Premijer Plenković naglasio važnost jačanja konkurentnosti i izjednačavanja uvjeta na tržištu EU u Bruxellesu | Karlobag.eu

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu važnost izvješća Enrica Lette za konkurentnost i jednake uvjete na tržištu EU. Hrvatska je napredovala u svojoj razvijenosti i sada se usredotočuje na jačanje gospodarstva kroz izvozno orijentirane sektore kao što je ICT.

Premijer Plenković naglasio važnost jačanja konkurentnosti i izjednačavanja uvjeta na tržištu EU u Bruxellesu | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Dana 18. travnja 2024. godine, premijer Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, gdje su se raspravljale ključne točke o konkurentnosti i jačanju europskog jedinstvenog tržišta u svjetlu trenutačnih geopolitičkih promjena. Izrazivši zadovoljstvo rezultatima rasprave, premijer Plenković je istaknuo ključne točke iz izvješća koje je za Vijeće pripremio Enrico Letta, naglasivši važnost prilagodbe europskih politika novonastalim globalnim izazovima.

Tijekom press konferencije, premijer Plenković posebno je naglasio kako je Hrvatska od 2016. godine napredovala u razvijenosti unutar EU, prelazeći s 62% na 76% prosjeka razvijenosti, te je sada na razini s Mađarskom. "Ova statistika pokazuje da Hrvatska efikasno koristi dostupne mehanizme EU koje nam pomažu ne samo održati, nego i poboljšati našu konkurentnost na jedinstvenom tržištu", rekao je premijer.

Enrico Letta, koji je također sudjelovao na sastanku, bio je zadužen za modernizaciju i evaluaciju jedinstvenog tržišta. U svojem izlaganju istaknuo je razlike između trenutne situacije i one iz vremena kada je tržište ustanovljeno pod vodstvom Jacquesa Delorsa, te kako je tadašnji svijet s 12 članica EU izgledao znatno drugačije. 

Dodatno, premijer Plenković je podsjetio na nedavnu posjetu Enrica Lette Hrvatskoj, gdje je održan okrugli stol posvećen njegovom izvješću, a koji je bio iznimno produktivan i doprinio boljem razumijevanju potreba i izazova s kojima se Hrvatska suočava u kontekstu europskih integracija.

Premijer Andrej Plenković tijekom press konferencije nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu posebno je istaknuo važnost izvješća koje je sastavio Enrico Letta, naglasivši kako je ono usmjereno na jačanje globalne konkurentnosti Europske unije te osiguravanje jednolikih uvjeta za poslovanje gospodarskih aktera unutar zajedničkog tržišta. Ovo izvješće integrira kohezijske politike i poljoprivredne strategije s velikim investicijama koje su dio Instrumenta EU sljedeće generacije, što stvara bolje okruženje za sve članice.

Govoreći o napretku Hrvatske, premijer je naglasio značajan rast razvijenosti od 2016. godine, kada je Hrvatska imala 62% prosjeka EU, do 76% u 2023. godini, što je stavilo Hrvatsku u rangu s Mađarskom. "Efikasno koristimo mehanizme EU koji nam omogućuju da ojačamo našu konkurentnost i izdržimo pritiske na jedinstvenom tržištu", dodao je.

Lettino izvješće također uvodi koncept 'pete slobode' – slobode kretanja znanja, obrazovanja, istraživanja, inovacija i digitalizacije, koji se pridružuje postojećim temeljnim slobodama EU: slobodi kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što je Letta u izvješću prepoznao i demografske izazove, problem s kojim se suočavaju brojne članice EU, uključujući i Hrvatsku. Ovo je prepoznato kao horizontalni problem koji utječe ne samo na tržište rada i migracije, već i na političku strukturu i javno mnijenje unutar Unije.

Premijer je zatim naglasio važnost daljnjeg jačanja hrvatskog gospodarstva kroz razvoj izvozno orijentiranih i globalno prepoznatih kompanija, posebno u ICT sektoru. Kao primjer uspjeha naveo je tvrtku Infobip, ističući kako Hrvatska mora iskoristiti svoje niše kako bi ojačala cijelo gospodarstvo. "To je naš cilj – pronaći niše i poticati razvoj gospodarstva da bude konkurentnije i izvozno orijentirano", zaključio je premijer Plenković.

Kreirano: četvrtak, 18. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.