Ispiranje nosa i rizici povezani s upotrebom vode iz slavine za ublažavanje simptoma peludne groznice | Karlobag.eu

Ispiranje nosa sve je popularnija metoda za ublažavanje simptoma peludne groznice, no nosi sa sobom određene rizike, posebno kada se koristi voda iz slavine. Pravilna uporaba i odabir tekućine ključni su za sigurnost ovog postupka. Ovaj članak istražuje potencijalne opasnosti i savjete za sigurnu praksu ispiranja nosa.

Ispiranje nosa i rizici povezani s upotrebom vode iz slavine za ublažavanje simptoma peludne groznice | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ispravanje nosa: zašto ispiranje nosnih prolaza vodom iz slavine za borbu protiv peludne groznice može biti smrtonosno

Metoda ispiranja nosa ili irigacije postaje sve popularnija tehnika za upravljanje simptomima peludne groznice i drugih iritansa u nosu. Ovaj postupak uključuje ulijevanje ili prskanje otopine u nos kako bi se isprali mikrobi, sluz i ostali otpad, poput prašine ili alergena.

Za ovu svrhu koriste se specijalizirane posude poznate kao neti posude koje služe za ulijevanje vode u jednu nosnicu, omogućavajući joj da izlazi iz druge nosnice naginjanjem glave u stranu. Također se mogu koristiti bočice s vodom i druge specijalizirane prskalice ispunjene slanom otopinom.

Međutim, ova praksa nije bez rizika, prije svega zato što, ako se ne koristi sterilna voda, može dovesti do unošenja mikroba u tijelo. Mali broj osoba, posebno onih s oslabljenim imunološkim sustavom, čak je preminuo od bolesti koje su dobili putem ispiranja nosa.

Kako onda osobe koje pate od alergija mogu iskoristiti prednosti ispiranja nosa izbjegavajući pritom rizike?

Ispiranje nosnih prolaza bilo kojom tekućinom – sterilnom ili ne – može povećati rizik od infekcije. Nos je domaćin raznim mikrobima koji pomažu u zaštiti površina tijela. Ispiranje može ukloniti ili uništiti te dobre mikrobe, pružajući priliku patogenima da uđu u tijelo.

Međutim, najveći rizik dolazi od mikroba koji bi mogli biti u tekućini – stoga bi svaka tekućina koja se ulijeva u nos trebala biti sterilna. Na primjer, sterilne nosne prskalice koje su široko dostupne u ljekarnama nisu povezane s ovim rizikom. No, voda iz slavine nije sterilna.

Nedavna studija identificirala je deset osoba u SAD-u koje su prakticirale ispiranje nosa i zarazile se amebama acanthamoeba. Iako je rizik nizak za većinu zdravih ljudi, infekcija s ovim parazitom može biti smrtonosna za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Troje od deset osoba u studiji preminulo je, dok je druga studija otkrila da je 82% slučajeva infekcije u SAD-u smrtonosno.

Druga ameba koja se široko nalazi u našem okruženju je naegleria fowleri, koja ima stopu smrtnosti od 97% u otkrivenim slučajevima – čak i kod inače zdravih osoba. Srećom, slučajevi zaraze od ovog parazita su također rijetki, no upotreba vode iz slavine za ispiranje nosa i kupanje u slatkoj vodi povezani su s infekcijom.

Također je vjerojatno da su infekcije i smrtni slučajevi mnogo češći u zemljama gdje je pristup čistoj vodi ograničen.

Iako je američka studija bila malog obujma, druge studije su otkrile opasne pretpostavke o upotrebi vode iz slavine u medicinskim uređajima. Istraživanje provedeno u SAD-u 2021. godine otkrilo je da 50% ljudi smatra da je voda iz slavine prikladna za ispiranje nosa – i za čišćenje kontaktnih leća (što je još jedna opasna pogreška).

Zašto je nos zona opasnosti? Krvne žile su blizu površine u nosu i sinusima, što olakšava patogenima ulazak u krvotok. Žile se također šire kada su upaljene zbog alergija, približavajući ih još više površini i povećavajući rizik od infekcije, posebno ako dođe do njihova pucanja.

Ove krvne žile dreniraju područje poznato kao "opasni trokut lica" – između rubova usta i vrha nosa, između očiju. Vene iz ove regije vraćaju se natrag u lubanju i povezuju se s žilama koje dreniraju mozak, pružajući put mikrobima da putuju iz sinusa u mozak gdje mogu izazvati ozbiljne infekcije i potencijalno čak i smrt.

Takvi slučajevi obično počinju kao upala mozga ili rinosinuzitis, kako je viđeno u studiji, što može napredovati u trombozu kavernoznog sinusa.

To je kada se bilo koja infekcija, kao što je sinusitis ili prištić na licu, proširi u kavernozni sinus, koji drenira krv iz mozga. Kao obrambeni mehanizam tijelo pokušava zaustaviti širenje infekcije stvaranjem ugruška kako bi smanjilo protok krvi iz mozga, povećavajući pritisak.

Nije samo u pitanju nos Nosni prolazi uključuju više od samo cijevi koje vode do stražnjeg dijela grla. Cijevi koje povezuju uho, poznate kao eustahijeve tube, otvaraju se u stražnji dio nosa s obje strane. Na njih su također pričvršćeni brojni sinusi, koji su slijepo završeni prostori koji služe različitim funkcijama.

Na primjer, oni smanjuju težinu lubanje, pružaju zaštitnu zonu za traumu lica i omogućavaju povećanu površinu za zagrijavanje i vlaženje udisanog zraka. Stoga su nosni prolazi mnogo prostraniji nego što se može činiti na prvi pogled.

Njihova blizina drugim strukturama razlog je, na primjer, zašto tijekom prehlade boli čelo, oči i zubi. Nosni prolazi su smješteni blizu živaca koji opskrbljuju zube, a ti prostori se pune sluzom te općenito postaju upaljeni i bolni.

To također znači da alergeni i mikrobi mogu prodrijeti i u te prostore.

Ovi prostori obloženi su posebnom vrstom epitela – tkivom koje pokriva sve površine tijela. Epitel sadrži stanice koje proizvode sluz i imaju dlačice, nazvane cilije, na svojoj površini.

To su dva mehanizma tijela koja pokušavaju spriječiti ulazak mikroba u tijelo. Sluz djeluje kao ljepilo koje ih hvata tako da ih cilije mogu premjestiti niz nosne prolaze do mjesta gdje ih se može izbaciti iz tijela, izvući iz nosa ili progutati.

Tko bi trebao izbjegavati ispiranje nosa? Osobe s bilo kakvom vrstom sinusa ili infekcije uha trebale bi izbjegavati irigaciju nosa dok se potpuno ne oporave. Ispiranje može povećati pritisak u cijevi uha ili proširiti patogene u druge dijelove gdje mogu uzrokovati daljnju infekciju ili nelagodu.

Oni s već suhim nosnim prolazima ili sinusima mogu otkriti da irigacija može pogoršati problem. To je zato što, kako tekućina isparava, može ukloniti neka od prirodnih zaštitnih maziva tijela.

Ako mislite da bi vam ispiranje nosa moglo biti korisno, pobrinite se da koristite sterilnu slanu otopinu. Ako morate ispirati nos vodom iz slavine, trebalo bi je prethodno prokuhati i ostaviti da se ohladi prije upotrebe.

Original:
Adam Taylor
Profesor i direktor Centra za učenje kliničke anatomije, Sveučilište Lancaster

Kreirano: subota, 30. ožujka, 2024. sa theconversation.com, CC BY 4.0
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.