Sedmi pohod za Hrvatske branitelje na Velebitu okupio preko stotinu pripadnika oružanih snaga RH i prikupio sredstva za dječju bolnicu Srebrnjak | Karlobag.eu

Sedmi pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu održan je 8. lipnja 2024. godine. Okupljeno je preko stotinu pripadnika oružanih snaga RH. Pohod je imao i humanitarni karakter, prikupljena su sredstva za dječju bolnicu Srebrnjak u Zagrebu.

Sedmi pohod za Hrvatske branitelje na Velebitu okupio preko stotinu pripadnika oružanih snaga RH i prikupio sredstva za dječju bolnicu Srebrnjak | Karlobag.eu
Photo by: OSRH/ morh.gov hr

Preko stotinu pripadnika Oružanih snaga RH, uključujući Hrvatsku kopnenu vojsku i Hrvatsku ratnu mornaricu, okupilo se 8. lipnja 2024. godine na 7. pohodu za hrvatske branitelje poginule na Velebitu. Pohod je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Okupljanje se održalo na prostoru Jurjevića stanova, kod Dušica podno Svetog brda na visini od 1260 metara.

Pripadnici Hrvatske vojske započeli su okupljanjem kod spomen obilježja, gdje su izaslanstva upalila svijeće. Vojni kapelan velečasni Josip Šimatović predvodio je molitvu za sve poginule branitelje i civilne žrtve stradale u Domovinskom ratu s područja Velebita.

Nakon dolaska na prostor Dušica, podno Svetog Brda, velečasni Šimatović je, zajedno sa župnicima iz Gospića, O. Antom Kneževićem i O. Tihom Radanom, predvodio svetu misu. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom pohodu u spomen na poginule branitelje.

Prije misnog slavlja, sudionici ratnih događanja na tom području iznijeli su svoja svjedočenja. Među njima su bili pripadnik 1. gardijske brigade "Tigrovi" i pripadnik Specijalne policije "Grom" iz Karlovca.

Nakon mise, uslijedio je uspon na Sveto brdo, drugi po visini vrh Velebita, s kojeg se pruža pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pohod je imao i humanitarni karakter; prodajom prigodnih majica prikupljena su sredstva za Dječju bolnicu Srebrnjak u Zagrebu.

Sudjelovanje preko 500 sudionika
Na 7. pohodu za hrvatske branitelje poginule na Velebitu, na relaciji Mali Alan – Dušice – Sveto brdo, sudjelovalo je preko 500 sudionika. Pohod su organizirali Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave karlovačke i Hrvatsko planinarsko društvo. ```

Kreirano: utorak, 11. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.