Inovacije u upravljanju rojevima autonomnih robota i dronova | Karlobag.eu

Istraživanje Sveučilišta države Oregon otkrilo je kako jedna osoba može nadzirati preko 100 autonomnih robota i dronova, što otvara nova vrata u primjeni ove tehnologije u borbi protiv požara, dostavi paketa i odgovorima na katastrofe.

Inovacije u upravljanju rojevima autonomnih robota i dronova | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Istraživanje koje je uključivalo Sveučilište države Oregon pokazalo je da više od 100 autonomnih robotskih jedinica, kako zemaljskih tako i zračnih, može nadgledati jedna osoba bez da se ta osoba suočava s prekomjernim radnim opterećenjem.

Ova otkrića označavaju značajan korak prema učinkovitoj i ekonomičnoj primjeni rojeva u različitim ulogama, od borbe protiv požara u divljini do dostave paketa, pa sve do odgovora na katastrofe u urbanim okruženjima.

„Još uvijek ne vidimo puno dostavnih dronova u Sjedinjenim Američkim Državama, ali postoje kompanije koje su ih počele koristiti u drugim zemljama“, izjavila je Julie A. Adams sa Fakulteta za inženjerstvo OSU. „Poslovno je logično koristiti dostavne dronove na velikoj skali, ali to zahtijeva da jedna osoba bude odgovorna za veliki broj tih dronova. Ne tvrdim da je naš rad konačno rješenje koje pokazuje da je sve u redu, ali predstavlja prvi korak prema dobivanju dodatnih podataka koji bi olakšali takav sustav.“ (Za dublje razumijevanje istraživanja o rojevima, poslušajte podcast u nastavku)

Rezultati, objavljeni danas u časopisu Field Robotics, proizlaze iz programa Agencije za napredna istraživačka projekta u obrani poznatog kao OFFSET, što je skraćenica za ofenzivne taktike omogućene rojevima. Adams je bila dio grupe koja je primila grant OFFSET-a 2017. godine.

Tijekom četverogodišnjeg projekta, istraživači su rasporedili rojeve do 250 autonomnih vozila – višerotorskih zračnih dronova i zemaljskih rovera – sposobnih za prikupljanje informacija u urbanim okruženjima „betonskih kanjona“ gdje komunikacija zasnovana na satelitima i vidljivosti izravno otežava zgrade. Informacije koje rojevi prikupljaju tijekom svojih misija na vojnim urbanim vježbalištima imaju potencijal pomoći u očuvanju sigurnosti američkih vojnika i civila.

Adams je bila koautorica istraživanja jednog od dva tima integratora sustava rojeva koji su razvili infrastrukturu sustava i integrirali rad drugih timova usmjerenih na taktike rojeva, autonomiju rojeva, timski rad ljudi i rojeva, fizička eksperimentiranja i virtualna okruženja.

Projekt je zahtijevao korištenje tehnologija dostupnih na tržištu i razvoj autonomije potrebne za njihovo raspoređivanje od strane jedne osobe nazvane zapovjednikom roja, objasnila je Adams, pomoćna direktorica za razvijene sustave i politike u Institutu za kolaborativnu robotiku i inteligentne sustave Sveučilišta države Oregon. "Ovaj posao također je zahtijevao razvoj ne samo potrebnih sustava i softvera, već i korisničkog sučelja za zapovjednika roja, kako bi jedna osoba mogla raspoređivati te zemaljske i zračne sustave."

Suradnja s tehnologijama Smart Information Flow rezultirala je razvojem sučelja virtualne stvarnosti nazvanog I3, koje zapovjedniku omogućava kontrolu roja kroz visokorazinu uputa. 

"Zapovjednici nisu fizički upravljali svakim pojedinačnim vozilom, jer ako raspoređujete toliko vozila, to nije moguće – jedna osoba to ne može učiniti", naglasila je Adams. "Ideja je da zapovjednik roja može odabrati igru koja će se izvesti i može napraviti manje prilagodbe, poput quarterbacka u NFL-u. Objektivni podaci od obučenih zapovjednika roja pokazali su da jedna osoba može rasporediti te sustave u izgrađenim okruženjima, što ima vrlo široke implikacije izvan ovog projekta."

Testiranja su se odvijala na višestrukim objektima kombinirane oružane kolektivne obuke Ministarstva obrane. Svaka višednevna terenska vježba uključivala je dodatna vozila, a svakih 10 minuta zapovjednici roja pružali su informacije o svojem radnom opterećenju te o tome koliko su bili pod stresom ili umorni.

Tijekom završne terenske vježbe, koja je obuhvaćala više od 100 vozila, razine radnog opterećenja zapovjednika također su procijenjene kroz fiziološke senzore koji su informacije slali u algoritam koji procjenjuje razine radnog opterećenja osjetilnih kanala i ukupno radno opterećenje.

"Procjena radnog opterećenja zapovjednika roja prelazila je prag preopterećenja često, ali samo na nekoliko minuta odjednom, i zapovjednik je uspio uspješno završiti misije, često pod izazovnim uvjetima temperature i vjetra", rekla je Adams.

Izvor: Oregon State University

Kreirano: subota, 10. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.