Skyrunneri iz cijelog svijeta dolaze na Velebit: SKY BOŠT 2024 donosi kvalifikacijsku utrku za svjetsko prvenstvo | Karlobag.eu

Ove godine, 8. lipnja, Karlobag će biti domaćin spektakularnog događaja SKY BOŠT 2024. Skyrunning utrka, duga 30 kilometara, privući će trkače iz cijelog svijeta, uključujući vrhunske sportaše iz Hrvatske i inozemstva.

Skyrunneri iz cijelog svijeta dolaze na Velebit: SKY BOŠT 2024 donosi kvalifikacijsku utrku za svjetsko prvenstvo | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag, 8. lipnja 2024. godine održat će se SKY BOŠT 2024 (Baške Oštarije Trail). Ovaj događaj obuhvaća nekoliko utrka, uključujući rekreativne "BOŠT Family Time" i "BOŠT 4 You". Međutim, najveća atrakcija je skyrunning utrka "SKY Bošt" duga 30 kilometara, koja je kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine.

Koordinator Sky Bošt utrke, Marijan Butorac iz Gospića, jedan od začetnika skyrunninga u Hrvatskoj i član prve hrvatske Skyrunning reprezentacije, istaknuo je da prijave idu odlično. Butorac je poznat po svom sudjelovanju na svjetskom Sky snow prvenstvu, a očekuje se dolazak elite ovog sporta u Liku kako bi odmjerili snage.

Dolazak skyrunnera iz Norveške i Irske
Među prijavljenim natjecateljima nalaze se skyrunneri iz četiri države, uključujući neke od najistaknutijih hrvatskih trkača. Među njima su Nikola Špoljar, "kralj" hrvatskog planinskog trčanja i višestruki hrvatski reprezentativac, te Ante Pešić Golub, višestruki reprezentativac i pobjednik Škarpinga, kao i rekorder Mosor Grebeninga. Matej Ivančić, dvostruki pobjednik Ultra Trail Dinarida, također je među prijavljenima, kao i Marin Mandekić, višestruki reprezentativac u trailu i pobjednik Velebit ultra traila, te Benjamin Vuk, hrvatski reprezentativac u trailu.

Među prijavljenim natjecateljicama su Maja Urban, Zrinka Deur i Darija Bostjančić, "živa legenda" koja je osvojila Mont Everest, Cho Oyu i Aconcaguu. Na utrku je do sada prijavljeno 29 trkača i 9 trkačica, svi redom jaka imena skyrunning scene.

Utrka od Karlobaga do Baških Oštarija izuzetno je fizički i psihički zahtjevna te je namijenjena samo iskusnim trkačima s iskustvom u sličnim utrkama. Ova utrka je također izuzetno vizualno atraktivna, s pogledom na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.

Skyrunning je sport planinskog trčanja koji je relativno nov u Hrvatskoj. Trči se na lokacijama iznad 2000 metara gdje je minimalni prosječni nagib 6% na ukupnoj udaljenosti, a najmanje 5% ima nagib od 30% ili više. Za lakše napredovanje mogu se koristiti motke, dereze i ruke, te kao takav zahtijeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača. 

SKY BOŠT 2024 obećava biti jedan od najuzbudljivijih sportskih događaja u regiji, okupljajući vrhunske sportaše i pružajući nezaboravan doživljaj svim sudionicima i gledateljima.

Kreirano: četvrtak, 23. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.