U Hrvatskim destinacijama trenutno boravi više od 700 tisuća gostiju: pozitivni trendovi i rezultati turističkog prometa tijekom ljetne sezone

Hrvatski turizam bilježi rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima u prvih šest mjeseci ove godine. Jadran i kontinentalna Hrvatska ostvarili su značajan porast, dok je Zagreb zabilježio 8 posto više noćenja.

U Hrvatskim destinacijama trenutno boravi više od 700 tisuća gostiju: pozitivni trendovi i rezultati turističkog prometa tijekom ljetne sezone
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Hrvatski turizam ušao je u glavni ljetni dio godine s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa. Prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja lipnja ostvareno je preko 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, to predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima.

Na Jadranu je ostvareno 25,8 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani. Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je preko 1,1 milijun noćenja, što predstavlja rast od 7 posto. U Zagrebu je ostvareno 1,2 milijuna noćenja, što je porast od 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Pozitivni rezultati u prvom dijelu godine potvrđuju da se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija. Gostima nudimo sve više sadržaja izvan ljetnih mjeseci. Financijski pokazatelji prate fizičke rezultate, s 24,61 posto većim prihodima od stranih turista u prvom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu. U prvih šest mjeseci zabilježeno je i 6,5 posto više fiskaliziranih računa. Novi investicijski ciklus, uz rekordna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna, dodatno će podići kvalitetu ponude. Vjerujemo da će Hrvatska bilježiti još bolje rezultate tijekom cijele godine i u svim dijelovima zemlje. Zahvaljujem cijelom turističkom sektoru na dosadašnjim postignućima. Pred nama su najintenzivniji mjeseci u godini i vjerujem da ćemo nastaviti s pozitivnim trendom“, rekao je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Prvi dio turističke godine donio je najviše noćenja u Istri (8,4 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj županiji (5 milijuna) i na Kvarneru (4,4 milijuna). Prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Zagrebu, Splitu, Poreču, Umagu i Zadru.

„U sportskom žargonu, hrvatski turistički sektor odradio je odlično prvo poluvrijeme. S velikim optimizmom ulazimo u nastavak turističke godine. Pred nama su vrlo intenzivni ljetni mjeseci, a trenutno u zemlji boravi preko 700 tisuća turista dnevno. Očekujemo da će ta brojka uskoro premašiti milijun gostiju dnevno, što potvrđuje visoku popunjenost smještajnih kapaciteta. Pozivam sve turističke djelatnike na nastavak predanog i kvalitetnog rada kako bismo ostavili pozitivne dojmove kod gostiju. Samo zadovoljan gost vraća se u destinaciju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Tijekom prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (5,7 milijuna) i domaći gosti (3,7 milijuna), a slijede tržišta Slovenije (2,7 milijuna), Austrije (2,6 milijuna), Poljske (1,8 milijuna) i UK-a (1,3 milijuna). Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u hotelima (9,2 milijuna), objektima u domaćinstvu (preko 8 milijuna) i kampovima (5,5 milijuna).

Kreirano: petak, 05. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.