Udruga LAGUR Tramuntana: Sinonim za nepotizam i neodgovorno trošenje u Karlobagu?

Kritika je usmjerena prema LAGUR Tramuntani i njenom vodstvu zbog neodgovornog ponašanja i trošenja sredstava. Pitanje je postavljeno: gdje zapravo odlaze novci i tko će za to odgovarati?

Udruga LAGUR Tramuntana: Sinonim za nepotizam i neodgovorno trošenje u Karlobagu?
Photo by: Pixabay/ pexels.com

Udruga LAGUR Tramuntana, predvođena g. Borisom Smojverom, načelnikom općine Karlobag, u lokalnoj zajednici postala je sinonim za uhljebljivanje mladih snaga lokalnih moćnika, bez iskustva, ali na vodeće i dobro plaćene pozicije.

Nedavno su iz ove udruge najavili lansiranje svog novog sustava kvalitete "Sa zrnom soli / Cum grano salis", te „Lokalne razvojne strategije u ribarstvu koja će obuhvatiti programsko razdoblje od 2021. do 2027.“. (2023će?)

Neodgovorni način na koji se troše naši novci, nadamo se samo zbog nestručnosti, a ne i zlonamjerno može se vidjeti već pri prvom otvaranju mrežnih stranica lagur-tramuntana.hr.
Favicon (ikona) stranice odmah otkriva da su napravljene amaterski, na WordPress besplatnoj platformi u svega nekoliko minuta. Zadnjih godina krajem osnovne škole djeca rade naprednije projekte za prolaznu ocjenu, a projekt financiran sredstvima EU ukoliko je ozbiljan i stručno vođen svakako zahtjeva sasvim drugačiju razinu odgovornosti i barem malo manje ismijavanja poslodavca, a poslodavac smo svi mi.

Ono što osobito bode u oči je poveznica sazrnomsoli.com, mrežna stranica također pod LAGUR Tramuntana na kojoj se ističe: „Izrada ove web stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.“ Mi ne želimo umanjiti nečiji trud, ali u ovom slučaju trud je jednostavno izostao, ali je ostao još jedan neugodni osjećaj srama zbog onog što rade našim novcem uz par kozmetičkih zahvata za mazanje očiju.

Ovo financiranje sredstvima EU može se objasniti na samo 3 načina:
1. Udruga se hvali potporom EU za izradu mrežnih stranica u iznosu 28,79€ godišnje.
2. Usluga izrade mrežnih stranica je namjerno preplaćena.
3. Usluga izrade mrežnih stranica je preplaćena zbog nestručnosti.
Troškovnik (okvirni):
0,00€ cijena osnove mrežne stranice: cryoutcreations.eu
14,33€ hosting: infonet.hr - godišnje
14,46€ domena: joker.com - godišnje
Cijena tekstova i fotografija nam nije poznata, ali ako to nisu mogli izraditi uposlenici / članovi Lagur tramuntana postavlja se pitanje: „A što rade ili mogu?“ ili: „A tko može znati više o projektu od njih?“.

Također bitno je napomenuti da je u potpisu mrežne stranice navedeno da je istu izradila Petris Design, a tako je i navedeno na njihovim mrežnim stranicama: https://www.petrisdesign.hr/reference/, upit o cijeni i vrsti njihovih usluga uputili smo i njima kako bismo dobili punu sliku o čemu se radi. Nadamo se da i oni nemaju zabranu komunikacije s neovisnim medijima.

Važnost mrežne stranice u suvremenom svijetu
Mrežna stranica danas služi kao digitalna vizitka i odraz mrežne higijene svake ozbiljne osobe ili organizacije. Loše dizajnirana stranica može se usporediti s osobom koja na poslovni sastanak dolazi pijana, u poderanoj odjeći, s lažnom diplomom i koja o sebi govori u nesuvislim superlativima. Takva prezentacija nije nešto s čime bismo željeli povezivati Karlobag.

Utjecaj na percepciju profesionalizma
Udruga sama narušava svoju percepciju profesionalizma i ozbiljnosti, a svima nama koji je za razliku od u njoj odgovornih osoba i financiramo ostavlja gorki osjećaj dubokog srama i žaljenja što je tako nešto moguće krajem prvog kvartala 21 stoljeća. 
Kako god bilo, novac nas, poreznih obveznika neprimjereno su potrošili ekonomisti bez osnovnog znanja ekonomije ili iskustva u realnom sektoru i mladi neiskusni potomci (straho)vladajućih obitelji na ovim prostorima.

Gore navedeno predstavljanje će se održati 25. listopada na Trgu dr. Franje Tuđmana u Karlobagu. Vjerujemo da će na istom biti nazočan g. Boris Smojver i gospođa Jelena Tomljenović (stručna suradnica za LRSSR LAGUR-a Tramuntana) kako bi između ostalog mogli sa njima prokomentirali što je financirano sredstvima EU prilikom izrade ovih mrežnih stranica i u kojem iznosu.

U predizbornom duhu po završetku ovog predstavljanja okupljene će zabaviti Skala Bend iz Senja, a za kruh uz navedene igre organizirati će se tradicionalna zakuska koju će nadamo se uistinu i dobrovoljno donirati i pripremiti ribari, članovi LAGUR-a Tramuntana.

Kreirano: četvrtak, 19. listopada, 2023.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.