Dubrovnik summit jugoistočne Europe i Ukrajine: podrška mirovnoj formuli i europskoj integraciji

Summit u Dubrovniku okupio čelnike jugoistočne Europe i predsjednika Ukrajine kako bi potvrdili podršku Ukrajini te raspravili o sigurnosnim izazovima i integraciji u Europsku uniju i NATO.

Dubrovnik summit jugoistočne Europe i Ukrajine: podrška mirovnoj formuli i europskoj integraciji
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

U Dubrovniku se 9. listopada 2024. održao ključni summit na kojem su sudjelovali čelnici zemalja jugoistočne Europe, zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Ovaj sastanak, treći u nizu nakon prethodnih susreta u Ateni i Tirani, naglasio je zajedničku podršku zemalja regije Ukrajini u svjetlu trajne ruske agresije. Summit je pružio priliku za raspravu o implementaciji "Mirovne formule" predsjednika Zelenskog, čiji je cilj vraćanje mira u Ukrajinu i uspostava stabilnosti u regiji.


Jedan od ključnih trenutaka ovog summita bilo je potpisivanje sporazuma o dugoročnoj suradnji između Hrvatske i Ukrajine, čime je potvrđena predanost dviju zemalja u pružanju međusobne podrške, osobito u području obrane i rehabilitacije ukrajinskih vojnika ranjenih u sukobu. Premijer Plenković naglasio je važnost solidarnosti sa Ukrajinom, rekavši da je Hrvatska do sada pružila oko 300 milijuna eura pomoći, te će nastaviti pružati podršku Ukrajini na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.


Podrška Jugoistočne Europe Ukrajini


Na summitu su sudjelovali čelnici iz 14 zemalja, uključujući Grčku, Bugarsku, Sloveniju, Crnu Goru i Kosovo, a posebnu pozornost privukao je dolazak predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je svojim sudjelovanjem dao dodatnu težinu podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Vučićev dolazak istaknut je kao značajan diplomatski korak, s obzirom na povijesne političke odnose Srbije i Rusije. Ujedno je usvojena Dubrovačka deklaracija, koja naglašava potporu Ukrajini i osuđuje svaki pokušaj ilegalne aneksije ukrajinskog teritorija od strane Rusije.


U okviru summita, predsjednik Zelenski je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Jugoistočne Europe te je ponovno istaknuo važnost međunarodne suradnje u postizanju trajnog mira u Ukrajini. Poseban naglasak stavljen je na sigurnosne izazove s kojima se Ukrajina suočava, kao i na njen put prema euroatlantskim integracijama. Sudionici summita su također podržali daljnje proširenje Europske unije, uključujući Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, čime bi se osigurala dugoročna stabilnost i sigurnost regije.


Uloga Hrvatske na međunarodnoj sceni


Premijer Plenković iskoristio je priliku da naglasi sve veću relevantnost Hrvatske na međunarodnoj sceni, osobito kroz organizaciju ovakvih skupova. Ovaj summit učvrstio je poziciju Hrvatske kao ključnog posrednika između Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe. Plenković je također kritizirao domaće medijske komentare koji su se fokusirali na nepozivanje predsjednika Republike Zorana Milanovića na summit, ocijenivši te rasprave kao irelevantne u svjetlu međunarodnog značaja ovog događaja. Prema premijeru, stavovi Milanovića, koji su već dulje vrijeme skloni proruskoj retorici, ne odražavaju vanjskopolitički kurs Hrvatske, koja je od početka sukoba čvrsto uz Ukrajinu.


Osim političkih tema, na summitu su razgovarali i o ekonomskoj obnovi Ukrajine, a sudionici su istaknuli važnost međunarodne pomoći u revitalizaciji ključne infrastrukture, uključujući električne mreže i energetski sektor, koji su pretrpjeli ozbiljna oštećenja tijekom sukoba. Istaknuto je i kako će Hrvatska nastaviti pružati humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini, uključujući sudjelovanje u programima razminiranja, što je ključno za omogućavanje povratka izbjeglica i obnovu poljoprivrednog sektora.


Dugoročna perspektiva Ukrajine u Europskoj uniji


Sudionici summita u Dubrovniku snažno su podržali daljnji napredak Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji. Kako je naglašeno u Dubrovačkoj deklaraciji, zemlje Jugoistočne Europe vide Ukrajinu kao integralni dio europskog kontinenta, a njeno članstvo u EU smatraju ključnim za osiguranje stabilnosti regije. Zelenski je tijekom summita istaknuo da Ukrajina ne odustaje od svog europskog puta, unatoč izazovima koje donosi rat. S druge strane, premijer Plenković je istaknuo kako Hrvatska, kroz svoje članstvo u EU, može pružiti ključnu podršku Ukrajini u usvajanju europskih standarda i pravila te joj pomoći u pripremama za članstvo u ovoj organizaciji.


U završnim izjavama, premijer Plenković i predsjednik Zelenski naglasili su važnost nastavka suradnje između Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe. Također, premijer je izrazio nadu da će međunarodna zajednica nastaviti pružati pomoć Ukrajini dok se ne ostvari konačna pobjeda u borbi za teritorijalnu cjelovitost i neovisnost zemlje. Summit u Dubrovniku poslao je jasnu poruku solidarnosti, ne samo prema Ukrajini, već i prema svim zemljama koje se suočavaju sa sličnim sigurnosnim prijetnjama.

Kreirano: petak, 11. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.