Načelnik Karlobaga na čudan se način pokušava opravdati pred županijom

Nakon našeg članka o dječjem igralištu u Cesarici g. Smojver se ponovno na osobnoj razini pokušava razračunati s našim portalom i sakriti činjenice o kojima pišemo. Zatražili smo intervju sa županom Petryjem te se nadamo da ćemo isti uskoro i objaviti.

Načelnik Karlobaga na čudan se način pokušava opravdati pred županijom
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Umjesto članka ovoga puta objavljujemo dopis koji smo poslali u kabinet župana Ličko-senjskog kao odgovor na dopis koji je g. Smojver uputio prema kabinetu. Oba dva dopisa objavljujemo u cijelosti.

Naš odgovor prema kabinetu župana:
Zahvaljujem na dostavljenom. Isto smo upravo objavili bez cenzure, s komentarima navedenim ispod. Upravo iz ovakvih razloga vas molim za intervju s županom kako bismo prokomentirali informacije koje se žele sakriti od javnosti u općini Karlobag. Ovo smatram bitnim za građane kako bi mogli odvojiti samovolju načelnika općine Karlobag od stava i načina djelovanja u županiji Ličko-senjskoj ili u određenoj političkoj stranci.

Nadam se da iz dopisa g. Smojvera uviđate s kakvim problemima se moramo nositi u neprofesionalnoj komunikaciji načelnika općine koji smatra da zbog dovršenog slučaja prokopa puta može (odnosno kako on vidi "mora") zauvijek odlučivati da li netko smije pisati o temama koje općinu ne prikazuju u bojama u kojima ju on vidi.

Od mene nitko nikada u općini Karlobag nije tražio mito. Samo zato što ja (urednik, Domagoj Skledar) nisam i nikada neću nikome dati mito u bilo kojem obliku, po nalogu načelnika općine do sada je iz njezinog proračuna potrošeno više tisuća eura na sudske sporove kojima se žele prikriti informacije koje je tražio naš portal. Upiti se odnose na nepravilnosti u općini koje načelnik želi prikriti. Sve pokrenute sudske sporove općina je do sada izgubila.

Zanimljiv je detalj da kruže glasine da smo načelnik općine i ja, a onda vjerojatno i odvjetnik, zapravo dio "zločinačke organizacije" putem koje se izvlače deseci tisuća eura iz općine i državnog proračuna na račun odvjetničkih troškova koje financira općina Karlobag ili Ured povjerenika za pristup informacijama.

Gospodin Smojver općinskim novcem bez osobnog rizika snošenja financijskih troškova vodi svoj privatni rat protiv medija koji se direktno ne financiraju iz proračuna općine, odnosno protiv medija koje ne može kontrolirati (također jedna od informacija koje se žele sakriti).

Iz dopisa kojeg ste zaprimili od g. Smojvera proizlazi da:
- g. Smojver smatra da je on iznad agencije za elektroničke medije i iznad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (ISSN) pri određivanju statusa portala Karlobag.eu s preko 2000 članaka u nešto više od godinu dana, od kojih je zanemariv broj povezan s temama koje spominje načelnik.


Citiram načelnika:
„Čak ni trenutno stanje ne predstavlja nikakvu opasnost za djecu i roditelje već je to samo subjektivno mišljenje i fikcija osobe koja iz isključivo osobnih razloga s namjerom prikazivanja jedinice lokalne samouprave i s njom povezanih poduzeća kao neodgovornih i nesposobnih ustanova kojom upravljaju pojedinci i indirektno ja kao načelnik.“
- naslovna slika ovog "članka" sama po sebi prikazuje kako „opasnosti nema“
- naša namjera je prikazati stanje kakvo je, a stanje u općini bez pitke vode u središtu mjesta Karlobag više od mjesec dana (do jučer), bez kanalizacije u 99% općine i bez vodovoda u dijelu općine sigurno nije sjajna kako to vidi gospodin načelnik.

Citiram načelnika:
„Nadalje, iako ističe u tekstovima koje piše samo on pod različitim pseudonimima da nije stranački opredjeljen, u mailovima koje imam u posjedu ističe dugogodišnju pripadnost jednoj stranci.“
Tko i na koji način piše na portalu Karlobag.eu jasno je navedeno od 11. ožujka 2023. na adresi: https://karlobag.eu/redakcija/o-nama-karlobag-eu-promicanje-transparentnosti-i-postenja-kroz-inovaciju-7u58t
O stranačkoj neopredijeljenosti također je sve jasno navedeno u našem članku od 12. kolovoza 2023. na adresi: https://karlobag.eu/redakcija/clanke-zavrsavate-kako-ne-pripadate-ni-jednoj-opciji-nisam-previse-uvjeren-u-to-8tmxv

Citiram načelnika:
„Predmetni portal koji donedavno nije bio ni registriran kao medij ne poštuje nikakva načela ozbiljnog novinarstva već više izgleda kao blog g. Skledara.“
Ne sumnjam da g. Boris Smojver ima takvo mišljenje i ja to mišljenje cijenim. To je dio znanja osnova demokracije koju spominjem i niže u tekstu.

Citiram načelnika:
„Prilikom toga u mailovima koje imam u posjedu ističe razne klevete na moj osobni račun te prijeti kako će zbog odbijenog zahtjeva pasti Vlada RH jer on ima "ruke" u Saboru.“
Žao mi je što oni koji bi trebali nešto znati o demokraciji, toliko malo o njoj znaju. Povezano s klevetama, kao i kod prethodnih prijetnji tužbom koje sam u pismenom obliku zaprimio od g. Smojvera, mogu samo napisati: Molim vas, tužite me odmah. Tu staje svaki daljnji komentar.

Dopis koji je poslao g. Smojver u kabinet župana:
Predmet: Dječje igralište u Cesarici

Poštovani,

sukladno Vašem upitu koji ste dostavili vezano na radove na dječjem
igralištu u Cesarici, a sve radi upita lokalnog potrala navodimo
sljedeće:

Općina Karlobag prošle godine postavila je dječju spravu na zemljište u
vlasništvu općine kako bi djeca koja borave u tom mjestu imala mjesto za
igru. Sprava je kupljena od prodavača komunalne opreme i ima sve
potrebne ateste o sigurnosti. Međutim prošle sezone neodgovorni vlasnici
kuća i gosti parkirali su svoje automobile na predmetnu površinu i na
taj način priječili djeci korištenje istog. Također, vlasnici kućnih
ljubimaca dovodili su svoje ljubimce na predmetnu površinu gdje su
obavljali nuždu na mjestu gdje se igraju djeca. Iz tog razloga odlučili
smo postaviti ogradni zid koji će na sebi imati i dodatnu ogradu. Kako
se radi o jednostavnim građevinskim radovima nije potrebno ishodovati
građevinsku dozvolu niti isticati tablu gradilišta.
Čak ni trenutno stanje ne predstavlja nikakvu opasnost za djecu i
roditelje već je to samo subjektivno mišljenje i fikcija osobe koja iz
isključivo osobnih razloga s namjerom prikazivanja jedinice lokalne
samouprave i s njom povezanih poduzeća kao neodgovornih i nesposobnih
ustanova kojom upravljaju pojedinci i indirektno ja kao načelnik.
Naime, predmetni portal odnosno osoba u liku g. Skledara već više od
godinu dana neobjektivno piše o svi radovima i djelovanju Općine
Karlobag i ustanova vezanih uz nju a sve kako bi se na neki način
osvetio zbog osobnog zakonski neutemeljenog zahtjeva u kojemu je on kao
podnositelj odbijen za prekop javne ceste. Prilikom toga u mailovima
koje imam u posjedu ističe razne klevete na moj osobni račun te prijeti
kako će zbog odbijenog zahtjeva pasti Vlada RH jer on ima "ruke" u
Saboru. Nadalje, iako ističe u tekstovima koje piše samo on pod
različitim pseudonimima da nije stranački opredjeljen, u mailovima koje
imam u posjedu ističe dugogodišnju pripadnost jednoj stranci. Predmetni
portal koji donedavno nije bio ni registriran kao medij ne poštuje
nikakva načela ozbiljnog novinarstva već više izgleda kao blog g.
Skledara.
Vezano na gore sve navedeno ovim putem Vam se ispričavam što uz obaveze
koje imate morate trošiti svoje vrijeme na predmet koji nema veze s
djelokrugom rada županije niti Vi kao institucija župana imate bilo
kakvu odgovornost.

S poštovanjem,

Općinski načelnik

Boris Smojver

Kreirano: utorak, 25. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

Domagoj Skledar (urednik)

Domagoj Skledar je iskusni novinar s više od 30 godina rada. Pored toga, radio je i u privatnom sektoru na visokim pozicijama i upravljao tvrtkama sa više stotina zaposlenih. Trenutno je suvlasnik brojnih vrlo uspješnih poduzeća u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Sam sebe prvenstveno opisuje kao iskrenog Hrvatskog domoljuba koji to želi dokazati djelima, a ne riječima. Služenje u Hrvatskoj vojsci ili volontiranje u Crvenom križu u vrijeme katastrofa neke su od stvari s kojima se osobito ponosi.

Svoje znanje je stekao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je paralelno studirao Ekonomiju i Pravo. Kasnije se dodatno usavršio studiranjem Upravljanja u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica.

Tijekom služenja i volontiranja u Africi voli se pohvaliti da je trenirao ragbi s reprezentacijom Ruande, a strast prema sportu dokazao je brojnim osvojenim prvenstvima u ragbiju i budokai borilačkoj vještini.

Najnoviji projekt na kojem radi je portal Karlobag.eu, kojeg je i osnovao. Portal je razvijen u Hrvatskoj i ne koristi gotova rješenja za web portale.

Uglavnom, Skledar je osoba s bogatim iskustvom i različitim interesima, odan svojoj domovini i svojim uvjerenjima.