Savjetovanje s javnošću o zakonodavnim prijedlozima za 2025. godinu: kako sudjelovati u oblikovanju hrvatske zakonodavne politike kroz platformu e-savjetovanja

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva građane da putem platforme e-Savjetovanja daju prijedloge i komentare na zakonske prijedloge za 2025. godinu, čime mogu aktivno sudjelovati u oblikovanju hrvatskih zakona i propisa.

Savjetovanje s javnošću o zakonodavnim prijedlozima za 2025. godinu: kako sudjelovati u oblikovanju hrvatske zakonodavne politike kroz platformu e-savjetovanja
Photo by: mup.gov.hr/ mup.gov.hr

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva građane i predstavnike organizacija da se uključe u novi ciklus e-savjetovanja vezanih za zakonodavne prijedloge planirane za 2025. godinu. Ovaj proces, koji je u potpunosti dostupan putem elektroničke platforme e-Savjetovanja, omogućava transparentnu komunikaciju između javnosti i vlade, te pomaže u oblikovanju zakona i propisa koji će imati direktan utjecaj na svakodnevni život građana. Rok za dostavu prijedloga i komentara je 15. listopada 2024. godine.


Plan zakonodavnih aktivnosti, objavljen od strane Ministarstva unutarnjih poslova, donosi detaljan pregled zakonskih prijedloga koji će se razmatrati tijekom iduće godine. Obuhvaćeni prijedlozi odnose se na različite sfere, uključujući sigurnost, međunarodnu suradnju, regulaciju državne granice te zaštitu prava stranaca i izbjeglica. Svaki nacrt zakona ima jasno definiran cilj i obrazloženje koje pojašnjava njegovu važnost i svrhu.


Značaj e-Savjetovanja


Aplikacija e-Savjetovanja dio je šireg okvira koji omogućava javnosti aktivno sudjelovanje u oblikovanju nacionalne politike. Ovaj model javnog savjetovanja propisan je Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, NN 85/15, NN 69/22) i ima ključnu ulogu u povećanju transparentnosti rada državnih tijela. Prema informacijama iz Ministarstva, planirano je da kroz e-savjetovanja javnost dobije priliku izraziti svoje mišljenje, iznijeti prijedloge ili komentare o zakonima koji će biti od direktnog utjecaja na građane, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete zakonodavnog procesa.


Platforma je otvorena za sve registrirane korisnike, a sudjelovanje u e-Savjetovanju postalo je ključni korak u procesu donošenja novih zakona i propisa. Kao što je spomenuto u izvješću Vlade za 2023. godinu, e-Savjetovanja omogućavaju otvorenost i uključivanje svih zainteresiranih strana, čime se jača demokratičnost cijelog zakonodavnog postupka.


Ključni zakoni za 2025. godinu


Među prijedlozima zakona koji su uključeni u plan za 2025. godinu su:



  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru državne granice (EU)

  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima (EU)

  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti

  • Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosovo o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola

  • Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosovo o suradnji u zaštiti od prirodnih, tehničkih i tehnoloških katastrofa

  • Sporazum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine na području protuminskog djelovanja

  • Zakon o potvrđivanju Sporazuma između više država o suradnji i koordinaciji u traganju i spašavanju


Svi navedeni zakoni osmišljeni su kako bi unaprijedili sigurnosne, međunarodne i humanitarne aspekte hrvatskog zakonodavnog sustava, a ključnu ulogu u njihovoj izradi i doradi ima javnost, koja kroz e-savjetovanje može direktno utjecati na konačan oblik zakona.


Važnost aktivnog sudjelovanja


Sudjelovanje javnosti u zakonodavnom procesu preko platforme e-Savjetovanja pokazalo se kao učinkovit alat u demokratizaciji postupka donošenja odluka. Na ovaj način, Vlada Republike Hrvatske osigurava da svi prijedlozi zakona prođu kroz javnu raspravu te da se uzmu u obzir sugestije koje dolaze iz različitih društvenih sektora. Ministarstvo unutarnjih poslova posebno naglašava važnost pravovremene reakcije i sudjelovanja kako bi se zakoni što bolje prilagodili potrebama građana i institucija. Stoga, svi zainteresirani imaju priliku do 15. listopada 2024. godine dostaviti svoje komentare i prijedloge putem aplikacije e-Savjetovanje.

Kreirano: utorak, 01. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.