Uspješna suradnja Vlade i Splitsko-dalmatinske županije donosi infrastrukturni napredak, kulturni razvoj i podršku turizmu s ulaganjima od milijardu eura

Splitsko-dalmatinska županija postaje lider u turizmu i infrastrukturi zahvaljujući suradnji s Vladom, koja je osigurala milijarde eura za razvoj ključnih projekata, uključujući promet, kulturu i obrazovanje.

Uspješna suradnja Vlade i Splitsko-dalmatinske županije donosi infrastrukturni napredak, kulturni razvoj i podršku turizmu s ulaganjima od milijardu eura
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je suradnja Vlade s Splitsko-dalmatinskom županijom donijela brojne pozitivne rezultate u različitim sektorima, uključujući infrastrukturni, kulturni i gospodarski razvoj. Projekti realizirani u proteklim godinama, osobito oni financirani iz europskih fondova i nacionalnih sredstava, značajno su unaprijedili kvalitetu života u Dalmaciji. Vlada je, prema riječima premijera, ostvarila velike iskorake u ulaganjima u prometnu infrastrukturu, što je rezultiralo boljom povezanosti regije s ostatkom Hrvatske i Europskom unijom.


Ulaganja u prometnu infrastrukturu i rješavanje gužvi


Jedan od ključnih projekata u nadolazećem razdoblju je rješavanje prometnih gužvi na istočnom dijelu Splita, od Solina do Omiša. Plenković je naglasio kako će taj projekt, kojeg provode Ministarstvo prometa i Hrvatske ceste, značajno rasteretiti promet na ovom području. Izgradnja tunela Kozjak jedan je od glavnih koraka prema ostvarenju tog cilja, a premijer je pohvalio napredak radova koji se odvijaju prema planu. Ova prometnica, koja će povezati važna turistička i gospodarska središta, imat će dugoročan pozitivan utjecaj na gospodarstvo regije.


Uz to, Vlada planira dodatna ulaganja u modernizaciju prometnih čvorišta, što će omogućiti bolju integraciju Dalmacije u transeuropske prometne mreže. Takvi projekti otvaraju mogućnost financiranja iz europskih fondova i međunarodnih financijskih institucija, čime se osigurava dugoročna održivost i razvoj infrastrukture.


Razvoj kulture i obrazovanja


Plenković je također istaknuo značaj ulaganja u kulturu i obrazovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Posebno je ponosan na projekte poput splitske Koncertne dvorane, koja je izgrađena u prvom mandatu njegove Vlade, te na najavljena ulaganja u kulturne institucije poput Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Galerije Meštrović. Ova ulaganja osiguravaju očuvanje bogate kulturne baštine i pridonose kulturnom životu regije.


Uz to, Sveučilište u Splitu postalo je jedno od ključnih obrazovnih središta u Hrvatskoj, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima koja omogućuju poboljšanje kvalitete obrazovanja i istraživačkih kapaciteta. Vlada je prepoznala važnost obrazovanja kao temelja za dugoročan gospodarski i društveni razvoj, pa je ulaganje u mlade talente i obrazovne institucije jedan od prioriteta u nadolazećem razdoblju.


Potpora otocima i zaleđu


Plenković je posebnu pozornost posvetio razvoju hrvatskih otoka i Dalmatinske zagore. U protekla dva mandata, Vlada je uložila oko milijardu eura u projekte na otocima, a dodatnih 35 milijuna eura alocirano je za projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ovoj financijskoj perspektivi. Ovi projekti obuhvaćaju poboljšanje komunalne infrastrukture, razvoj turizma i jačanje gospodarstva otoka, što će dugoročno pridonijeti održivom razvoju ovog važnog dijela Hrvatske.


U Dalmatinskoj zagori, Vlada radi na projektima koji imaju za cilj potaknuti gospodarski razvoj ovog nerazvijenog dijela županije. Plenković je istaknuo kako se ulažu značajna sredstva u infrastrukturu i potporu malim i srednjim poduzećima, čime se osigurava ravnomjerni razvoj cijele regije. Ministarstvo regionalnog razvoja također radi na specifičnim projektima koji su prilagođeni potrebama lokalnog stanovništva, čime se smanjuju razlike između priobalnog i zaležnog dijela Dalmacije.


Splitsko-dalmatinska županija kao lider hrvatskog turizma


Premijer je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom, naglasivši da Splitsko-dalmatinska županija čini gotovo petinu ukupnog hrvatskog turizma. Broj dolazaka i noćenja dosegnuo je nove rekorde, a turistički prihodi znatno su porasli, što je dodatno osnažilo gospodarski rast regije. Vlada će nastaviti poticati razvoj turizma, osobito kroz projekte koji omogućuju bolje prometne veze i povećanje kapaciteta turističke infrastrukture.


Osim toga, Plenković je najavio daljnje projekte u turizmu koji će pridonijeti diversifikaciji turističke ponude, uključujući razvoj kulturnog turizma i održivih oblika turizma na otocima i u zaleđu. Takva strategija omogućit će Splitsko-dalmatinskoj županiji da zadrži vodeću poziciju u hrvatskom turizmu, dok istovremeno štiti prirodne resurse i kulturnu baštinu.


Jačanje veza s hrvatskom dijasporom


Na kraju, premijer Plenković osvrnuo se na susrete s hrvatskim iseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama, naglasivši važnost jačanja odnosa između Hrvatske i njezine dijaspore. Hrvati iz Dalmacije, koji su se naselili u Kaliforniji i drugim dijelovima SAD-a, dali su značajan doprinos razvoju tamošnjih industrija, osobito u ribarstvu i brodogradnji. Plenković je istaknuo kako mnogi iseljenici i njihovi potomci i dalje održavaju snažne veze s domovinom te su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku.

Kreirano: utorak, 01. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.