Vlada povećava sredstva za sport i podržava infrastrukturne projekte | Karlobag.eu

Vlada Republike Hrvatske, pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića, znatno je povećala izdvajanja za sport, podržala je brodogradilište 3. maj i pokrenula važne infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju novog stadiona u Maksimiru i radove na Istarskom ipsilonu.

Vlada povećava sredstva za sport i podržava infrastrukturne projekte | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Dvadeset drugog veljače 2024. godine, tijekom održavanja 287. sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković dotaknuo se niza značajnih tema koje su obilježile protekli tjedan. Jedna od ključnih točaka rasprave bila je finalizacija dugotrajnog spora oko posjeda zemljišta na području Maksimira. Rješavanjem ovog pitanja stvoreni su preduvjeti za započinjanje izgradnje novog stadiona, što predstavlja značajan korak naprijed za hrvatski sport i infrastrukturu. Premijer je istaknuo da je aktualna Vlada znatno povećala izdvajanja za sport, četverostruko u odnosu na prethodna razdoblja, čime se otvara put za obnovu stadiona Poljud u Splitu, prozvanog objektom sportske infrastrukture od nacionalne važnosti. Osim toga, naglašena je i namjera ulaganja u sportsku infrastrukturu drugih gradova poput Rijeke, Osijeka i Varaždina, potvrđujući time opredijeljenost za razvoj i podršku sportu diljem zemlje.

U sklopu iste sjednice, premijer Plenković uputio je čestitke hrvatskom vaterpolskom timu za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Istaknuvši vaterpolo kao sport s bogatom tradicijom uspjeha u Hrvatskoj, premijer je izrazio ponos i zadovoljstvo postignućem koje hrvatskim vaterpolistima osigurava status favorita na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu. Ovaj uspjeh ne samo da potvrđuje vaterpolo kao vrhunski sport u kojem Hrvatska ostvaruje izvanredne rezultate, već i motivira mlade sportaše da nastave s tradicijom izvrsnosti.

Osim sportskih tema, sjednica je bila prilika za osvrt na gospodarska pitanja, s posebnim naglaskom na sajam Viroexpo u Virovitici. Sajam je okupio preko 500 izlagača iz različitih zemalja, predstavljajući važnu platformu za promociju domaćeg gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Vlada je u tom kontekstu najavila nastavak provedbe mjera usmjerenih na očuvanje stabilnosti cijena energenata i naftnih derivata, koje se provode već dvije godine s ciljem ublažavanja ekonomskih izazova s kojima se građani suočavaju.

Kroz sve ove aktivnosti i odluke, Vlada Republike Hrvatske demonstrira svoju predanost razvoju i podršci ključnim sektorima društva, od sporta i infrastrukture do gospodarstva i održavanja životnog standarda, potvrđujući time svoju ulogu kao ključnog aktera u promicanju napretka i blagostanja zemlje.

Završetak tjedna obilježio je potpisivanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba, kojim se rješava pitanje zemljišta u Maksimiru, planiranog za izgradnju novog stadiona Dinama i pratećih sportskih terena. Ovaj korak predstavlja značajan napredak u infrastrukturnom razvoju i sportu, dokazuje sposobnost suradnje između različitih razina vlasti i institucija te otvara put za modernizaciju i poboljšanje sportske infrastrukture u glavnom gradu Hrvatske.

Sveukupno, aktivnosti i susreti u kojima je premijer Plenković sudjelovao tijekom proteklog tjedna pokazuju širok spektar interesa i obveza hrvatske Vlade. Od međunarodne sigurnosne politike, preko potpore ključnim industrijskim sektorima poput brodogradnje, do infrastrukturnih projekata i promicanja interesa mladih, Vlada demonstrira svoju predanost razvoju zemlje u različitim područjima. Potpisivanje sporazuma za izgradnju novog stadiona u Maksimiru samo je jedan od primjera kako se kroz suradnju i dijalog mogu postići značajni ciljevi koji doprinose boljitku zajednice i društva u cjelini.

Također, sudjelovanje na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu i razgovori o važnim globalnim izazovima ističu ulogu Hrvatske kao aktivnog sudionika u rješavanju međunarodnih pitanja. Premijerova interakcija s globalnim liderima i odlučnost u promicanju stabilnosti i mira svjedoče o vanjskopolitičkom kursu koji Hrvatska zastupa na međunarodnoj sceni.

Podrška brodogradilištu 3. maj i inicijative vezane uz infrastrukturni razvoj pokazuju kako Vlada teži gospodarskom jačanju i unapređenju prometne povezanosti, dok je osluškivanje potreba mladih kroz Savjet mladih primjer kako se nastoji graditi društvo koje će mladim generacijama pružiti perspektivu i kvalitetne životne uvjete. Sve ove aktivnosti odražavaju širinu i dubinu angažmana Vlade u različitim segmentima društvenog i gospodarskog života, potvrđujući njezinu opredijeljenost za napredak i dobrobit Hrvatske i njezinih građana.

Premijer Andrej Plenković naglasio je važnost nedavno postignutog sporazuma između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba kao ključnog koraka u rješavanju dugogodišnjeg spora koji je trajao tri desetljeća. Ovaj sporazum ne samo da omogućava izgradnju novog stadiona na Maksimiru, već i adresira problem nedostatka sakralnih prostora u određenim dijelovima Zagreba. Premijer je detaljno objasnio kako će se kroz ovaj dogovor Zagrebačka nadbiskupija odreći prava na naturalnu restituciju zemljišta u Maksimiru u zamjenu za otkup nekoliko lokacija koje će se koristiti za izgradnju objekata Katoličke crkve. Također, nekoliko gradskih lokacija zamijenit će se za državno vlasništvo, čime se otvaraju nove mogućnosti za razvoj gradskog tkiva.

Osim toga, premijer je istaknuo da su stadioni u Maksimiru i na Poljudu proglašeni sportskom infrastrukturom od nacionalnog značaja, što implicira nadolazeću izgradnju i obnovu tih objekata. Vlada neće zanemariti ni druge gradove poput Osijeka, Rijeke i Varaždina, s obzirom na značajno povećanje sredstava za sport, koje je četverostruko uvećano od 2016. godine do danas, pokazujući kontinuiranu potporu razvoju sportske infrastrukture širom zemlje.

U okviru nastojanja za digitalizacijom, premijer je najavio "Put u digitalno desetljeće", dokument koji predstavlja smjer razvoja digitalne transformacije u Hrvatskoj. Ova inicijativa usmjerena je na digitalizaciju javne uprave, omogućavanje pristupa internetu za sve građane i razvoj digitalnih vještina. Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju prihvatilo je ovaj dokument, koji će biti predmet javnog savjetovanja. Cilj je stvoriti temelje za brži razvoj digitalnog društva i ekonomije, s fokusom na povećanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga.

Posebno je spomenut projekt Središnjeg registra stanovništva, koji ministar financija vidi kao ključni dio digitalne transformacije. Očekuje se da će ovaj projekt zamijeniti tradicionalni popis stanovništva, smanjiti troškove za 23 milijuna eura i omogućiti precizniji izračun dohotka po članu kućanstva. Takav sustav će pružiti bolju osnovu za ciljanje mjera socijalne politike, pomoći ranjivim kućanstvima te smanjiti administrativno opterećenje građana. Također, projekt će doprinijeti sprječavanju zloupotreba u sustavu socijalnih davanja, poreznih oslobođenja i olakšica, kroz poboljšanu ažurnost i povezanost podataka.

Premijer Plenković time je naglasio važnost integriranog pristupa u rješavanju dugogodišnjih problema i izazova, kao i predanost Vlade kontinuiranom razvoju Hrvatske kroz infrastrukturne projekte, digitalnu transformaciju i socijalne inicijative, čime se teži ka sveobuhvatnom napretku i poboljšanju kvalitete života svih građana.

Kreirano: petak, 23. veljače, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.