Predsjednik vlade Plenković obišao Sali na Dugom otoku, najavio velike investicije u infrastrukturu i vodoopskrbu

Predsjednik vlade Andrej Plenković posjetio je Sali na Dugom otoku, gdje je najavio realizaciju projekta vodoopskrbe za četiri godine te istaknuo značaj infrastrukturnih ulaganja, uključujući obnovu luke i komunalne infrastrukture.

Predsjednik vlade Plenković obišao Sali na Dugom otoku, najavio velike investicije u infrastrukturu i vodoopskrbu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je boravio u Salima na Dugom otoku. Tijekom posjeta obišao je novoobnovljenu luku Sali, Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Sali te Tvornicu ribljih konzervi Mardešić. Plenković je istaknuo da je izgradnja lukobrana najveća investicija na otoku u zadnjih nekoliko desetljeća, naglašavajući važnost projekta vodoopskrbe u Zadarskoj županiji, čija se realizacija očekuje za četiri godine.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što je prvi predsjednik Vlade koji je posjetio Sali nakon 35 godina. Zahvalivši na toploj dobrodošlici, naglasio je kako je otvaranje lukobrana, vrijednog 12 milijuna eura, ključna investicija za otok. Dodao je da je ovaj projekt od strateškog značaja.

Plenković je podsjetio da su značajna sredstva uložena i u ceste te komunalnu infrastrukturu na otoku, uključujući sanaciju deponija, uređaje za pročišćavanje otpadnih voda te različite aktivnosti vezane za odvodnju i pročistače. Također je najavio nastavak infrastrukturnih projekata na Dugom otoku, ističući vidljiv napredak.

Ulaganja u hrvatske otoke
Premijer Plenković naglasio je da je tijekom njegovog mandata u hrvatske otoke uloženo ukupno 3,4 milijarde eura. Pored toga, spomenuo je restauraciju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije te istaknuo važnost turizma za lokalnu zajednicu.

Premijer je pohvalio domaćine zbog njihove gostoljubivosti te naglasio da turizam predstavlja značajnu granu gospodarstva, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada broj posjetitelja znatno raste. Također je podsjetio kako je park prirode Telašćica dobio srebrno priznanje Green Destinations na sajmu turizma ITB u Berlinu, a u posjetiteljski centar Grpašćak uloženo je 2 milijuna eura.

Plenković je istaknuo da Sali prednjače u demografskoj revitalizaciji, s 8 tisuća eura po novorođenom djetetu, što se odražava i na povećan broj prvašića. Također, uložena su sredstva u dječji vrtić te dodatnih 300 tisuća eura u izgradnju jaslica.

Investicije u vodoopskrbu
Premijer Plenković naglasio je važnost vode za otoke te istaknuo kako Vlada subvencionira brodove vodonosce sa 100 tisuća eura godišnje, ali da to nije dugoročno rješenje. Hrvatska je, prema njegovim riječima, reorganizirala svoje strateške zadaće te ulaže u infrastrukturu, uključujući cestovnu, obalnu i energetsku, s posebnim naglaskom na vodno-komunalnu infrastrukturu.

Plenković je kazao da je projekt ulaganja u vodoopskrbu u Zadarskoj županiji u tijeku, s planiranom realizacijom za četiri godine, nakon čega će i Dugi otok imati pitku vodu. „Projekt je velik i važan, i mislim da ste to zaslužili“, istaknuo je premijer.

Tijekom posjeta Dugom otoku, uz premijera Plenkovića, bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Vlada je posvećena daljnjem razvoju otoka te se planira niz projekata koji će unaprijediti kvalitetu života na Dugom otoku i drugim hrvatskim otocima. Ulaganja u infrastrukturu i demografske mjere ključni su za održivi razvoj ovih područja.

Kreirano: utorak, 23. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.