MUP demantira navode o zahtjevu VSOA-e za istragu curenja informacija o predsjedničkim letovima: Niti je zatraženo niti ovlašteno

Ministarstvo unutarnjih poslova negiralo je tvrdnje da je zatražilo provođenje izvida od VSOA-e o curenju informacija vezanih uz predsjedničke letove, naglašavajući da su ove informacije netočne i nepotvrđene.

MUP demantira navode o zahtjevu VSOA-e za istragu curenja informacija o predsjedničkim letovima: Niti je zatraženo niti ovlašteno
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) jasno je demantiralo navode da je od Vojno-sigurnosne agencije (VSOA) zatražilo provođenje izvida kako bi se otkrilo tko daje povjerljive informacije medijima u vezi s letovima predsjednika Zorana Milanovića. Prema informacijama iz MUP-a, Uprava za posebne poslove sigurnosti, koja je odgovorna za osiguranje i zaštitu štićenih osoba, nije kontaktirala VSOA-u, već je umjesto toga uputila obavijest Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) nakon što su na društvenim mrežama i u javnosti počeli kružiti podaci o približnom vremenu i ruti prijevoza štićenih osoba.

Ova situacija izazvala je zabrinutost unutar MUP-a zbog mogućeg narušavanja mjera sigurnosti predsjednika Republike, zbog čega je zatražena procjena prijetnji i sigurnosna saznanja od strane SOA-e. MUP je naglasio da nije ovlašten niti je zatražio provođenje izvida od VSOA-e, budući da su njihove nadležnosti ograničene na vojnu sigurnost, dok se ovdje radi o civilnom pitanju.

Važno je istaknuti da autor članka u kojem su iznesene netočne tvrdnje nije kontaktirao MUP kako bi provjerio informacije prije objave. Sličnu grešku napravili su i drugi mediji koji su prenijeli ovu netočnu informaciju, uključujući Večernji list, koji je također naveo da je MUP tražio od VSOA-e da istraži tko daje povjerljive informacije o letovima predsjednika Republike. MUP apelira na novinare i medijske kuće da u budućnosti provjeravaju točnost informacija kod relevantnih institucija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija i očuvalo povjerenje javnosti.

Ova situacija ponovno je skrenula pozornost na sigurnosne izazove s kojima se suočavaju državne institucije kada je riječ o zaštiti štićenih osoba, ali i na važnost odgovornog i profesionalnog novinarstva. Dok su informacije o sigurnosnim mjerama često osjetljive prirode, njihovo neodgovorno iznošenje u javnost može imati ozbiljne posljedice. MUP stoga naglašava da su sve relevantne sigurnosne agencije u potpunosti uključene u zaštitu najviših državnih dužnosnika, te da je međusobna suradnja i koordinacija ključna za uspješno izvršavanje tih zadataka.

Ova situacija dolazi u vrijeme kada je povjerenje u sigurnosne institucije od ključne važnosti, a odgovorno informiranje javnosti postaje sve veći izazov u eri brzog širenja informacija putem interneta i društvenih mreža. MUP stoga još jednom poziva sve medije da se pridržavaju profesionalnih standarda i provjeravaju informacije prije nego što ih plasiraju u javnost.

Kreirano: četvrtak, 29. kolovoza, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.