Uznemireni čelnik općine Karlobag: Napadi na spomen imovinske kartice?

Nakon prvotnog upita o nepravilnostima u imovinskoj kartici odgovor općinskog načelnika g. Borisa Smojvera ostavio nas je zapanjenima. Umjesto pristojne komunikacije, susreli smo se s uvredama na osobnom nivou i zastrašujućim tonom.

Uznemireni čelnik općine Karlobag: Napadi na spomen imovinske kartice?
Photo by: Jesus Con S Silbada/ pexels.com

Kako smo ranije ovog tjedna najavili, u utorak 27. lipnja, sukladno našem stalnom nastojanju za potpunom transparentnošću započeli smo s publikacijom analiza imovinskih kartica javnih dužnosnika u Karlobagu. Kao što se moglo očekivati, analizu smo započeli s karticom općinskog načelnika, gospodina Borisa Smojvera. Pri pregledu njegove imovinske kartice, uočili smo brojne nelogičnosti koje su zahtijevale pojašnjenje, pa smo se za razjašnjenja prvog dijela imovinskih kartica obratili gospodinu Smojveru putem e-pošte. No, umjesto konstruktivnog odgovora kakav bi se mogao očekivati od općinskog načelnika u Hrvata, dobili smo odgovor koji se čini osobnim, uvredljivim i za mnoge može zvučati prijeteće.

Zastrašivanja se ne bojimo niti na kojoj razini i niti od bilo koga. Možda smo pogriješili, možda smo previše oguglali na impulsivne poruke koje pojedinci nesvjesno pošalju u trenucima frustracije i straha. Zato i ne zamjeramo gospodinu Borisu ovakve reakcije. Ali kada nam stignu apeli izravno od „malih“ (po nama velikih) ljudi iz te iste lokalne uprave da nastavimo mi bi postali nepošteni i „kukavice“ ako ne nastavimo istraživati na temelju informacija koje smo primili.

Bez ulaženja u osobne kvalifikacije i pitanja koja provlači g. načelnik, iz brzine, smisla i tona odgovora g. Borisa dobili smo puno više informacija nego smo se mogli nadati.

U startu, odgovor g. Smojvera nam je dao potvrdu da smo na pravom putu i dodatnu motivaciju da uložimo dodatne resurse i trud u ovu istragu.

Izjava g. Borisa u ime svih(!?): "mi vam nećemo odgovarati" nedvosmisleno pokazuje zašto primjerice i kada su ljudski životi potencijalno ugroženi, odgovorni službenici u komunalnom redarstvu Karlobag ostaju nijemi gotovo 15 dana nakon izravnog upita građana.

Ova izjava otvara i brojna nova pitanja koja zahtijevaju daljnje istraživanje:
- Dali je strah modus operandi za rješavanje svih problema u maloj sredini?
- Kakva je radna etika unutar javne uprave u Karlobagu?
- Jesu li djelatnici neovisni u obavljanju svojih profesionalnih zadaća?
- Dokle je netko spreman ići da bi se održao?
- Kako ostali djelatnici općine reagiraju na ovakve situacije?

Dobro je! Sada imamo pune ruke posla! A mi ga radimo volonterski i s velikim zadovoljstvom!
Čak 193 većinom načelnika općina u Hrvatskoj također volontiraju na svojim pozicijama i vjerujem da također uživaju pomažući građanima i Hrvatskoj državi, dok u isto vrijeme rade u realnom ili humanom sektoru.
Ali, to je tema jedne od naših budućih analiza.
(link na službeni popis 193 volontera na čelu općina i gradova)

Prije nego objavimo i ovu detaljnu analizu, evo samo dvije natuknice:
- Bruto plaća načelnika općine Karlobag iznosi 2000,27€ (prije trenutnog povećanja plaća)
- Trošak volonterskog obavljanja ove dužnosti za općine i gradove s neusporedivo većim proračunom iznosi oko 500,00€
Ovi brojevi su samo vrh ledenog brijega. U budućnosti, nadamo se pružiti mnogo više korisnih podataka kroz jednu od naših slijedećih detaljnih analiza.

Nastavak naše trenutne analize imovinskih kartica g. načelnika je pri kraju i vjerujem da će uskoro biti objavljena sa još više podataka koji će zahtijevati dodatna pojašnjenja.

U skladu s osnovnom težnjom našeg portala prema maksimalnoj transparentnosti, originale e-mail komunikacije našeg urednika g. Domagoj Skledara sa načelnikom općine Karlobag g. Boris Smojverom na temu imovinskih kartica možete pročitati na ovom linku.

Link na početni članak "Karlobag u fokusu: Neočekivane nelogičnosti u imovinskim karticama načelnika!"

Kreirano: petak, 30. lipnja, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.