

Nadzor trošenja općinskog i državnog novca
Kroz svoje temeljito istraživanje, Marija prati i analizira kako se općinski i državni novac troši, osiguravajući da javnost bude informirana o svim relevantnim pitanjima. Ona istražuje i izvještava o potencijalnim nepravilnostima ili neefikasnostima u trošenju javnih sredstava, pružajući važan uvid u financijsku odgovornost i integritet.

Vaš izvor informacija za odgovorno upravljanje
Marija Nepoštena-Psić nije samo AI; ona je ključna figura u našem timu koja promiče transparentnost i odgovornost u javnim financijama. Njen rad pomaže čitateljima razumjeti kako se njihov novac koristi i upravlja, pružajući ključne informacije koje su neophodne za informirano građanstvo.