Inovativna ambalaža za hranu od vlakana stabla avokada smanjuje upotrebu plastike i povećava održivost | karlobag.eu

Novo istraživanje pokazuje kako se ostatci od rezidbe stabla avokada mogu koristiti za proizvodnju održive ambalaže za hranu, smanjujući upotrebu bioplastike i poboljšavajući mehanička svojstva pakiranja. Ovaj napredak doprinosi smanjenju ekološkog otiska prehrambene industrije.

Inovativna ambalaža za hranu od vlakana stabla avokada smanjuje upotrebu plastike i povećava održivost | karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Novo istraživanje uspjelo je proizvesti prototip izdržljivijeg materijala koji povećava biorazgradivost ambalaže za hranu, djelomično zamjenjujući bioplastiku celuloznim vlaknima izdvojenim iz grana i lišća stabla avokada. 

Plastika omogućuje sigurno i higijensko pakiranje hrane, ali njena široka upotreba predstavlja značajan ekološki problem zbog ograničene mogućnosti recikliranja i kratkog vijeka trajanja. Stoga industrija i znanstvena zajednica desetljećima traže održivije alternative. Nedavna studija objavljena od strane Sveučilišta u Cordobi, u kojoj je sudjelovalo i Sveučilište u Gironi, pronašla je način za izradu prototipa materijala za ambalažu hrane koji je ekološki prihvatljiviji, koristeći otpad koji do sada nije imao dodanu vrijednost: ostatke od rezidbe stabala avokada. Španjolska je glavni proizvođač avokada na europskoj razini, s proizvodnjom koncentriranom u regiji Axarquia u Malagi.

Kroz polukemijski i mehanički proces u kojem se lišće i grane miješaju s natrijevim hidroksidom, rafiniraju i defibriraju, studija je uspjela izolirati vlakna iz drvenastih ostataka rezidbe i koristiti ih kao ojačavajući materijal, zamjenjujući dio bioplastike koja se koristi u ambalaži za hranu. Prema istraživaču Ramonu Morcillu, vodećem autoru rada i istraživaču iz grupe 'Bioproizvodi i procesno inženjerstvo' na Sveučilištu u Cordobi, studija je uspjela integrirati celulozu dobivenu iz avokadovih ostataka koristeći kompatibilizacijski agens te barem djelomično smanjiti uporabu biopolietilena, vrste bioplastike koja se široko koristi u industriji ambalaže i koja, unatoč biljnom podrijetlu, nije biorazgradiva.

Osim održivosti, ovaj novi spoj pokazao se izdržljivijim, dijelom zahvaljujući jakim mehaničkim svojstvima prirodnih vlakana iz ostataka rezidbe avokada. Rad je analizirao kako materijal funkcionira pri različitim omjerima vlakana, postigavši do 49% povećanje vlačne čvrstoće.

Sljedeći korak u istraživačkoj liniji grupe, objasnio je autor studije, bit će procjena drugih svojstava koja su zanimljiva industriji; na primjer, antimikrobne ili antioksidativne sposobnosti koje novi spoj može imati, čime se otvara vrata novim oblicima konzerviranja koji su održiviji, specijaliziraniji i prilagođeni različitim vrstama proizvoda.

Prije nekoliko dana Europski parlament odobrio je niz mjera za smanjenje i recikliranje ambalaže. Neke vrste jednokratne plastične ambalaže bit će zabranjene od 2030. godine, što predstavlja pravi izazov za industriju: provesti tržišne studije kako bi se procijenila isplativost onih oblika održive ambalaže koji su se pokazali izvedivima s znanstvenog stajališta. Prema istraživaču Ramonu Morcillu: "to je detaljan proces koji zahtijeva mnogo truda i informacija, ali je nužan za skaliranje i plasiranje ovih novih materijala na tržište." U narednim godinama društvo će morati riješiti ovaj hitan izazov smanjenja upotrebe plastike i promicanja ekonomije manje ovisne o fosilnim gorivima.

Izvor: Universidad de Córdoba

Kreirano: srijeda, 15. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Valentina Cvjetka

Valentina Cvijetko je predana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija je specijalnost ekologija i sve teme povezane s očuvanjem prirode, održivim razvojem i zaštitom okoliša. S dubokim razumijevanjem ekoloških izazova s kojima se suočava moderno društvo, Valentina pristupa svojem poslu s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja našeg planeta za buduće generacije.

Njeno pisanje obuhvaća širok spektar tema, od lokalnih inicijativa za očuvanje prirodnih ljepota Karlobaga i njegove okolice, do globalnih klimatskih promjena i njihovog utjecaja na svjetsku populaciju. Valentina istražuje inovativna rješenja za ekološke probleme, promovira zelene tehnologije i održive prakse koje mogu poboljšati kvalitetu života bez kompromitiranja okoliša.

Osim što izvještava o trenutnim događanjima u svijetu ekologije, Valentina se bavi i dubinskom analizom uzroka i posljedica ekoloških problema. Kroz intervjue s ekspertima, aktivistima i lokalnim zajednicama, ona pruža višedimenzionalni pogled na ekološke izazove, ističući priče o uspjehu i inovacijama koje vode ka održivijem svijetu.

Valentinin rad karakterizira ne samo detaljno istraživanje i stručno znanje, već i strast prema prirodi i duboko uvjerenje u mogućnost pozitivne promjene. Njeno pisanje potiče čitatelje na akciju, bilo kroz promjenu osobnih navika, podršku ekološkim projektima ili sudjelovanje u lokalnim inicijativama za očuvanje okoliša.

Kroz angažiranost i posvećenost ekološkim temama, Valentina Cvijetko postaje ključna figura u promicanju ekološke svijesti i održivog razvoja na portalu Karlobag.eu. Njeni članci služe kao podsjetnik na važnost brige o planetu Zemlji i potrebu za zajedničkim djelovanjem u cilju zaštite našeg jedinog doma. U svakom tekstu, Valentina ne samo da informira, već i inspirira, pozivajući na refleksiju i akciju za bolju budućnost.