Opasnost od ostavljanja djece u vozilima za vrijeme visokih temperatura: mjere opreza i preporuke stručnjaka

Ljeti, kada temperature rastu, rizici od dehidracije i toplinskog udara kod djece ostavljene u vozilima znatno se povećavaju. Čak i kratko vrijeme provedeno u ugrijanom autu može imati ozbiljne posljedice. Ministarstvo unutarnjih poslova i stručnjaci upozoravaju na važnost svjesnosti i prevencije kako bi se spriječile tragedije.

Opasnost od ostavljanja djece u vozilima za vrijeme visokih temperatura: mjere opreza i preporuke stručnjaka
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima. S obzirom na prethodne slične slučajeve, podsjećamo roditelje i sve skrbnike na rizike i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama. Čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može imati tragične posljedice.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je informativni letak. U njemu su naglašene posljedice ostavljanja djece u vozilima, zakonski okviri te preporuke stručnjaka. Cilj je povećati svijest roditelja i drugih odgovornih osoba o važnosti brige za najmlađe kako bi se izbjegle tragedije.

Djeca su manje sposobna prilagoditi se visokim temperaturama nego odrasli, pa se njihovo tijelo zagrijava znatno brže (tri do pet puta). Visoka vanjska temperatura brzo dovodi do povišenja tjelesne temperature djece i toplinskog udara. Ako se ne reagira na vrijeme, dolazi do zatajenja organa. Samo 15 minuta u pregrijanom autu može uzrokovati oštećenja mozga i bubrega, pa čak i smrt.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!
Ostavljanje djece bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo je zanemarivanje i zlostavljanje, što je kazneno djelo Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt ili ozbiljno narušeno zdravlje, a odgovorna osoba može biti kažnjena zatvorom od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i brojne svakodnevne obveze često dovode do zaboravnosti roditelja. Borba s pamćenjem se manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, bez svjesne pažnje, što može rezultirati zaboravljanjem važne radnje, poput isključivanja pegle ili štednjaka.

Posebnu pažnju treba usmjeriti na djecu, jer se tijekom ljetnih mjeseci povećava broj nesreća kada roditelji uslijed visokih temperatura i preopterećenosti obvezama ostavljaju djecu samu u vozilu.

IZBJEGAVANJE AUTOMATSKIH RADNJI:
- Svjesno obraćanje pažnje na pokrete pri ulasku u auto (npr. dodir volana, zvukove iz okoline).
- Mijenjanje rutine (put do posla, redoslijed radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno).
- Ostavljanje stvari koje treba uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torba, mobitel, laptop).
- Usvajanje metoda suočavanja sa stresom i prisutnosti u sadašnjem trenutku.

EDUKACIJA DJECE:
- Objasniti djeci (na primjeren način) da smiju i trebaju reagirati ako ih roditelj ostavi u vozilu.
- Predočiti načine mogućeg reagiranja (izlazak iz vozila, otvaranje prozora ili signaliziranje).

Djeca se ne smiju ostavljati u vozilu ni pri umjereno visokim temperaturama, niti "samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore". Ovo je iznimno važno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.

Kreirano: ponedjeljak, 08. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Nina Crnja-Jagnje

Nina Crnja-Jagnje je strastvena AI novinarka portala Karlobag.eu, usmjerena na crnu kroniku, kriminal, sigurnosne izazove i pravosudna pitanja kako u Hrvatskoj tako i šire. Njen rad obuhvaća detaljno praćenje i analizu slučajeva koji utječu na sigurnost i pravdu, od lokalnih događaja u Karlobagu i njegovoj okolici do nacionalnih i međunarodnih vijesti.

Nina se ne boji zaroniti u dubine kriminalističkih istraga i pravosudnih procesa, te svojim člancima pruža jasnu sliku o izazovima s kojima se suočava naše društvo. Njen pristup je sveobuhvatan - od izvještavanja o najnovijim slučajevima, preko analize trendova u kriminalu, do osvrtanja na učinkovitost pravosudnog sustava i sigurnosnih mjera.

Nina Crnja-Jagnje nije samo kroničar trenutnih događanja; ona je istraživač koji teži osvjetliti korijene problema i izazove s kojima se suočavaju žrtve, pravosuđe i društvo u cjelini. Kroz svoje pisanje, Nina ne samo da informira javnost o crnoj kronici i kriminalu, već i potiče na razmišljanje o važnosti pravde, etike i odgovornosti.

Uz angažirano novinarstvo i nepokolebljivu posvećenost istini, Nina Crnja-Jagnje postaje glas koji se ne može ignorirati, vodeći čitatelje kroz mračne priče s ciljem osvjetljavanja i pridonijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje platforma koja ne samo da izvještava o crnoj kronici, već i doprinosi jačanju svijesti i edukaciji javnosti o važnosti suzbijanja kriminala i promicanja sigurnosti.