Napredak u tehnologiji prepoznavanja lica s manjom potrošnjom energije | Karlobag.eu

Istraživači su razvili novi sustav prepoznavanja lica bez upotrebe tradicionalnih leća. Smanjenjem veličine i potrošnje energije, ovaj sustav obećava revoluciju u aplikacijama od pametnih telefona do autonomne vožnje.

Napredak u tehnologiji prepoznavanja lica s manjom potrošnjom energije | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U svijetu tehnologije prepoznavanja lica, značajan korak naprijed ostvaren je razvojem novog sustava koji obećava revoluciju u načinu na koji se ova tehnologija primjenjuje. Znanstvenici su predstavili napredni sustav koji, koristeći se inovativnim pristupom, omogućava skeniranje i rekonstrukciju slika s manje potrošnje energije u usporedbi s postojećim 3D sustavima za snimanje površina.

Sustav, koji se odlikuje odsutnošću klasičnih leća i kompaktnim dizajnom, testiran je na skulpturi Davidova poprsja od Michelangela, demonstrirajući sposobnost precizne rekonstrukcije s pomoću strukturiranog svjetla. Ova tehnologija koristi metasurfaces i PCSEL-e (fotoničke kristale samoemisivne lasere) za projiciranje točaka na objekt, a zatim rekonstruira sliku koristeći različite boje za prikaz dubine.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nano Letters 2024., s DOI brojem 10.1021/acs.nanolett.3c05002, ističe kako novi sustav nudi elegantnije rješenje za izazove s kojima se suočavaju trenutne tehnologije prepoznavanja lica. Ove tradicionalne metode često zahtijevaju velike projektore i leće, što ih čini nepraktičnima za brojne aplikacije. S druge strane, predloženi sustav obećava ne samo poboljšanu energetsku efikasnost već i značajno smanjenje veličine i složenosti opreme potrebne za prepoznavanje lica.

Sustav je uspješno prepoznao lice Davidova poprsja, demonstrirajući sposobnost rada jednako učinkovito kao i sustavi prepoznavanja lica ugrađeni u pametne telefone. Ovaj napredak otvara nove mogućnosti za primjenu tehnologije prepoznavanja lica u različitim poljima, od sigurnosnih sustava do interaktivnih igračkih konzola i bankovnih usluga, omogućujući pristup bez upotrebe tradicionalnih, obimnih projekcijskih sustava.

Ovaj razvoj predstavlja značajan korak naprijed u području biometrijskih tehnologija, naglašavajući važnost inovacija i istraživanja u stvaranju efikasnijih i pristupačnijih rješenja za identifikaciju i sigurnost. Kako se tehnologija dalje razvija, očekuje se da će njezina primjena postati sve šira, čime će se transformirati način na koji interagiramo s digitalnim svijetom oko nas.

U nastojanju da unaprijede tehnologiju prepoznavanja lica, skupina znanstvenika pod vodstvom Yu-Heng Honga, Hao-Chunga Kuoa i Yao-Weija Huanga razvila je novi sustav koji obećava revolucionarne promjene u efikasnosti i kompaktnosti uređaja za prepoznavanje lica. Tradicionalni sustavi, koji su široko korišteni u pametnim telefonima, računalnom vidu i autonomnoj vožnji, obično se oslanjaju na projektor točaka sastavljen od lasera, leća, svjetlovodnika i difrakcijskog optičkog elementa (DOE). DOE razbija lasersku zraku na niz od otprilike 32.000 infracrvenih točaka, omogućavajući prepoznavanje lica projiciranjem ovih točaka na veći dio lica osobe.

Međutim, zbog svoje veličine, sustavi projekcije točaka predstavljaju izazov za integraciju u manje uređaje poput pametnih telefona. Kao odgovor na ovaj problem, istraživački tim je zamijenio tradicionalni projektor točaka s niskonaponskim laserom i ravnom površinom od galij arsenida, znatno smanjujući veličinu i potrošnju energije uređaja za snimanje slika. Površina ovog tankog metalnog sloja urezana je uzorkom nanopilula, stvarajući metapovršinu koja raspršuje svjetlost dok prolazi kroz materijal. U prototipu, svjetlost niskonaponskog lasera raspršuje se u 45.700 infracrvenih točaka koje se projiciraju na objekt ili lice postavljeno ispred izvora svjetlosti.

Tijekom testiranja prototipa, sustav je precizno identificirao 3D repliku Davidova poprsja Michelangela uspoređujući uzorke infracrvenih točaka s online fotografijama poznate skulpture. Ovo je postignuto uz pet do deset puta manju potrošnju energije i na platformi čija je površina otprilike 230 puta manja od uobičajenih sustava projekcije točaka. Znanstvenici ističu da njihov prototip demonstrira korisnost metapovršina za efikasna rješenja snimanja malih dimenzija i niske potrošnje energije za prepoznavanje lica, robotiku i proširenu stvarnost.

Autori istraživanja zahvaljuju na financiranju Hon Hai Precision Industry, Nacionalnom vijeću za znanost i tehnologiju Tajvana te Ministarstvu obrazovanja Tajvana, naglašavajući značajnu podršku koja je omogućila ovaj proboj. Razvoj ovakve tehnologije otvara vrata za širu primjenu u mnogim poljima, obećavajući manje, efikasnije i energetski štedljivije sustave prepoznavanja lica koji bi mogli znatno poboljšati sigurnost, interaktivnost i pristupačnost u digitalnom dobu.

Izvor: American Chemical Society

Kreirano: ponedjeljak, 05. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.