Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve za predmobilizacijsku obuku u Slunju | Karlobag.eu

Od 3. do 7. lipnja 2024. godine, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, održana je priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske za predmobilizacijsku obuku. Obuka je uključivala model bojne grupe i obuku satnije pješaštva.

Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve za predmobilizacijsku obuku u Slunju | Karlobag.eu
Photo by: ZOD/OSRH/ morh.gov hr

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, od 3. do 7. lipnja 2024. godine, održana je priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske za predmobilizacijsku obuku. Ovaj proces uključivao je model bojne grupe i obuku satnije pješaštva.

Proširenje obuke predviđeno je za rujan ove godine, kada će 1. pješačka bojna 1. pješačke pukovnije Zagreb, pojačana postrojbama borbene potpore, sudjelovati u predmobilizacijskoj obuci. U listopadu će se obuka proširiti na pješačku satniju 4. pješačke pukovnije Pula.

Ove aktivnosti zahtijevaju posebnu pripremu pričuvnika. Zapovjednik 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije, pukovnik Robert Knežić, izrazio je zadovoljstvo visokim odazivom pričuvnika te njihovom motivacijom i zanimanjem za obuku.

Organizaciju obučnih aktivnosti vodi Zapovjedništvo za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”. U provedbi sudjeluju pripadnici 1., 3., 4. i 5. pješačke pukovnije pričuvnih snaga Hrvatske vojske, 2. topničko raketne pukovnije, te pripadnici djelatnih postrojbi: Središta za obuku pješaštva i oklopništva, Središta za borbenu obuku, Pukovnije protuzračne obrane, topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije i Bojne veze.

Prošle godine, u rujnu i listopadu 2023., uspješno je provedena predmobilizacijska obuka višerodnog sastava postrojbi razvrstane pričuve po modelu bojne grupe. Sudjelovala je 1. pješačka bojna 2. pješačke pukovnije Osijek, pojačana postrojbama borbene potpore, a zatim je uslijedila obuka satnije pješaštva 3. pješačke pukovnije Karlovac. Koncept predmobilizacijske obuke po modelu bojne grupe uspješno se nastavlja i ove godine.

Tijekom pripreme, posebna pozornost posvećena je taktičkim i tehničkim vještinama potrebnim za uspješno provođenje zadataka. Program obuke uključuje različite scenarije i vježbe koje simuliraju stvarne uvjete na terenu, čime se osigurava da pričuvnici budu spremni za sve eventualnosti. Ova obuka nije samo prilika za usavršavanje vojničkih vještina, već i za jačanje kohezije i timskog duha među pripadnicima pričuve.

Uloga pričuvnih snaga u sustavu obrane Hrvatske izuzetno je važna, stoga je kontinuirana obuka ključna za održavanje visokog stupnja spremnosti i operativne sposobnosti. Obučne aktivnosti također pružaju priliku za uvođenje novih tehnologija i metoda u vojnu praksu, što dodatno povećava učinkovitost i prilagodljivost Hrvatske vojske.

U kontekstu međunarodnih obveza i suradnje, predmobilizacijska obuka također omogućava usklađivanje s NATO standardima i procedurama. Na taj način, hrvatski pričuvnici ne samo da doprinose nacionalnoj sigurnosti, već su i spremni sudjelovati u međunarodnim misijama i operacijama.

Ove godine, dodatni fokus stavljen je na modernizaciju opreme i unapređenje logističke potpore, što uključuje nabavu novih vozila, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme. Time se osigurava da pričuvnici imaju sve potrebne resurse za učinkovito izvršavanje svojih zadataka.

Sudjelovanje u ovakvim obukama također omogućava pričuvnicima da se bolje upoznaju s najnovijim taktikama i tehnikama koje se koriste u modernom ratovanju. Obuka uključuje i razne simulacijske vježbe koje pružaju realistično iskustvo i pripremaju pričuvnike za stvarne situacije na terenu.

Kroz ovakve programe obuke, Hrvatska vojska nastoji osigurati da svi njezini pripadnici, uključujući pričuvnike, budu maksimalno spremni i sposobni odgovoriti na sve izazove koji se mogu pojaviti. Ovaj pristup ne samo da jača nacionalnu sigurnost, već i povećava ugled Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni.

Kreirano: petak, 07. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.