Predsjednik Republike Zoran Milanović u posjeti Gradecu povodom manifestacije Uskrsni običaji gradečkog kraja | Karlobag.eu

U ponedjeljak, Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na manifestaciji "Uskrsni običaji gradečkog kraja" u Gradecu. Manifestacija, poznata po paljenju uskrsnog krijesa, Vuzmice, okupila je zajednicu uz tradicionalne rukotvorine, učeničke radove i domaće delicije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u posjeti Gradecu povodom manifestacije Uskrsni običaji gradečkog kraja | Karlobag.eu
Photo by: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas/ predsjednik.hr

Predsjednik Zoran Milanović danas je prisustvovao manifestaciji pod nazivom "Uskrsni običaji gradečkog kraja", koja se redovito održava u Gradecu svakog uskrsnog ponedjeljka. Ovaj događaj posebno je poznat po ceremoniji paljenja uskrsnog krijesa, odnosno Vuzmice, koja se tradicionalno organizira u dvorištu Župne crkve Ranjenog Isusa. Ova praksa, zvana vuzmica ili vuzmenka, duboko je ukorijenjena u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i vjeruje se da potječe iz srednjoeuropskih regija. Za pripremu krijesa koriste se visoki stupovi zabijeni u zemlju, između kojih se slažu drva, granje i lišće. Uskrsni krijes odigrao je važnu ulogu u obredima zajednice, služeći kao zaštita od zlih duhova i negativnih utjecaja.

Tijekom posjeta, predsjednik Milanović, uz pratnju načelnice Općine Gradec Ljubice Ambrušec, predsjednice Općinskog vijeća Gordane Ivačin, potpredsjednice Općinskog vijeća Valentine Banovac i vijećnika Danijela Tkaleca, razgledao je izložbene štandove. Na štandovima su bili izloženi razni rukotvorine i učenički radovi iz Osnovne škole Gradec, kao i tradicionalne delicije i kolači koje su pripremile lokalne udruge žena i mjesni odbori. Ovaj obilazak bio je prilika da se istaknu vrijednosti zajednice i njezina bogata kulturna baština.

Predsjednikovom delegacijom upravljala je savjetnica za ljudska prava i civilno društvo, Melita Mulić, što je dodatno naglasilo važnost ovog događaja u promicanju kulturnih i društvenih vrijednosti.

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa predsjednik.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.