„TIE FLY“ društvena elita načelniku općine Karlobag bitnija od sigurnosti djece! Baš jadno!

Novo dječje igralište u Cesarici nakon sedam dana postalo još opasnije sa „prigodno“ betoniranom otvorenom „grobnicom“ na sredini igrališta. U isto vrijeme načelnik g. Boris Smojver umjesto brige za sigurnost djece prisustvuje elitnom događaju najbogatijih članova našeg društva. Prioriteti?

„TIE FLY“ društvena elita načelniku općine Karlobag bitnija od sigurnosti djece! Baš jadno!
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U subotu, 15.06.2024., novo dječje igralište u Cesarici dočekalo nas je u još opasnijem stanju nego tjedan dana ranije.

Iako su zidovi oko igrališta dijelom betonirani, na samom rubu igrališta, ali i na sredini, nalazi se betonirani ponor. Ovaj ponor, sada s oštrim betonskim rubovima, još je opasniji nego tjedan dana ranije. Igralište nije ni na koji način zaštićeno ili barem označeno kao opasno, i kao takvo predstavlja nevjerojatno veliku opasnost za sigurnost djece i roditelja.

U stanju u kojem nas je dočekalo ovo nesretno igralište, posjetitelji bi pomislili da je spremno za primanje malih avanturista koji vole istraživati sve. Osobito opasne i metar visoke ponore na rubu igrališta. Mališani koji vole istrčati sa tobogana, već nakon cca 3m mogu upasti u neoznačenu betoniranu grobnicu iz koje sami, zbog visine okolnih zidova, ne mogu izaći. Ovo igralište je blago rečeno sumrak razuma i ponovno svitanje samoljublja pojedinaca.

Općina nas je još jednom zaprepastila svojim nemarom i demonstrirala kakvu opasnost loše vodstvo, koje već godinama uništava općinu, predstavlja za sigurnost i zdravlje građana. Na žalost, općina najmanje brine upravo za one koje bi trebala najviše štititi. Dovoljno je bilo potrošiti još nekoliko minuta da se igralište barem označi žutom trakom ili pločom koja zabranjuje uporabu, iako ni to nije prava zaštita. Međutim, u općini očito nikome nije stalo do sigurnosti djece. Na gradilištu nije niti postavljena ploča s podacima o izvođaču radova, što je čudno s obzirom na to da je načelnik izjavio: "Ja neću dopustiti ilegalnu gradnju."

Dan ranije 14.06.2024. odnosno po završetku građevinskih radova načelnik općine Karlobag, g. Boris Smojver, imao je bitnijeg posla od obilaska nekog dječjeg igrališta koje se gradi na općinskoj zemlji, jer se taj dan događao „TIE FLY“ događaj na kojem sudjeluju „poslovni ljudi, vlasnici tvrtki i menadžeri“ sa svojim bijesnim jurilicama. Prioritet načelnika općine Karlobag bio je osobno dočekati gospodu koja zasigurno sama sebi može priuštiti zaštitu koju je nama dužna osigurati općina.

Ne tvrdimo da načelnik nije obišao igralište, ali ne znamo što je žalosnije – da li je žalosnije ako ga je obišao i nije uvidio propuste, ili ako ga uopće nije obišao. Kada se ovdje ne bi radilo o novinarskom članku, vjerojatno bih ja osobno (urednik portala) upotrijebio grublji rječnik, ali umjesto toga postavit ću samo jedno pitanje načelniku i svima nama: Pa gdje nam je pamet?

Mi na portalu Karlobag.eu smatrali smo svojom građanskom dužnošću cijeli slučaj prijaviti državnom inspektoratu, Ministarstvu unutarnjih poslova, te pitati za komentar župana g. Ernest Pertya kao i ministra Oleg Butkovića. Zašto Oleg Butković? Zato što upravo ovog ministra mnogi često povezuju s g. Borisom Smojverom i njegovim građevinskim i političkim egzibicijama koje su u suprotnosti s osnovnom logikom. Odnosno u suprotnosti sa prioritetima bitnim za širu zajednicu i svode se isključivo na samopromociju i trošenje općinskog novca na nepotrebne sudske sporove i sve ostale projekte o kojima smo do sada pisali i o kojima ćemo pisati u budučnosti.

U „Aktima općinskog vijeća općine Karlobag“, u „Odluci o privremenoj zabrani izvođenja radova na području Općine Karlobag“ pod Članak 3. stoji: „Sukladno Odluci o komunalnom redu Općine Karlobag, Općinsko vijeće može odobriti produžetak radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji građevina koje su od interesa za Općinu Karlobag“. Ovaj dio nije sporan, i vjerujemo da će se na isti pozvati odgovorni u općini Karlobag, ali to ni na koji način ne umanjuje odgovornost pojedinaca u općini za dovođenje u opasnost života i imovine stanjem dječjeg igrališta u kojem su ga oni ostavili, a mi zatekli 15.06.2024. Nadamo se da će nadležna tijela sukladno zakonu odraditi svoju dužnost te da će odgovorni biti primjerno kažnjeni za maksimalnu nebrigu za sigurnost djece koja bi uvijek trebala biti prioritet, pa i onda kada se okupljaju „poslovni ljudi, vlasnici tvrtki i menadžeri“ koje osobno dočekuje načelnik općine Karlobag g. Boris Smojver, valjda vjerujući da se i on može usporediti s najbogatijima i „najuspješnijim“ članovima našeg društva.

Naš portal je odbio sudjelovati u (samo)promociji g. Borisa Smojvera kroz „TIE FLY“ duboko vjerujući da je to zadnje na listi prioriteta našeg portala, a zasigurno ne smije biti na vrhu prioriteta načelnika naše ili bilo koje druge općine.

Fotografije igrališta kako smo ga zatekli 15.06.2024. možete vidjeti na dnu članka, a fotografije od tjedan ranije i iz prošle godine možete pogledati u našem prethodnom članku ovdje. Na fotografijama se može primijetiti, odnosno ne može primijetiti, djeca ili roditelji na dječjem igralištu iako se radilo o suboti i plaža je bila gotovo puna ljudi.

*Načelnik općine Karlobag g. Boris Smojver ujedno je i jedan od najbolje plaćenih čelnika svih oblika lokalne uprave u Hrvatskoj. Od ukupno 555 načelnika i gradonačelnika u cijeloj Hrvatskoj, upravo načelnik općine Karlobag ima jednu od najvećih plaća u Hrvatskoj.
Stanje 15-06-2024

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: ponedjeljak, 17. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

Domagoj Skledar (urednik)

Domagoj Skledar je iskusni novinar s više od 30 godina rada. Pored toga, radio je i u privatnom sektoru na visokim pozicijama i upravljao tvrtkama sa više stotina zaposlenih. Trenutno je suvlasnik brojnih vrlo uspješnih poduzeća u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Sam sebe prvenstveno opisuje kao iskrenog Hrvatskog domoljuba koji to želi dokazati djelima, a ne riječima. Služenje u Hrvatskoj vojsci ili volontiranje u Crvenom križu u vrijeme katastrofa neke su od stvari s kojima se osobito ponosi.

Svoje znanje je stekao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je paralelno studirao Ekonomiju i Pravo. Kasnije se dodatno usavršio studiranjem Upravljanja u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica.

Tijekom služenja i volontiranja u Africi voli se pohvaliti da je trenirao ragbi s reprezentacijom Ruande, a strast prema sportu dokazao je brojnim osvojenim prvenstvima u ragbiju i budokai borilačkoj vještini.

Najnoviji projekt na kojem radi je portal Karlobag.eu, kojeg je i osnovao. Portal je razvijen u Hrvatskoj i ne koristi gotova rješenja za web portale.

Uglavnom, Skledar je osoba s bogatim iskustvom i različitim interesima, odan svojoj domovini i svojim uvjerenjima.