Možemo li dekodirati jezik naših rođaka primata? | Karlobag.eu

UNIGE tim pokazuje da je ljudski mozak sposoban identificirati vokalizaciju određenih vrsta primata, ako su nam blizu i ako su korištene frekvencije također bliske našima.

Možemo li dekodirati jezik naših rođaka primata? | Karlobag.eu
Photo by: Pixabay/ pexels.com

Možemo li razlikovati vokalne emisije određenih primata? Tim sa Sveučilišta u Ženevi (UNIGE) zamolio je volontere da kategoriziraju glasove triju vrsta čovjekolikih majmuna (Hominidae) i ljudi. Tijekom svakog izlaganja ovim ''onomatopejama'', mjerena je aktivnost mozga. Za razliku od prethodnih studija, znanstvenici otkrivaju da filogenetska blizina - ili srodstvo - nije jedini čimbenik koji utječe na našu sposobnost da prepoznamo te zvukove. Akustična blizina - vrsta emitiranih frekvencija - također je odlučujući faktor. Ovi rezultati pokazuju kako je ljudski mozak evoluirao da učinkovitije obrađuje vokalne emisije nekih od naših najbližih rođaka. Saznajte više u časopisu Cerebral Cortex Communications.

Naša sposobnost obrade verbalnog jezika ne temelji se samo na semantici, tj. značenju i kombinaciji jezičnih jedinica. Ostali parametri dolaze u obzir, kao što je prozodija, koja uključuje pauze, akcentuaciju i intonaciju. Afektivni naleti - ‘’Aaaah!’’ ili ‘’Oh!’’ na primjer - također su dio toga, a mi ih dijelimo s našim rođacima primatima. Oni doprinose značenju i razumijevanju naše glasovne komunikacije.

Kada se emitira takva glasovna poruka, te zvukove obrađuju frontalni i orbitofrontalni dijelovi našeg mozga. Funkcija ova dva područja je, između ostalog, integrirati senzorne i kontekstualne informacije koje vode do odluke. Aktiviraju li se na isti način kada smo izloženi emocionalnim glasovima naših bliskih rođaka čimpanza, makakija i bonoba? Možemo li ih razlikovati?

MRI skeniranje sa slušalicama
Tim UNIGE-a pokušao je otkriti izlažući grupu od 25 volontera raznim ljudskim i majmunskim glasovima. ‘’Sudionici su stavljeni u skener za magnetsku rezonancu i dobili su slušalice. Nakon kratkog razdoblja upoznavanja s različitim vrstama vokalizacija, svaki ih je sudionik morao kategorizirati, odnosno prepoznati kojoj vrsti pripadaju,'' objašnjava Leonardo Ceravolo, viši predavač na Fakultetu psihologije i odgojnih znanosti UNIGE-a i prvi autor knjige studija.

Te su vokalizacije bile afilijativnog tipa, tj. povezane s pozitivnom interakcijom, ili agonističkog tipa, tj. povezane s prijetnjom ili nevoljom. Ljudski glasovi potječu iz baza podataka koje su snimili glumci. One majmunske potječu iz terenskih snimanja napravljenih u sklopu prethodnih istraživanja. Ova je studija prva te vrste koja uključuje vokalizaciju bonoba.

Bonoboi, ne tako bliski rođaci
Rezultati pokazuju da su za vokalizacije makakija i čimpanza frontalne i orbitofrontalne regije sudionika bile aktivirane na sličan način kao i ljudske vokalizacije. Sudionici su ih mogli lako razlikovati. S druge strane, kada su suočeni sa "zvukovima" bonoba, također bliskih rođaka ljudi, uključena cerebralna područja bila su mnogo manje aktivirana, a kategorizacija je bila na razini slučajnosti.

‘’Mislilo se da je srodstvo među vrstama - 'filogenetska udaljenost' - glavni parametar za sposobnost, ili ne, prepoznavanja ovih različitih vokalizacija. Mislili smo da što smo genetski bliskiji, to je ta sposobnost bila važnija'', objašnjava Didier Grandjean, redoviti profesor u Švicarskom centru za afektivne znanosti i na Fakultetu psihologije i obrazovnih znanosti UNIGE, koji je vodio studiju. ‘’Naši rezultati pokazuju da drugi parametar dolazi u obzir: akustična udaljenost. Što je dinamika akustičkih parametara, kao što su korištene frekvencije, udaljenija od ljudskih, manje su aktivirane određene frontalne regije. Tada gubimo sposobnost prepoznavanja tih zvukova, čak i ako ih ispušta bliski rođak, u ovom slučaju bonobo.”

Zvici bonoba vrlo su visoki i mogu zvučati kao glasovi određenih ptica. Ova akustična udaljenost u smislu frekvencija, u usporedbi s ljudskim vokalizacijama, objašnjava našu nesposobnost da ih dekodiramo, usprkos našoj velikoj filogenetskoj blizini. ‘’Jesmo li sposobni identificirati različite emocionalne aspekte afilijativnih ili agonističkih vokalizacija koje emitiraju čimpanza, makaki ili bonobo? I ako da, kako? Ova pitanja bit će u središtu našeg sljedećeg istraživanja, koje neće uključivati analizu naše sposobnosti da kategoriziramo vokalizacije prema vrstama, već da identificiramo njihov emocionalni sadržaj'', zaključuje Didier Grandjean.

Izvor: University of Geneva
Link na originalnu objavu

Kreirano: srijeda, 03. siječnja, 2024. sa unige.ch, pismeno odobrenje
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.