Uvođenje novih tehnologija u cestovni promet Hrvatske: sigurno prometovanje automatiziranih vozila i razminiranje šumskih područja

Novi zakon o sigurnosti prometa donosi ključne izmjene kako bi se omogućilo sigurno prometovanje automatiziranih vozila. Uz to, projekt CROSS II osigurava razminiranje preko 4000 hektara šumskih površina do 2026.

Uvođenje novih tehnologija u cestovni promet Hrvatske: sigurno prometovanje automatiziranih vozila i razminiranje šumskih područja
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U četvrtak, 10. listopada 2024. godine, Vlada Republike Hrvatske raspravljala je o ključnim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s posebnim fokusom na nove tehnologije, poput automatiziranih vozila, te sigurnosne regulative koje prate brzorastuće tehnološke promjene. Predstavljene izmjene zakona imaju za cilj uskladiti hrvatsku regulativu s europskim direktivama, posebice onima koje se odnose na prometovanje i ispitivanje novih kategorija vozila poput autonomnih automobila.


Državna tajnica Irena Petrijevčanin obrazložila je važnost izmjena kako bi se omogućila sigurna integracija automatiziranih vozila u cestovni promet. Ključne promjene odnose se na definiranje tehničkih uvjeta za prometovanje ovih vozila, homologaciju i propise koji će osigurati sigurnost svih sudionika u prometu. Automatizirana vozila će, prema novim odredbama, moći prometovati samo na testnim područjima pod strogo kontroliranim uvjetima, a sve kako bi se smanjio rizik za druge sudionike.


Važan aspekt izmjena zakona je i jasno definiranje odgovornosti u slučaju nesreća ili prometnih prekršaja u kojima su uključena automatizirana vozila. Razlikovat će se odgovornost proizvođača, vlasnika vozila i operatera. Novi zakon također donosi dodatne propise o korištenju pomoćnih pješačkih sredstava, poput romobila i koturaljki, gdje se uvode stroga ograničenja, uključujući obvezno nošenje zaštitne kacige za sve uzraste te zabranu korištenja slušalica tijekom vožnje.


Sigurnosni aspekti novog zakona


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako su sigurnosne mjere ključne u ovom prijedlogu zakona. Vozači osobnih prijevoznih sredstava, poput električnih romobila, morat će se pridržavati strogih pravila. Prema novim regulacijama, vozač ne smije koristiti mobitel ili slušalice koje bi mogle smanjiti sposobnost reagiranja tijekom vožnje. Kazne za prekršaje vezane uz nepoštivanje ovih pravila iznose 300 kuna.


Uz to, zakon propisuje pravila o ponašanju u slučaju kriznih situacija na prometnicama s više traka. Naime, predviđeno je obavezno stvaranje koridora za prolaz hitnih službi, što je novost uvedena na temelju iskustava iz posljednjih nekoliko godina, kada su hitne situacije pokazale potrebu za boljom organizacijom vozača u prometu kako bi hitne službe mogle brže reagirati.


Novim izmjenama obuhvaćene su i druge sigurnosne mjere, uključujući obveznu opremu vozila u prometu, poput kutije prve pomoći, za čije nepostojanje slijedi kazna. Također, liječnici će biti obvezni upozoriti vozače na privremenu nesposobnost za upravljanje vozilom, te će ta upozorenja biti evidentirana u medicinskoj dokumentaciji.


Projekt Croatian safe steps - CROSS II: nastavak borbe protiv mina


Na istoj sjednici Vlade, usvojen je i prijedlog o dodjeli bespovratnih sredstava za razminiranje šuma i šumskih zemljišta u sklopu projekta Croatian safe steps - CROSS II. Ovaj projekt, vrijedan 80 milijuna eura, ključan je za sigurnost i razvoj ruralnih područja Hrvatske. Razminiranje će obuhvatiti više od 4000 hektara zemljišta u četiri županije, s ciljem stvaranja sigurnijih uvjeta za život i gospodarsko iskorištavanje tih područja. Očekuje se da će razminiranje biti dovršeno do kraja 2026. godine, a financiranje će biti osigurano 62% iz fondova Europske unije, dok će preostalih 38% pokriti državna sredstva.


Državna tajnica Petrijevčanin istaknula je da će se zahvaljujući ovim projektima ukloniti minska opasnost s velikih dijelova Hrvatske do 2026. godine, što će omogućiti daljnji razvoj šumskih i poljoprivrednih resursa u ovim regijama. Aktivnosti će se provoditi na ukupno 75 radilišta, čime će se znatno smanjiti rizik za stanovnike i posjetitelje ovih područja.


Vlada je jednoglasno podržala prijedlog i istaknula kako je ovaj projekt još jedan primjer uspješne suradnje Hrvatske s Europskom unijom na polju sigurnosti i razminiranja, što će doprinijeti i povećanju gospodarskih aktivnosti u očišćenim područjima.

Kreirano: petak, 11. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.