Predsjednik Milanović sudjeluje na NATO summitu u Washingtonu i sastaje se s hrvatskim iseljenicima

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na NATO summitu u Washingtonu, gdje će se donijeti ključne odluke za Savez. Summit će obilježiti 75 godina postojanja NATO-a, a Milanović će se također sastati s hrvatskim iseljenicima u Veleposlanstvu RH u Washingtonu.

Predsjednik Milanović sudjeluje na NATO summitu u Washingtonu i sastaje se s hrvatskim iseljenicima
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku na vrhu NATO-a koji će se održati u Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, od 9. do 11. srpnja 2024. godine.

NATO summit u Washingtonu predstavlja redoviti godišnji sastanak Saveza na kojemu će biti usvojeni brojni dokumenti i odluke, uključujući i odluku o nastavku pomoći Ukrajini. Raspravljat će se o provedbi ranijih odluka vezanih uz jačanje NATO sustava obrane i odvraćanja, te izdvajanja članica Saveza za obranu.

U sklopu summita održat će se i redoviti sastanak članica s partnerima iz Azije i Pacifika (Japan, Australija, Republika Koreja i Novi Zeland) te predstavnicima Europske unije. Ovaj summit bit će posljednji za sadašnjeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga jer će ga 1. listopada 2024. naslijediti bivši nizozemski premijer Mark Rutte.

Prvog dana summita, u utorak 9. srpnja, svečanim programom obilježit će se 75 godina postojanja NATO-a, čije je osnivanje pokrenuto u Washingtonu 4. travnja 1949. godine. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine i ove godine obilježava 15 godina članstva.

Tijekom boravka u Washingtonu predsjednik Milanović sastat će se s hrvatskim iseljenicima na prijemu u Veleposlanstvu RH u Washingtonu.

Kreirano: ponedjeljak, 08. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.