Inovativna borba protiv raka | Karlobag.eu

Znanstvenici koriste snagu raka protiv njega samog, razvijajući T stanice s genetskom mutacijom za borbu protiv tumora. Nova era u liječenju raka obuhvaća čvrste tumore i nudi dugoročni imunitet.

Inovativna borba protiv raka | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Znanstvenici su razvili revolucionarnu metodu kojom se snaga rakovih stanica pretvara u oružje protiv same bolesti. Ova inovacija uključuje genetsku modifikaciju T stanica, čime im se dodjeljuje iznimna snaga, slična onoj koju posjeduju stanice raka. 

Terapije koje koriste genetski modificirane T stanice otvorile su novo poglavlje u liječenju raka, unatoč tome što imaju određena ograničenja, poput mogućih nuspojava ili gubitka učinkovitosti tijekom vremena. Također, one ne pokazuju djelotvornost protiv većine vrsta raka. 

Istraživački timovi sa Sveučilišta Kalifornije u San Franciscu i Sjeverozapadne medicine otkrili su metodu koja bi mogla prevladati ove prepreke koristeći se strategijama koje rak koristi za održavanje svoje otpornosti. Analizirajući mutacije malignih T stanica koje uzrokuju limfom, identificirali su jednu koja daje izvanrednu snagu modificiranim T stanicama. Ugradnjom gena za ovu posebnu mutaciju u normalne ljudske T stanice, uspjeli su ih učiniti više od 100 puta potentnijima u uništavanju rakovih stanica, čime su uspjeli obuzdati tumore tijekom dugih mjeseci bez vidljivih znakova toksičnosti.

Dok trenutačne imunoterapije pokazuju učinkovitost samo protiv raka krvi i koštane srži, novi pristup pokazao je sposobnost uništavanja čvrstih tumora izvedenih iz tkiva kože, pluća i želuca u miševa. Istraživački tim već radi na pripremi testiranja ovog pristupa na ljudima.

Ova inovacija nadahnuta je načelima borilačkih vještina, gdje se snaga protivnika koristi protiv samog protivnika, objasnio je Kole Roybal, doktor znanosti, suautor studije i docent mikrobiologije i imunologije. "Koristili smo mutacije koje rakovim stanicama daju sposobnost preživljavanja kako bismo razvili terapiju 'Judo T-stanicama', koja može preživjeti i razvijati se u neprijateljskim uvjetima koje tumori stvaraju," izjavio je. 

Rezultati studije objavljeni su 7. veljače u časopisu Nature, predstavljajući veliki korak naprijed u borbi protiv raka.

Rješenje koje se nalazi pred našim očima
Imunoterapija se pokazala kao teška borba protiv većine vrsta raka, uglavnom zbog toga što čvrsti tumor stvara okolinu usmjerenu na samoodržanje, preusmjeravajući resurse poput kisika i hranjivih tvari u svoju korist. Često tumori uspijevaju prevariti imunosni sustav tijela tako da ga natjeraju da brani, a ne napada rak.

Ovo ne samo da otežava redovitim T stanicama ciljanje rakovih stanica već i smanjuje učinkovitost inženjerski modificiranih T stanica koje se koriste u imunoterapijama, koje brzo gube snagu u borbi protiv obrambenih mehanizama tumora. Kako bi imunoterapijski tretmani bili uspješni u takvim uvjetima, "potrebno je osnažiti zdrave T stanice sposobnostima koje prirodno ne mogu postići," rekao je Roybal, koji je također član Instituta Gladstone za genomsku imunologiju.

Koristeći T stanice od pacijenata s limfomom, timovi UCSF-a i Sjeverozapadne univerzitete testirali su 71 mutaciju, na kraju izolirajući jednu koja se pokazala potentnom i netoksičnom, podvrgavši je rigoroznom nizu sigurnosnih testova.

"Ovaj pristup pokazao je bolje rezultate od bilo kojeg kojeg smo dosad vidjeli," rekao je Jaehyuk Choi, MD, PhD, docent medicinske dermatologije, kao i biokemije i molekularne genetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg.

"Naša otkrića osnažuju T stanice da ubiju više vrsta raka i imaju potencijal ponuditi izlječenja ljudima s lošom prognozom," rekao je, napomenuvši da budući da terapije stanicama žive i rastu unutar pacijenta, mogu pružiti dugoročni imunitet protiv raka.

U suradnji s Parker Institutom za imunoterapiju raka i venture kapitalističkom firmom Venrock, Roybal i Choi osnovali su novu tvrtku, Moonlight Bio, kako bi ostvarili potencijal svojeg "judo" pristupa. Njihov prvi projekt je razvoj terapije za rak pluća za koju se nadaju da će započeti testiranja na ljudima u sljedećih nekoliko godina.

"Vidimo ovo kao početnu točku," rekao je Roybal. "Priroda nam nudi toliko toga za učenje o tome kako možemo poboljšati ove stanice i prilagoditi ih različitim vrstama bolesti."

Izvor: University of California

Kreirano: petak, 09. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.