Kako metaverzum oblikuje nove vjerske doživljaje i transformira naše duhovne prakse | Karlobag.eu

Nove tehnologije kontinuirano oblikuju i mijenjaju naše vjerske doživljaje. Metaverzum, najnovija medijska platforma, omogućava virtualne religijske aktivnosti koje produbljuju osjećaj pripadnosti i omogućuju korisnicima nove načine sudjelovanja u duhovnim praksama.

Kako metaverzum oblikuje nove vjerske doživljaje i transformira naše duhovne prakse | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nove tehnologije su uvijek oblikovale i mijenjale naše vjerske doživljaje. U 1880-ima, rani radio prijenosi su mnogima djelovali kao religiozni doživljaji jer su radio glasovi izgledali kao da dolaze iz neke druge dimenzije. Séanse su postale izuzetno popularne jer su neki vjerovali da je radio otvorio vrata duhovnom svijetu.

Danas, religija prolazi kroz nove transformacije. Informacijski bogat i slikovit karakter interneta omogućava nove načine razumijevanja i objašnjavanja religijskih aktivnosti.

Iako sudjelovanje u formalnim vjerskim aktivnostima opada u nekim dijelovima svijeta, nove tehnologije će nastaviti oblikovati naše duhovne živote. Metaverzum, najnoviji medij našeg vremena, je informacijska i iskustvena tehnologija u kojoj korisnici mogu komunicirati u društvenim okruženjima stvorenim u virtualnoj stvarnosti (VR).

Metaverzum se organizira i gradi pomoću postojećih tehnologija. Njegova potpuna forma i izgradnja zahtijevat će korištenje tehnologija koje još ne postoje. Na primjer, brzo renderiranje ili računanje u 3D online prostoru trenutno nije moguće s postojećom tehnologijom. Međutim, tvrtke za video igre već traže rješenja za ovaj izazov.

O religiji u metaverzumu
Oko četvrtine Amerikanaca već ide online kako bi sudjelovali u vjerskim aktivnostima, kao što su gledanje propovijedi ili čitanje svetih tekstova. Metaverzum će povećati mogućnosti za online religijska iskustva produbljivanjem osjećaja pripadnosti kod korisnika. Omogućit će korisnicima da slušaju druge, biraju i čitaju tekstove, suosjećaju sa situacijama drugih i dijele individualne i kolektivne aspekte dobrobiti.

Iako je još uvijek u svojim ranim fazama, metaverzum je već privukao one koji traže religijsko iskustvo online. Second Life, VR okruženje objavljeno 2003. godine, ima 37 virtualnih prostora za religijske aktivnosti. Religije predstavljene na tim mjestima uključuju kršćanstvo, budizam, islam i druge.

Virtualna stvarnost može predstaviti virtualne verzije postojećih ili nekadašnjih religijskih prostora. Također može pružiti maštovite prostore koji nemaju veze sa stvarnim svijetom.

Iako VR omogućava sudjelovanje u religijskim okruženjima online, još uvijek ne omogućava korisnicima potpuno i kontinuirano kretanje u imerzivnom religijskom prostoru: stajanje, sjedenje, hodanje i komuniciranje s drugima u stvarnom vremenu, sinkrono i trajno. Međutim, kako se tehnologija razvija, moći će pružiti mnogo više imerzivnih iskustava.

Slično televiziji i radiju, online religijska iskustva u metaverzumu bit će privlačna korisnicima zbog korisnih svojstava, koja se ponekad nazivaju affordances.

Affordances su radnje koje korisnici prepoznaju kao moguće i korisne. Razvijatelji medija ne moraju nužno predvidjeti affordances. Umjesto toga, one se otkrivaju tijekom korištenja tehnologije na različite načine.

Affordances metaverzuma koje podržavaju i omogućuju religijska iskustva već postoje u VR-u, ali će postati robusnije i snažnije u metaverzumu.

Na primjer, sve imerzivnija tehnologija omogućit će ljudima sudjelovanje u metaverzumskim okruženjima kroz više ljudskih osjetila. Ovo je praktična karakteristika za sastajanje i koordinaciju akcija u online religijskom prostoru.

Slično, socijalna prisutnost i utjelovljenje su affordances metaverzuma koje će biti od posebne koristi vjerskim sudionicima. Prisutnost je stanje postojanja u prostoru koje se sinkrono doživljava s drugima. Utjelovljenje je korisnikov osjećaj sudjelovanja u socijalnoj interakciji i djelovanju unutar zajedničkog prostora.

Poboljšanje upotrebljivosti u metaverzumu uključuje preuzimanje i čitanje tekstova, kao što su glazbeni zapisi, prozna poezija ili liturgijska čitanja. Empatija je potrebna za uspostavljanje, održavanje i proširivanje prepoznavanja situacija drugih korisnika.

Nova religijska iskustva
Neka religijska iskustva u metaverzumu bit će ista kao i ona u stvarnom svijetu, poput redovitih sastanaka za bogoslužje. Ali možemo također zamisliti radikalno nove upotrebe metaverzuma za religijska iskustva.

Jedno takvo iskustvo moglo bi biti razgovaranje s mrtvima. Neke kulture održavaju duhovni fokus na poštivanju mrtvih. Metaverzum briše vremenske i prostorne granice nudeći imerzivna iskustva informirana ogromnim zalihama znanja i informacija prikupljenih kroz vrijeme i prostor. Ovo je od posebne važnosti za religijska uvjerenja koja se bave vječnošću i beskonačnošću. Koristeći računalno generirane zvukove i slike mrtvih, metaverzum će omogućiti virtualnu komunikaciju s prošlim generacijama.

Organizacijska struktura metaverzuma, u usporedbi s prethodnim oblicima online sudjelovanja, vjerojatno će biti decentraliziranija. Dizajn metaverzuma će uključivati odnose peer-to-peer. Second Life religijski prostori već su stvoreni, razvijeni i održavani djelomično od strane korisničkih grupa samih.

Metaverzum bi jednog dana mogao biti potpuno upravljan zajednicom. Mogao bi predstavljati religijska iskustva karakterizirana punim sudjelovanjem članova, odražavajući kongregacionalistička, samoupravna uvjerenja, na primjer, baptista i prezbiterijanaca u kršćanskom kontekstu.

Iako metaverzum kao religijski prostor trenutno može izgledati nov, njegove sposobnosti za djelovanje pružaju jasne dokaze da će religijski korisnici pronaći mnogo toga vrijednog i korisnog u ovom novom mediju.

Original:
Marko Adria
Predavač studija medija i tehnologije na Sveučilištu Alberta

Kreirano: utorak, 14. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.